Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първанов признава, че е изпитвал страх от Зорница, но си е играл с нея.
Първанов признава, че е изпитвал страх от Зорница, но си е играл с нея.

На лов наблюдава как четири вълка подобно на отряд антимафиоти се справят с няколко лисици

Георги Първанов е единственият политик, който отглежда вълк. Докато е президент, някой му подарил вълче на около месец. Дали му да избира между три. Той избрал това, което първо излязло от клетката, в която били поставени. Това разказва в книгата си "Пътуване към паметта", издание на Университетското издателство "Св. Климент Охридски".

Първия ден го настанил в колибка, в която друг държавен глава отглеждал сърна. Не искало да приеме млякото от ръката на Първанов. После го пренесъл в приземна баня във вила "Калина", но там дивото животно изпочупило плочките и част от вратата. Накрая пак го върнали в къщичката.

Мислели, че е мъжко, и го кръстили Зоро, но след това разбрали, че бъркат за пола му, и Зоро бил прекръстен на Зорница. Според написаното в книгата тя била

емоционално привързана към

семейството и дори към кучетата им.

Един ден лабрадорът им се разболял и трябвало да го закарат във ветеринарна клиника. "Вълчицата се промени до неузнаваемост. Обикаляше лудо общата площ на президентската вила "Калина", оглеждаше, душеше. През нощта я чух да вие за първи път. Страданието на вълка е уникално", споделя Първанов.

Той признава, че започнал да отглежда вълка, защото го смята за най-умното диво животно в Европа. Първите месеци Зорница прекарвала затворена в пространство от 15 - 16 кв. м, но след това нищо не можело да я удържи да бяга навън. "Засилваше се по страничната мрежа и се катереше по диагонал. Достигнала таванската мрежа, проявяваше неподозирана сила да я разхлаби и прескочи. Когато преодоля и покрива, подсилен с арматурно желязо, вече се отказах", добавя Първанов. Той не отрича, че се е страхувал, въпреки че дълго галил дивото животно. Но му се възхищава. Спомня си един случай на лов, когато забелязал как четири вълка си "разпределят" битката, за да се справят с няколко лисици.

Движели се

в конфигурация, напомняща тези на отряда за борба с организираната престъпност.

След като свършва мандатът, Зорница е преместена в Държавно горско стопанство. От нея се страхували дори хората, които я хранели. Но когато на "свиждане" й идва семейство Първанови, тя скимтяла и скачала радостно.