Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Меган лъже, асоциацията с Даяна е нелепа, смятат част от британците

Кралското семейство: Винаги ще ги обичаме

47% от британците са категорични, че моментът за интервюто на Меган Маркъл и принц Хари е абсолютно неподходящ във времена на пандемична криза като сегашната. Мащабното социологическо проучване е направено веднага след излъчването на интервюто във Великобритания. Останалите участници в анкетата обаче вярват, че скандалът е бил неизбежен. Според тях обществото от десетилетия гадае какви

мръсни тайни

крие кралският двор и че тази решителна стъпка на Хари и Меган завинаги ще промени монархията.

Анализатори вече определиха случващото се като най-тежката криза за Короната от 85 години насам. Тогава принц Едуард се отказва от престола заради разведената американка Уолис Симпсън.

Слуховете за връзката на Едуард с Уолис се появяват след смъртта на баща му Джордж V и стават причина за конституционна криза. Църквата е против развода на Симпсън. Парламентът отказва да даде титла, а нацията не е доволна от факта, че разведена жена ще бъде съпруга на краля. В английската история няма подобен прецедент. Аферата набира такава скорост в консервативна Англия, че кралят е принуден да абдикира.

Факт е, че от оттеглянето на Хари и Меган се правят сравнения между двата скандала. Разликата е, че тогава крал Джордж запазва ледено мълчание. Нещо, което този път нямаше как са се случи.

Огромен отзвук на интервюто има и в Съединените щати. Там Меган често е сравнявана с майката на Хари -

принцеса Даяна

На Острова мненията са в другата крайност. Отправната точка е по-скоро колко е различна Меган Маркъл от тяхната любима Лейди Ди.

"Да сравняваш Маркъл с принцесата, е нещо, което може да направи само някой, който никога не е стъпвал във Великобритания - с такъв коментар излезе списание "Ок" след интервюто. - Тя е символ за поколения британци. Какво направи Меган? Та тя дори не се опита да опознае хората в тази страна. Единственото, което искаше, са привилегиите. Когато не ги получи в голямо количество, си тръгна."

Според британците темата за расизма и разкритията на Маркъл за разговори в кралския двор за цвета на кожата на Арчи изобщо не са най-сериозният удар срещу монархията. По-скандални са твърденията, че принц Хари е живял в оковите на фамилията, смятат в страната. Според коментарите в социалните мрежи на Острова през целия си живот той е нещастен и живее в сянката на брат си.

Първоначално идеята бе Бъкингамският дворец да не реагира с изявление, но веднага след интервюто Елизабет Втора е провела няколко спешни разговора със сина си принц Чарлз и с внука си Уилям.

Въпреки настроенията, които предизвика разговорът с Опра Уинфри, водещите вестници във Великобритания

сякаш го омаловажават

"Това е целенасочено - смята журналистът Мануел Андрю от "Нюз рипортър". - Сякаш казват, че Меган не е толкова значима за британците, които са категорични, че с принц Хари не биваше да се изказват открито за Елизабет Втора и обкръжението . Меган направи нещо много ОК за Холивуд, но тази роля няма място тук."

От друга страна, в родината на актрисата са шокирани от това как са се отнасяли към нея само защото е била разведена, с друг цвят на кожата и обикновен произход.

На подобно мнение е и Джони Даймънд, който е кореспондент на BBC в британското кралско семейство.

"Това беше унищожително интервю - смята той. - Но истинският удар срещу институцията е твърдението на Хари, че брат му и баща му са

заложници в капан

от съветници и от разкритията на Меган, че на няколко пъти е търсила помощ в двореца и всеки път е била отблъсквана. Много от разкритията са твърде лични, за да получат някаква реакция. Що се отнася до вестниците, които двойката толкова ненавижда, те ще променят ли тона си? Не е в тяхната природа!"

Според него Меган и Хари са "обрисували" един своеобразен портрет на "безчувствени хора, изгубили се в една безсърдечна институция". Той е на мнение, че с интервюто двамата рискуват още по-негативни реакции към тях.

По повод отношенията на Меган с Уилям и Кейт, както и с другите по-известни членове на семейството, британците в социалните мрежи се разделиха на две. Едната част смятат, че херцогът и херцогинята на Кеймбридж са се дистанцирали и не са се опитали да им помогнат, докато другите са на мнение, че Меган била доста надменна и не се съобразявала с нищо още от самото начало.

Съвсем логично едната група тържествува, че истината най-накрая е излязла наяве, докато другата е убедена, че Меган е една обикновена лъжкиня.

"Това, което забелязвам, е начинът, по който Меган плачеше, направи го толкова зле", констатират хора в Twitter. "Бих искала да чуя и страната на Кейт. Но почакайте! Това никога няма да се случи – тя не се опитва да популяризира

новата си

марка кафе,

от която ще изкарва пари. Всичко е толкова комерсиално. Типично по американски", коментират още в социалните мрежи.

Отговорът на кралицата все пак се оказа изненадващо бърз. За сравнение, след смъртта на Даяна дворецът изпрати официални съболезнования седмица след като тя загина в катастрофата.

Този път кралицата и семейството изразиха тъгата си от "факта колко трудни са били последните няколко години за Хари и Меган". "Повдигнатите въпроси, конкретно и този за расизма, са много обезпокоителни - се казва в позицията на Бъкингамския дворец. - Те се приемат много сериозно и ще бъдат обсъдени в кралското семейство. Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат обичани членове на семейството."

Интервюто, излъчено в неделя в САЩ и една вечер след това във Великобритания, регистрира рекорден рейтинг.

Междувременно водещият на сутрешното предаване "Добро утро, Британия!" по телевизионния канал Ай Ти Ви Пиърс Морган се наложи да напусне след скандал по повод коментарите му за Меган Маркъл.

Ръководството на Ай Ти Ви съобщи, че решението е било неизбежно, след като медийният регулатор "Офком" започна да разследва коментарите му след получени

41 000 оплаквания на зрители

В декларация на медията се казва, че след дискусия с Морган той е решил, че е време да освободи поста, а телевизията е приела решението му. В понеделник водещият заяви, че не вярва на нито една дума на херцогинята на Съсекс за нейното психично състояние. От канала разпространиха позиция, че имат доверие.

Сценаристът на "Костюмари" - сериала, в който Меган играе Рейчъл Зейн от 2011 до 2018 година, – също се застъпи за бившата си колежка.

"Възможно е херцогинята на Съсекс да е добър човек, който е вкаран в невъобразим свят", написа Джон Кауан в Twitter. Той допълва, че през трите години, в които е работил с нея, е разбрал, че Маркъл е мил и грижовен човек. "Не знам нищо за сегашното положение, но вярвам в нея", написа той.

Все пак във Великобритания анализатори са категорични, че интервюто обрисува една остаряла институция, чиято липса на гъвкавост я прави неспособна да приюти хора, изправени пред предизвикателства, които са напълно нормални за публични фигури през XXI век. Предвид твърденията през 2018 г., че бракът между Меган и Хари е отбелязал сериозен напредък за Короната, крайният развой на събитията е

“абсолютна трагедия”,

твърдят политолози.

"Хари и Меган бяха суперзвезди, които можеха да бъдат толкова положително нещо за модернизацията на кралското семейство - казва Кейт Уилямс, водещ кралски историк и професор в Университета в Рединг, пред CNN. - От интервюто стана ясно, че те не са имали друг избор, освен да напуснат, защото семейството не е успяло да ги подкрепи. Този факт е много притеснителен."