Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първанов поискал от Костов да прочете досието "Гоце" през 1998 г.

Научил за папката от депутат на Жорж Ганчев

Още през 1998 г. Георги Първанов потърсил премиера Иван Костов и с негово съгласие прочел материалите от папката "Гоце". Научил за съществуването й от депутат от "Българския бизнес блок", чието име не споменава в книгата си "Пътуване към паметта" на Университетското издателство "Св. Климент Охридски".

Когато се подготвя да спечели втория си мандат - през 2006 г., заявява на публична лекция, че знае за своето досие. Но не подозира, че през 2007 г. името му ще излезе като агент на ДС.

Тогава бил на почивка със семейството си в Рила, където обхватът се губи. В един момент установил, че има множество пропуснати повиквания от главния секретар на президентството Красимир Стоянов. Той направил преглед на политическите събития и споменал, според думите на Първанов, че името му "се е появило" в списъка на комисията по досиетата.

"Не можех да повярвам. По-голяма несправедливост не ми се беше случвала. Искаше ми се да викам, да крещя с целия си глас, макар че в планината нямаше кой да ме чуе. Както се оказа, и в обществото. Разпоредих да публикуват на президентския сайт папката до последната запетайка", пише Първанов. Според него цялата история е забъркана от хора от "Позитано" 20. Продължили с натиск и за изпратените от държавния глава посланици. Тогава той прочел всички папки за своите назначения и от 55-има души установил само един, за когото намерил, че е доносничил. Останалите защитил.