Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изпълнихме обещанията си и можем да поискаме отново доверието, за да надградим постигнатото, казва водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Търговище

- Г-жо Петкова, казахте, че хората ще ви оценяват по това, което сте направили. Посочете 5 неща, заради които на 4 април гражданите трябва да изберат именно ГЕРБ.

- Ние приключихме един пълен и успешен управленски мандат. Много неща успяхме да постигнем, но ако трябва да се концентрирам около пет от тях, то те са:

- Въпреки извънредните разходи за справяне с безпрецедентната в световен мащаб криза поради COVID-19 България продължава да е с едни от най-добрите показатели в ЕС за размера на дълга и дефицита.

 - Успяваме до този етап да управляваме здравната криза, запазихме 300 хил. работни места, продължава допълнителното плащане на 1000 лв. за медиците на първа линия.

 - Увеличихме доходите - минималната заплата през 2017 г. бе 460 лв., сега е 650 лв. Минималната пенсия бе 161, сега е 300 лв.

 - Увеличихме учителските заплати със 100%. Ако управляваме отново, ще се увеличат допълнително с 50% в рамките на 4 години.

 - Стабилизирахме финансово енергийния сектор и диверсифицирахме източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

За следващ мандат сме заложили три основни стълба, за да достигнем 100 млрд. евро БВП – модернизация на инфраструктурата, продължаване на реформите и инвестиции в образованието.

- Водите листата на ГЕРБ-СДС в Търговище. Какви са проблемите в областта и има ли решение?

- За мен е чест и отговорност за втори път да бъда водач на листата на ПП ГЕРБ и СДС в 28-и МИР Търговище. Една от основните теми е развитието на общинската и републиканската пътна инфраструктура. Решаването на натрупаните през годините проблеми във ВиК сектора, инвестициите в образователна инфраструктура, подобряването на енергийната ефективност, повишаването на доходите и други са сред темите, върху които сме се фокусирали за следващия мандат. Недостигът на квалифицирани кадри за бизнеса също е във фокуса на внимание по време на срещите ми в областта. Регионът има потенциал за развитие и на туризма, свързан с разкопките на древния град Мисионис. Подобряването на условията на живот също има ключова роля за привличането на повече хора. Радвам се, че Търговище е една от двадесетте общини, спечелили проект на министерството на енергетиката за модернизация на уличното осветление. По проекта се предвижда подмяна на 3114 лампи в града с енергийно ефективни LED осветители, както и изграждането на т.нар. умно осветление, което позволява включване и изключване според данните за изгрев и залез и специфичните метеорологични условия. Реализацията на проекта на стойност 1,16 млн. лв. ще допринесе за намаляване разходите за електроенергия и подобряване на условията на живот. Ние доказахме, че можем да управляваме успешно, и изпълняваме това, което сме обещали. Затова сега имаме пълното основание да да поискаме отново доверието на гражданите, за да надградим постигнатото.

- В крайна сметка какво ще строим - АЕЦ “Белене” или 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”?

- Постигането на целите на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. е невъзможно без ядрената енергетика. През април 2019 г. влезе в сила ОВОС-ът по отношение на площадката на 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. Впоследствие през 2020 година Агенцията за ядрено регулиране одобри площадка номер 2 на АЕЦ “Козлодуй” и това стана причина ние да направим анализ дали има техническа пречка някои от реакторите за АЕЦ “Белене” да се използва за 7-и блок на “Козлодуй”. Колегите от АЕЦ “Козлодуй” и от АЕЦ “Козлодуй” –Нови мощности” заедно с международни експерти заключиха, че няма техническа пречка. Възложили сме им финансов и правен анализ до 31 май.

- Кога България ще стане регионален център за разпределение и търговия с газ?

- Смело мога да кажа, че в последните години постигнахме един от най-важните за икономиката и енергетиката ни приоритети и диверсификацията вече е факт. От края на 2020 г. започна изпълнението на договора за доставки на природен газ от Азербайджан. Това ни позволи да миксираме цената, така че България в момента да има една от най-ниските цени в Европа. В края на 2020 г. успешно беше въведен в експлоатация проектът за разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска до българо-сръбска граница, в резултата на което “Булгартрансгаз” ЕАД стартира доставките на природен газ за Сърбия на 1 януари 2021 г. С реализацията на този проект заедно с интерконекторите с Гърция и Сърбия и участието ни като акционер в проекта за терминал за втечнен газ до Александруполис успяхме да утвърдим България като незаобиколим фактор на газовата карта на Европа.

- Кога ще се случи пълната либерализация на пазара на ток. Ясни ли са критериите, за да се определи кои са енергийно бедни?

- От 1 октомври 2020 г. всички небитови клиенти излязоха на свободния пазар на електрическа енергия. Целта бе конкуренция между доставчиците и по-добри условия за потребителите. Срокът за избор на доставчик е до 1 юли 2021 г. Ако след това клиентът не е избрал доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, ще се снабдява от досегашния си, но в качеството му на доставчик от последна инстанция. В помощ на потребителите за избор на доставчик на еленергия, от началото на 2021 г., КЕВР създаде платформа за сравняване на оферти и за сключване на договори с търговци за доставка на електрическа енергия.

Процесът за излизане на свободния пазар на битовите потребители е значително по-дълъг. Предвижда се пълната либерализация да бъде факт до 2025 година. Работили сме с колегите от МТСП по темата за енергийно уязвимите потребители и при пълна либерализация, ще бъдат приети мерки за тяхната защита.