Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследват я за данъчна измама чрез фиктивен транспорт на дрехи и обувки от България в Полша

Ревизори наложиха акт за 2,5 млн. лв., но дружеството обжалва – имало документи за всеки камион със стока

Акт за над 2,5 млн. лв., издаден от ревизори на Националната приходна агенция срещу бургаската фирма "Теови-2002" ЕООД, бе потвърден преди броени дни от Административния съд в морския град. Внушителната сума е за невнесено ДДС и то само за месец. Според проверка на "168 часа" предмет на ревизията е била дейността на фирмата, извършвана през октомври 2016 г., а ревизионният акт е издаден на 18 ноември 2019 г., след което е потвърден през март 2020 г. от директора на "Обжалване и данъчно-осигурителна практика" – Бургас, при ЦУ на НАП.

Едноличният собственик и управител на дружеството Иван Цанев, който е бивш митнически шеф, обжалва акта, но на първа инстанция той е потвърден от съда. Решението на съдия Веселин Енчев е от 26 февруари 2021 г. Според ревизорите на НАП е укривано ДДС за милиони левове чрез фиктивен износ на стоки от България в Полша. Целта на бургаското дружество по деклариране на вътрешнообщностни доставки (ВОД) не е била реализиране на обичайната търговска печалба, а деклариране на внос по митнически режим, освободен от облагане, обосноваване на последващи вътрешнообщностни достави с нулева ДДС ставка към т.нар. "липсващи търговци" от Полша, твърдят още проверяващите. Целта била отклонение от данъчното облагане, а бургаската фирма била част от верига дружества на граждани от различни държави с краен резултат засягане интересите на фикса, се казва още в ревизионния акт. С налагането му на бургаския търговец са определени задължения по Закона за ДДС в размер на 1 913 497 лв., плюс 589 690 лв. лихва. Тъй като става дума за сума в особено големи размери, в делото в Административния съд като контролна страна участва и прокуратурата.

"По указание на главния прокурор при подобни дела от значим държавен и обществен интерес прокуратурата има право да изисква доказателства като контролна страна. Нашето становище по това дело е, че изводите на НАП, отразени в ревизионния акт, са правилни и законосъобразни. Смятаме, че НАП е установила нереалността на въпросните доставки. Опровергана е тезата на фирмата, че доставките са стигнали до Полша", коментира прокурор Андрей Червеняков.

"Категорично ще обжалваме решението на Административния съд. За всеки камион имаме документ, че действително е излязъл от територията на България. Всеки камион със стока е бил пломбиран на митница "Кремиковци" с проби от Фискален контрол на митническата служба. Разполагаме със справки от Гранична полиция, имаме всички необходими доказателства, че стоката действително е напуснала България", заяви пред "168 часа" адвокат Галина Найденова, която представлява "Теови-2002" ЕООД.

Фирмата е вписана в Търговския регистър през февруари 2002 г. с адресна регистрация ул. "Цариградска" 22 в Бургас. Четири години по-късно дружеството е регистрирано по ЗДДС. Занимава се с търговия на едро - предимно на дрехи и обувки, внос от Турция. Към момента тя е еднолично ООД, а неин собственик и управител е Иван Цанев, който е ръководил Регионалната митническа дирекция – Бургас, в периода 1999 - 2001 г.

След като излиза от Агенция "Митници", Цанев започва частен спедиторски бизнес. Фирмата му "Теови-2002" е търгувала с четири полски дружества – "Интерконцепто", "Миками", "Тиара" и "XXL". Според обясненията на самия Цанев, дадени по време на ревизията, доставките до полските фирми са ставали по една и съща схема – придобиване на стоки от Турция, товарене на камиони, наети от турските продавачи, транзитен превоз на стоките през България с митническо оформяне и поставяне на ТСК /пломби – б.а./ до границата с Румъния. След което транспорт на стоките през Румъния, Унгария и Словакия до Полша. Реалността на доставките обаче се оспорва от ревизорите по няколко направления.

Прокурор Андрей Червеняков
Прокурор Андрей Червеняков

В крайна сметка Бургаският административен съд не приема като доказателствен материал предоставените от "Теови-2002" еднотипни договори за международна продажба на стоки от бургаската фирма на полските дружества. Те са били подписвани без пряк контакт между страните и разменяни по шофьорите на камионите. Според магистрати договорите, чрез които бургаското дружество е продавало стоки за милиони левове, били с гротескно съдържание.

В мотивите си съдът отбелязва, че въпросните договори са представлявали бланки, взети от интернет, изготвени само на български език, с оставени празни участъци за съществени клаузи като опаковане, срокове на доставка, начин на плащане, неустойка. Механизмът на подписване на договорите от страните също поставял под сериозно съмнение тяхната достоверност, тъй като между продавача и полските купувачи не е имало трайна търговска връзка, която да дава основание за висока степен на доверие между партньорите.

Според управителя Иван Цанев собствеността върху стоките е преминавала у полските дружества с издаването в България на инвойс (международни фактури – б.а.) към тях, а самите договори са били подписвани поотделно от всяка от страните и са били предавани по шофьорите на камионите. Бившият митнически шеф уточнява, че фирмата му не се е занимавала с организацията на превоза на стоките от Истанбул до Полша.

Дори и да се приеме, че договорите са подписвани на една и съща дата в България и Полша, на шофьорите на камионите е било необходимо технологично време от поне три денонощия, за да пристигнат от България до Полша и да се върнат обратно с подписаните споразумения, коментират ревизорите. И твърдят, че са установили интересен факт - още преди да разполага с екземпляри от договорите, подписани от двете страни, "Теови -2002" прехвърля правото на собственост върху стоки за близо 834 000 щатски долара на полските си партньори "Тиара" и "XXL". А това, според проверяващите, би било възможно само между изключително доверени партньори с дългосрочно изградени контакти, но не и между дружества, които тепърва установяват връзка и чиито управители не са се виждали на живо, а използват трети лица, чрез които да разменят документи.

По време на ревизията с помощта на полицията са били направени насрещни проверки на 32 шофьори и управляваните от тях 146 камиона. Само с едно изключение всички са заявили, че не си спомнят адреса на натоварените и разтоварените стоки, както и че такива адреси не са им били давани. За да се установи реалното извършване на доставки чрез чужди превозвачи, по линия на международния обмен на информация в ЕС, ревизионният екип е изискал от полските и румънските си колеги данни за превоза на стоките, описани в инвойсите, издадени през октомври 2016 г. от "Теови-2002" на полските дружества. Румънската приходна агенция отговаря, че през декември 2016 г. възникват съмнения за данъчна измама относно тир със стока за Полша, чийто изпращач е бургаската фирма.

Стоките са били декларирани като транзитни през територията на Румъния, но при физическа проверка на част от тях е установено, че имат поставени етикети на румънски език. Това наложило тирът да бъде пломбиран. Съобщава се и за последващо движение на друг камион на същия превозвач, но вече в посока от Полша към България. Този тир превозвал идентични стоки в същото количество, което според румънските служби било повторно въвеждане на стоките на територията на тяхната страна за неправомерно разтоварване. За част от доставките между "Теови" и полските фирми е установено, че не са били претегляни на входа в Унгария, засичани са на различни места в Румъния, които не били част от обичайните транзитни маршрути за Полша.

Иван Цанев
Иван Цанев

Справките от полската приходна агенция са още по-интересни. Оказва се, че три от тамошните фирми-купувачи са неоткриваеми.

Установено е, че седалището на "Интерконцепто" представлява виртуален адрес, че дружеството не е декларирало банкови сметки, че не е подало обобщена декларация за ДДС през 2016 г. и не е декларирало вътрешнообщностни придобивки от фирма "Теови-2002", въпреки декларираните такива от българското дружество в размер на над 3 млн. лв.

За "Миками" става ясно, че полската администрация не може да осъществи какъвто и да е контакт с нея, а съобщенията, изпратени до посочения адрес, се връщат неподписани и без отговор. Установява се, че за октомври 2016 г. фантомното дружество е декларирало по ДДС декларации за вътрешнообщностни придобивки от "Теови-2002" на стойност 3 687 302 злоти. Заради съмнения за измама полската приходна агенция предприема действия по дерегистрация на "Миками" по местния ДДС регистър.

На адреса на третия полски купувач "XXL" пък имало само еднофамилна къща с гараж, а нейните обитатели заявили пред полските власти, че там няма офис или складови помещения на търговеца. Опитите на властите да намерят фирмата на други два известни адреса също удрят на камък. Единият се оказал непълен, а при проверка на другия се разбрало, че договорът за наем с фирмата е бил прекратен от наемодателя и дружеството е в неизвестност. Справка показала, че "XXL" не е подавала финансови отчети за 2016 г , нито е декларирала за наети служители. В същото време в ДДС декларациите си за същата година търговецът е обявил продажби, чиято стойност е с десетки милиони злоти по-малка от стойността на покупките, като декларирал загуба от малко над 143 млн. злоти. От справката става ясно още, че по време на ревизията полското дружество е в процес на ликвидация и е служебно дерегистрирано от местния ДДС регистър поради пълна невъзможност да се осъществи контакт с него. Заради липсата на каквито и да е доказателства от страна на дружеството за получени вътрешнообщностни придобивки от бургаската фирма в периода, предмет на ревизията, полската администрация изказва мнение, че доставки реално не са извършвани, а компанията е действала като “международен буфер” и е налице данъчна измама.

За четвъртия бизнеспартньор от Полша "Тиара" става ясно, че първоначално той се представлява от турски гражданин, с когото бургаската фирма има дългогодишни контакти. Към август 2016 г. обаче справката сочи, че всички лица, представляващи търговеца, са оттеглили своето представителство или са били с прекратени правомощия. От ДДС декларацията на фирмата за 2016 г. е установено, че на склад на дружеството следва да се съхраняват стоки, получени от бургаската "Теови-2002", на стойност 3 млн. лв. При проверка на място обаче не са открити никакви стоки. Като краен извод от полската страна е изказано предположение, че може да става дума за привидно придобиване на стоки с цел избягване плащането на ДДС в България или други страни от ЕС. През август 2017 за "Тиара" е подадена нова информация – полското дружество е декларирало продажби, чиято стойност е с няколко милиона злоти по-ниска от стойността на стоките, получени от българския търговец. В същото време е декларирала печалба в размер на 1,8 % от приходите си. По запитване от българска страна е направен анализ на движението на транспортните средства. Оказва се, че камионите са се завръщали в България твърде рано – още на следващия ден от началото на превоза.

"Няма съмнение в изрядността на българския търговец. В този случай проблемът се прехвърля от болната глава на здравата. Ясно е, че полските контрагенти на "Теови-2002" са имали проблеми, които рефлектират върху българската фирма, смята обаче адвокат Найденова. Екип на 168 часа опита да се свърже със собственика Иван Цанев, но на посочените телефони жена обясни, че фирмата е с прекратена дейност и няма връзка със собственика.