Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полк. Сава Денев тича към похитителите с мегафон в ръка. 
Снимките са от личния му архив.
Полк. Сава Денев тича към похитителите с мегафон в ръка. Снимките са от личния му архив.

Вкарва си ръцете в колата на терористите и държи треперещите пръсти на Орлин, за да не изпусне шплентовете на гранатите

Преводачът на Живков влиза в ролята на мнимия дипломат от турското посолство

Врубриката "Тайните на прехода - скритата история" ви представяме спомени от първо лице на един от участниците в емблематичните операции по обезвреждане на терористи преди и след Възродителния процес. На 9 март се навършиха 36 години от атентата на гара Буново.

По този повод потърсихме полк. Сава Денев, участвал в разследването. Той и колегите му предоставят решаващите доказателства за разкриването на терористите. Той е и човекът, който лично преговаря с похитителите на двете деца от Добрич през юли 1987 г.

Полк. Сава Денев днес е на 80 г.
Полк. Сава Денев днес е на 80 г.

Днес той е на 80 години, но още се вълнува, когато си спомня за тези инфарктни моменти от кариерата си.

Първа и втора част от интервюто с него четете тук и тук.

- А децата?

- Децата се бяха сгушили на задната седалка. Орлин трепери. Аз им казах: "Вие какво правите? Ще се избиете!" Виждам, че Орлин всеки момент може да изпусне гранатите. Извиках на колегите да ми донесат вода. Дадох я на д-р Николов и му казах да залее главата на Орлин с нея, за да се съвземе. В този момент аз си вкарах главата и ръцете в колата и притиснах пръстите на ръцете на Орлин към гранатите, за да не ги изпусне. На около 10-15 м се бяха събрали хора - сеирджии.

Д-р Николов заля с водата Орлин, след това поля себе си. Даде термоса на Невен, който изля остатъка върху себе си и го хвърли навън. Той издрънча така, че хората си помислиха, че е граната. Тогава започнах отново да говоря с тях, за да ги поуспокоя, да вкарат шплентовете в гранатите и да ги обезопасят. Д-р Николов ги взе от ръцете на сина си. Едва тогава започнахме да обсъждаме пътя към границата. Разбрахме се да ги ескортираме само с две коли, а другите да се оттеглят.

Излязохме от Бургас. Колегите от София вече се бяха подготвили за срещата с мнимия представител на турското посолство. Пристигна дипломатическа кола с турското знаме. Тази вече бе направена както трябва. Аз предупредих тримата похитители, че

срещата ще е на изхода на Бургас

Д-р Николов отиде да разговаря с представителя на турското посолство. Като такъв бе предрешен личният преводач на Тодор Живков. "Турският дипломат" предложи тримата да се качат в неговия автомобил и да ги закара до границата като преди това освободят децата. Невен обаче изигра много отрицателна роля. Започна да крещи на д-р Николов, че това е номер на ДС. "Идвай веднага! Ако не дойдеш, паля колата и тръгвам. Ще заминем без теб!" Тогава доктор Николов каза на "турския представител", че се отказват от услугите му и тръгват.

През цялото време похитителите на децата твърдят, че в багажника си имат 10 кг тротил. Когато колата изгаря се оказва, че вместо тротил са возели тухли. 
Снимките са от книгата на Павлин Павлов "Не дърпай два пъти дявола за опашката".
През цялото време похитителите на децата твърдят, че в багажника си имат 10 кг тротил. Когато колата изгаря се оказва, че вместо тротил са возели тухли. Снимките са от книгата на Павлин Павлов "Не дърпай два пъти дявола за опашката".
"Помогнете ни на границата да минем, няма да се качим във вашата кола." Отговорът бе: "Вие решавате,

ако решите друго,

ще ви прибера".

Продължихме към турската граница. Преди разклона за Царево се отбихме към Малко Търново и спряхме в село Изгрев. Там бе изградена засада с бронетранспортьор и барети. Искахме там въпросът да бъде окончателно решен. Не бяхме спали вече 24 часа, бяхме много уморени. Спряхме до селската кръчма и наблизо имаше чешма. Там вече тримата приеха да пият вода, която ние им занесохме. Започнахме разговор, че няма как да отидат до границата, че трябва да се предадат и да освободят децата. И че само тогава ще има бъдат гарантирани правата, че

няма да

бъдат убити

Похитителите искаха аз да тръгна пред тях и да ги водя. Аз отказах. Този вариант го бяхме обмисляли, аз да съм пред тях, точно преди засадата да дам газ и бронетранспортьорът да застане между мен и колата на похитителите. Но тъй като те се движеха плътно зад мен прецених, че този замисъл не може да се реализира, и отказах. Тогава похитителите сами тръгнаха по пътя за Малко Търново. Аз тръгнах след тях. Малко след излизане от село Изгрев те видяха, че пътят им е препречен от бронетранспортьор и спряха. Зад тях на известно разстояние имаше наши коли, за да им препречим пътя назад. Те

видяха, че не

могат да се върнат

Отидох при тях за продължаване на преговорите. В този момент при мен дойде командирът на баретите полк. Васил Велков. Той се представи на тримата като началник на Районното управление в Мичурин. В един момент се отделихме двамата и той ми каза, че има заредени взривове край шосето, които при задействане могат да обърнат колата. Това щеше да даде възможност на баретите да

атакуват похитителите

в колата.

Тогава казах на Велков, че трябва да види гранатите с извадените шплентове в ръцете им. В тази ситуация се отказахме от идеята и решихме, че ще продължим разговорите до пълното им изтощение.

Предупредих Велков, че вече едва стоя на краката си и ще отида да си почина в служебната си кола, но ще го информирам какво си говорят похитителите. В моя автомобил имаше оперативен работник с турски език, който превеждаше симултанно какво обсъждат и какви са плановете им. Предадох му заповедта на ген. Шопов, че няма да ги пуснем да продължат. Имаше дори идеи да осветим мястото с прожектор и така да ги държим цяла нощ, докато се изтощят и се откажат сами. Вертолет кръжеше над тях и по мегафона ги предупреждаваше да се предадат.

Изгорялата кола на похитителите. 
Снимката е от книгата на Павлин Павлов "Не дърпай два пъти дявола за опашката".
Изгорялата кола на похитителите. Снимката е от книгата на Павлин Павлов "Не дърпай два пъти дявола за опашката".

За всички бе ясно, че това е завършекът на операцията. Полк. Велков остана сам да ги убеждава да се предадат и да освободят децата. След около 40 минути по радиостанцията с мен се свърза д-р Николов и последните реплики, разменени между нас, бяха следните. Д-р Николов: "Решихме окончателно, не можем да чакаме повече, тръгваме". "Не правете глупости - отговорих аз. -

Не дърпайте дявола втори път за опашката. Тръгнете ли, няма връщане назад... Ще се видим в ада."

След тези думи те запалиха колата и тръгнаха към бронетранспортьора. На волана бе Невен, а д-р Николов бе до него. Аз предупредих колегите, че похитителите ще опитат да минат покрай бронетранспортьора през плитката канавка. Тогава те със служебен лек автомобил препречиха този възможен изход и в тях се блъсна колата на похитителите. В момента на сблъсъка д-р Николов изпуска гранатата

и тя първа се взривява в колата. Понеже пътят е наклонен, автомобилът започва да се връща назад. Влиза в канавката. По-късно Орлин обяснява пред съда, че в този момент е пуснал двете гранати пред баща си и Невен и те се взривяват точно когато колата влиза в канавката. Взривът изхвърля Орлин и едното дете извън автомобила. Другото само се хвърля през прозореца в мига преди да се взривят двете гранати.

- Това го научавате по-късно, а в момента на взрива какво стана?

- Видяхме, че колата влиза в канавката, взривове, започна да гори. Решихме, че всички са загинали, но след това на бегом при нас дойде 14-годишното момче с един обут крак и един бос. По-късно на следственото дело се оказа, че Орлин се е опитал да го задържи в колата, но е успял да му събуе само маратонката. След това баретите дойдоха при нас, като носеха на ръце по-малкото момче с ранен крак. Донесоха на ръце и Орлин,

който си бе глътнал езика

Докторът на окръжното управление веднага се ориентира и му го извади и го спаси. Детето веднага го качихме на линейка, за да го откара в болницата в Бургас. Никола и Невен загинаха от взривовете.

Похитителите се опитват да минат през пролуката между бронетранспортьора и колата на МВР.
Похитителите се опитват да минат през пролуката между бронетранспортьора и колата на МВР.
Оставихме ги в колата, не пускахме никой до нея, защото бяха казали, че имат сандък с

10 кг тротил

в багажника Очаквахме да се взриви. Когато всичко изгоря, се оказа, че в багажника им има само сандък с тухли.

- Каква бе съдбата на оцелелия Орлин?

- Вкараха го в затвора, беше съден от военен съд и осъден на смърт за това, че е убил баща си и Невен, хвърляйки гранатите в предната част на автомобила. Имаше слухове, че е разменен срещу наши агенти в Турция, но аз не вярвам в това.