Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди седмица Израел и "Хамас" отново започнаха открита война. След изстреляните повече от 1500 ракети от ивицата Газа към Израел и ответните удари на израелската армия има десетки загинали (към момента 240 жертви сред палестинците и 11 израелски граждани).

От една страна, сме свикнали с горещите новини от Близкия изток, но от друга, има ли нещо по-различно в поредния сблъсък?

Ракетният бараж този път засяга и райони

далеч навътре

в Израел

"Хамас" цели вдигането на блокадата. Какво се случва в Източен Йерусалим. За никого не е тайна, че "Хамас" и значително по-малката групировка "Ислямски джихад" боравят с иранска технология.

Махмуд Абас
Махмуд Абас

Засега усилията на световната общност за спиране на сраженията не дават никакви резултати. Американският президент Джо Байдън проведе телефонни разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас с цел намаляване на напрежението в конфликта между двете страни. В Израел в събота пристигна и американският пратеник за Близкия изток Хейди Амр, за да преговаря за спиране на насилието. Редица международни лидери също изразиха сериозната си загриженост.

Причината е, че има няколко вътрешни

фактора,

които анализаторите определят като ключови за последното разгаряне на конфликта. Става дума за политически противоречия както в Израел, така и в палестинските територии.

"Хамас" е в страшна финансова и икономическа криза в територията на ивицата Газа, която е отделена от другата част под палестинска власт - коментира пред "168 часа" ситуацията известният политически анализатор Мохамед Халаф. Там

върлува пандемията от COVID-19,

а те не могат да я контролират. Много хора загубиха работата си. В същото време има и блокади срещу Газа. Освен всичко през тези седмици трябваше да се състоят и парламентарни, и президентски избори на територията на Палестина. Махмуд Абас, който знае много добре, че неговата партия "Фатах" ще загуби вота и те ще бъдат спечелени от "Хамас", намери по този начин предлог, за да ги отлага. Нетаняху отказва да включи в тези избори Източен Йерусалим. Те са ядосани от тази ситуация. Друг фактор, който подтиква "Хамас" да предприеме атаките, е спорът между Иран и САЩ по отношение на ядреното споразумение и по-точно

оттеглянето на американците

от него по времето на Тръмп."

Оказва се, че и Израел също може да решава вътрешни проблеми с поредната война.

"Да видим какво се случва в Израел: четири парламентарни избори в рамките на две години и Нетаняху не може да състави правителство - обяснява Халаф за политиката на Тел Авив. - Той е в политическа криза и на последните избори вече всички партии не искаха да се коалират с неговия блок "Ликуд". Даже бяха стигнали до споразумение да съставят правителство без него. Точно в този момент "Хамас" започва да засипва Израел с ракети.

Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху

Разбира се, за израелския премиер, който командва и армията, това представлява една златна възможност да обърне нещата в своя полза, като обедини останалите партии около себе си срещу непосредствената външна заплаха. И тук вече Нетаняху няма друга опция, освен

да продължава с бойните действия, докато "Хамас" изстрелва ракети срещу Израел."

Но в поредната война има и някои притеснителни новости. Този път ракетите на терористите от "Хамас" удариха и селища далеч от границата, а в центъра на претенциите им влиза и Източен Йерусалим.

Шокиращите изображения на улични боеве и линчуващи тълпи между араби и евреи в Израел подчертават факта, че най-страховитата заплаха за настоящата и бъдеща стабилност на страната е пренесена на нейна територия.

От друга страна, военният сблъсък не може да се разглежда извън контекста на световната политика. Безспорно свързаната с Иран групировка "Хамас" има за цел да повлияе към промяна на американската позиция след неизгодните за тях стъпки, предприети от републиканците в предходния президентски мандат.

Тогава Тръмп ликвидира ядрената сделка с Иран, премести посолството на САЩ в Йерусалим, прекъсна американската помощ за палестинците и уреди мирното споразумение на Израел с арабските режими в Персийския залив.

Европейският съюз се стреми да излезе с единна позиция за успокояването на обстановката. За целта във вторник външните министри на страните членки се събраха на извънредно заседание чрез видеоконферентна връзка.

Наред с Египет и Катар Русия също се опитва да намери място сред посредниците за урегулиране на сложното положение. Благодарение на регионалното си влияние и на доверието и от двете воюващи страни Москва вижда себе си в уникална позиция

да повлияе на процеса на помирение между Израел и Палестина. Руският външен министър Сергей Лавров миналата седмица призова за спешно заседание на Близкоизточния квартет, съставен от ООН, САЩ, Европейския съюз и Русия, за разрешаване на кризата в Газа.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след като отправи няколко остри критики към Израел, излезе с призив към ООН, Съвета за сигурност и Организацията за ислямско сътрудничество, че е "необходимо отделно споразумение за Йерусалим". В свое изказване след заседание на кабинета в Анкара на 18 май той дори заяви:

"Турция ще предостави своята политическа и военна подкрепа за международните усилия за

освобождаване

на Йерусалим

и защита на палестинския народ".

Неотдавнашната визита на китайския външен министър Ван И в Близкия изток провъзгласи намерението на страната му да се включи в най-сложния проблем за региона. Пекин дори предложи да бъде домакин на мирни преговори между израелски и палестински лидери. По-близките връзки на Китай с Иран ясно говорят коя страна в конфликта вероятно ще подкрепи.

Към момента на подготвянето на този материал положението няма изгледи за подобрение. Израелската операция срещу палестински групировки в ивицата Газа продължава, обяви премиерът Бенямин Нетаняху на 18 май.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на засилването на израелските удари в крайбрежния анклав. Това е най-сериозната ескалация на насилието между еврейската държава и палестинските групировки в ивицата Газа от седем години.

В тази връзка израелските военни потвърдиха удар срещу командира на палестинската радикална ислямистка групировка "Ислямски джихад" Хусам Абу-Харбид, който е бил ликвидиран. Той беше командир в организацията повече от 15 години и беше отговорен за няколко противотанкови атаки срещу Израел.