Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Контраразузнавачът Павлин Павлов разкрива пред "168 часа" как двамата са искали да проведат реформата преди Китай, но ястребите са им попречили

В рубриката "Тайните на прехода - скритата история" "168 часа" търси истината и задкулисието на този сложен преход, придружен с ужасяваща бедност, с нескончаеми кризи и две големи катастрофи. Всички участници имат своята истина и тя няма нищо общо с тази на останалите. Целта на "168 часа" е да повдигне завесата, да изнесе факти и мнения на хора от различни кръгове, а читателите сами да съставят мнението си за този сложен етап от най-новата ни история.

В предишния брой публикувахме интервю с контраразузнавача Павлин Павлов за отношенията между Живков и баварския премиер Франц Йозеф Щраус, за плановете им за инвестиции у нас, за соцприватизацията, която е трябвало да облекчи навлизането на немски и западни капитали у нас.

Самият Павлов е готвен за нелегал по линия на разузнаването. Животът обаче се стича така, че през 81 - 85 г. е аспирант в Москва и готви дисертация за съвременната политика на Западна Германия.

Един ден, докато е в Ленинската държавна библиотека, в закритата зала се засича със съветския аспирант Путин.

Благодарение на дисертацията и престоя си в Москва Павлов е свидетел на всички процеси, които ще подготвят падането на социализма.

Историците разкриват, че Юрий Андропов е истинският баща на Перестройката.
Историците разкриват, че Юрий Андропов е истинският баща на Перестройката.

Преди години Павлов издаде книгата "Записки от оня свят", в която подробно описва събитията от този период. На същата тема са посветени и книгите му "Не дразни ченгето, когато обича", "Шпионски истории", "Не дърпай дявола втори път за опашката".

- Г-н Павлов, вярно ли е, че лансирането на Михаил Горбачов за лидер на СССР е идея на предшественика му и бивш шеф на КГБ Юрий Андропов? Ако да, защо не следва плана за съчетаване на плюсовете на социализма и капитализма? Защо избира най-губещия за всички вариант на прехода? Защо не настоява и за закриване на НАТО?

- Андропов се запознава с Горбачов, когато той е втори секретар в Ставропол. Там има санаториум за лечение на членове на Политбюро и Горбачов като втори секретар съпровожда Андропов винаги, когато е там - и като шеф на КГБ, и като член на Политбюро. Не може да се отрече, че Горбачов прави впечатление на

много

интелигентен човек,

с богата обща култура, със съвременно мислене, с впечатляваща съпруга като Раиса. Андропов търси точно такива интересни хора и няма как да пропусне Горбачов. Започва да го измъква нагоре по стълбицата и когато вторият секретар на КПСС Михаил Суслов умира, Андропов прави всичко възможно именно

Горбачов да заеме неговото място

Горбачов има необходимото образование, около него няма олигарси, хора от криминалните структури, не участва в игри, той е чист апаратчик. Не просто изпълнител, а коректен изпълнител и много послушен. По това време Андропов все още е далеч от идеята да си намери заместник. Той е търсел хора за екипа си, които да изпълняват стриктно това, което той иска да направи. Все пак Андропов дълги години е шеф на КГБ и чак след това става лидер на СССР, той има своя визия за страната, за промените, които предстоят. Така започва кариерата на Горбачов.

Контраразузнавачът Павлин Павлов
Контраразузнавачът Павлин Павлов
Между другото част от тяхната компания е и Дмитрий Чазов, който става шеф на клиниката в Ставропол и е добър помощник на Андропов в следващите му битки и дела.

- Каква е била идеята на Андропов за прехода?

- Андропов много добре познава системата. Той е имал изключително прецизна информация, преди да предприеме каквото и да е. Знаел е с точност докъде е стигнала икономическата система на соцлагера. От моя ръководител чух как Андропов е повтарял многократно: "Ние

обърнахме Маркс надолу с главата!

Трябва да го изправим и да поставим в основата икономиката, а политиката да е надстройката". Той разбираше, че за да се пребори с корупцията, трябва да освободи натрупания в сивия сектор капитал и вместо тези средства да се крият, да им се даде възможност да излязат на светло под контрола на държавата.

Това бе сърцевината на визията му - как да преобразува, как да вкара пазарната икономика в едно планово стопанство, точно както направиха в Китай.

- Тоест, Андропов е искал както в Китай да събере плюсовете на двете системи и да ги обедини в една?

- Да, това бе намерението му - като възстанови пътя на Маркс и имаше свои идеи за едно наистина социално общество.

- Живков същите намерения ли имаше?

- Да, той и екипът му бяха направили

първите стъпки в тази посока,

движението им бе в същото направление, при това много преди Китай да се захване с реализацията на този модел.

Как реагират ястребите, четете във втора част на интервюто.