Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трябва да се гласува, защото моментът е решаващ за посоката, по която ще продължи България, казва лидерката и водач на листите на “БСП за България” в 16-и МИР - Пловдив-град, и 25-и МИР - София

- Г-жо Нинова, за първи път правите кампания в пандемия и локдаун и виждаме, че голяма част от предлаганите от БСП мерки са с грижа за хората и точно с цел преодоляване на последиците от COVID кризата. Кое е основното, което трябва да се направи?

- От ден първи на кризата имаме яснота какво и как да се прави. Както от гледна точка на собствената ни експертиза, съобразена с българските реалности, така и от международния опит. Предлагаме редица алтернативни мерки на политиките на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, които ни доведоха до първото място по смъртност и последното по ваксинации в Европа.

Конкретно на въпроса ви - нещата, които ще направим незабавно при спечелване на изборите, са изготвяне на актуални списъци на възрастни хора, хронично болни и хора на първа линия, доброволно желаещи ваксина. Служебна доставка на ваксина на личните лекари, които поемат процеса по ваксинация. Особено важно е отделянето на болниците - на COVID болници и чисти от COVID.

И не на последно място - започване на преговори за доставка на китайска и руска ваксина. За жалост, българското правителство загуби ценно време, като отхвърли това наше предложение в парламента преди месеци. Вижте как канцлерът Меркел и президентът Макрон преговарят с Русия за доставка и производство на “Спутник V”. А австрийският канцлер Себастиян Курц осигури 1 млн. дози.

Българският

премиер

безспорно е

най-слабият

в Европа

не само пo здравни, a по всички резултати. Тежките оценки спрямо кабинета се чуха от германския канцлер Ангела Меркел за ваксините, от Държавния департамент на САЩ за корупция, от Русия за шпионския скандал, от докладите на всички международни организации, включително Световната здравна организация. Промяната е наложителна и ние знаем как да я направим.

- Предлаганите от вас мерки за първите 100 дни управление са със силен социален пакет, но откъде ще намерите средства за осъществяването им, след като голяма част от икономиката също разчита на държавата в тази пандемия?

- Има достатъчно средства в държавата. Важно е как се харчат. Пред погледа ни правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти” харчи хаотично, предизборно, с краткосрочни цели, оцеляващо. Програмата ни за първите 100 дни струва по-малко от парите, които се похарчиха в последните месеци, но залага дългосрочни политики.

Мерки, които ще имат трайно влияние върху живота на хората и трайни ефекти за развитието на икономиката - например преизчисляване на всички пенсии, което ще струва 1,2 млрд лв., а не 50-те лв., дадени само за изборите, които струват също толкова. Разделени на 4 години, тези 50 лв. означават по 3 стотинки на ден за възрастния човек, което  е унизително и няма да реши проблемите на пенсионерите.

Наясно сме, че за да има силна социална политика, трябва да се развива икономиката.

Затова имаме конкретни решения как да стабилизираме и нея. На първо място

гарантирам

освобождаване

на бизнеса от

административен,

икономически

и политически

рекет

На второ, ще обявим данъчна ваканция за бизнеса, покриване на определен процент от оборотния капитал, намаляване с 30% на изискуемите документи за кандидатстване по програми за помощ в пандемията и съкращаване с 50% на сроковете за изплащане на сумите.

Планираме и служебно събиране на част от документите от държавните институции, както и отмяна на текстове в 42 подзаконови акта, с цел облекчаване на административната тежест, опростяваване на процедури на дребни търговци и производители. Готови сме и с промени в над 20 закона и въвеждане на шест електронни регистъра, които да доведат до намаляване на бюрокрацията, и са реална стъпка в борбата  с корупцията.

- Една от основните критики към програмата ви в тази кампания бе, че засилвате ролята на държавата в икономиката - с каква цел се прави това и в кои сектори го предлагате?

- Не само в икономиката, ние от 4 години предлагаме засилване ролята на държавата и в други ключови сектори като здравеопазване, екология, образование и земеделие.

Конкретни примери са предложенията ни болниците вече да не са търговски дружества, да има по един учебник за един клас, да има държавен гаранционен фонд за малки и средни предприятия, да се възстановят от държавата напоителните системи. Ние предлагаме

важните обекти

от ключови за

националната

сигурност

сектори и

национални

богатства да не

се концесионират

Това е знакова разлика между нас и ГЕРБ. Те са за крайна свобода на пазара и оттегляне на държавата, а ние - обратно - за по-силна роля на държавата. Отново се оказахме прави. За съжаление, доказателството за нашата правота дойде през кризата. Дори ЕС промени правилата за държавна помощ, осъзнавайки, че това е наложително.

- Какво показва кампанията - приемат ли хората БСП като основна алтернатива на това управление, след като повечето агенции продължават да дават преднина на ГЕРБ?

- Ние направихме най-позитивната, модерна и съдържателна като политика, планове и предложения кампания. Това се видя в дебатите, във визията, в идеите ни. Четири години бяхме единствената категорична и последователна опозиция. Нито се предадохме, нито се продадохме. През това време внесохме 1324 алтернативни предложения по закони в парламента. Четири години изготвяхме и защитавахме алтернативни държавни бюджети, отразяващи нашата визия за различно управление на държавата.

Направихме

смела промяна в

самата партия,

като скъсахме

със задкулисието

и използването на партийни постове за лични облаги, въведохме три мандата за депутат и два за председателя, въведохме пряката демокрация реално, а не на думи, с проведения за пръв път пряк избор на председател от всички членове. Това са фактите. Нека хората ни преценяват по делата, а не по думите.

Колкото до социологическите изследвания - някои т.нар. агенции наистина минаха всякакви граници в манипулиране на реалността. Дори даваха, че ГЕРБ води с 14%. Това доведе до обратен ефект и ерозира доверието в някои от традиционните агенции, които минаха границата.

Вече има и други изследвания, които успяват да пробият цензурата и показват преднина за БСП. При всички обаче има застраховка, че победителят е неясен предвид големия брой нерешили за кого ще гласуват, а има и страх от споделяне на избора. Важното е хората да не се страхуват и да излязат да гласуват. Масовият вот ще пребори контролирания и купения. 

-   Прави впечатление, че за разлика от предишни кампании вие самата сте по-умерена и запазвате по-сериозния тон - не влизате в лични нападки, но със спокойствие и аргументи посочвате слабите страни на настоящото управление. Мнозина разпознават във вас следващия премиер.

- Последните 4 години ме изправиха пред много изпитания - и във вътрешнопартиен план с реформата в БСП, и в държавен план с непрекъснатите атаки срещу нас, и в международен с твърдата ми позиция срещу Истанбулската конвенция и Пакта за миграция. Натрупах опит. Разбрах, че принципната позиция и силата на аргументите са най-голямото оръжие в политиката. Освен това с лични нападки не можеш да управляваш държава. Хората чакат решения и перспектива. Само ние можем да им ги дадем.

- А какви са настроенията на избирателите - ще ги уплаши ли този локдаун да отидат до урните?

-  Политиката на правителството е непоследователна и хаотична. Тази нестабилност стресира хората независимо дали е умишлена, или следствие от некомпетентност. Искам да уверя всички, че

гласуването

не е по-опасно

от отиване

до магазина

или използване на градския транспорт. Най-важното е да носите маска и да спазвате дистанция. Трябва да се гласува, защото моментът е решаващ за посоката, по която ще продължи България.

- От месеци насам БСП говори за честността на изборите - какво ви дава повод за съмнения?

-  Повод ни дават както предишни практики на управляващите, така и информацията, която вие, медиите, изнасяте в последните дни за регистрирани мъртви души на несъществуващи адреси или заловените пари и задържани лица, купуващи гласове. Ние сме взели мерки със застъпници и наблюдатели. В нощта на изборите сме направили организация за обобщаване на данните от протоколите в СИК в цялата страна и паралелно преброяване.

- Един от най-коментираните въпроси в тази кампания е и бъдещата управленска коалиция. Вие вече заявихте, че ще направите допитване в БСП с кои партии може да си сътрудничите, но кажете все пак - има ли червена линия, която няма да прекрачите?

- Да, ГЕРБ е тази червена линия. Казахме го вече неколкократно, за да няма спекулации и съмнения. На база на резултатите ще направим допитване до нашите членове, но в момента сме съсредоточени върху кампанията. Нека видим изборните резултати - колко партии ще попаднат в парламента, с какви програми, с колко депутати и тогава ще обсъждаме варианти. Иначе трябва да изпадаме в спекулации. Уважавам всички малки партии, защото зад тях стоят избиратели, но нека погледнем обективно тяхната тежест и фактите - истината е, че в момента само БСП може да свали ГЕРБ от власт.