Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Девойка от неолита била погребана в “жабешка поза”, с лице към Космоса

Селището влиза в учебниците по цял свят

Ей там в храсталака отсреща, отсам линиите на трамвая за ж.к. "Дружба"... Само на стотина метра е! Праселището в Слатина, най-старото в Европа. Оказа се, че е на 8000 години!"

На пешеходен тур из столицата съм седнал на кафе в Издателството на БАН. Първото у нас, чак от 1869 г., в академичното градче срещу кв. „Изток“, в чуден тих квартал на левия бряг на р. Слатинска на 4-ти километър.

Приказка с много зелено,

стадион за студенти, стари умислени дървета, блокчета от сталинско време, груби и ръбести като витошки павета... Задрънках се с домакинята на гостилницата за учени люде встрани, че са толкова близо до място със скорошна световна известност: "Решено е да се строи Парк с музей за праисторията, за много милиони... Не четохте ли? "Културата Слатина" прави София най-стария жив град на Стария континент."

Стопанката ме погледна съчувствено, усмихна се криво и отиде да пита мъжа си дали не съм слънчасал... Да е било лятото на 2014 г. Да, защото през ноември 2013 г., в последния археологичен ден на обекта от пръстта на праселището

в Слатина се появява и най-голямата статуетка

на Богинята майка от неолита, откривана досега... Ваяна от мрамор, единствена до този момент, най-старата и най-голяма в Европа! По изчисления на учените (защото горната част е отчупена), висока около 26-27 см.

Нарекли я Венерата от Слатина. Венера или Прамайката от Слатина... Научна сензация!... Единствената, уникална, най-древната! И още много, много артефакти от платото Слатина в Софийската котловина. С първите обработваеми земеделски ниви на Стария континент, примижали под лятното слънце... За пропусналите историята на този велик археологически обект в София - огромен, но все още малко познат, ще подредя по години епопеята "Прачовекът от Слатина".

При изкопни работи за ново жилищно блокче в кв. "Гео Милев" през 1950 г. строители се натъкват на останки от древно селище.

Археолозите регистрират

и датират находката: селище от неолита (новокаменната епоха). Появяват се и първи научни съобщения и публикации. Ето какво четем в юбилейна книга "София 1878 - 1958", с. 65, 1958 г.: "Известно е, че в околностите на София - при Курило, Илиянци, Кремиковци и другаде - са открити следи от живота на човека от неолита.

Напоследък обаче неолитно селище се откри за пръв път в чертата на града. В района на студентския квартал изкопите за строеж се натъкнаха на останки от жилища, изградени от омазани с глина колове, замазки на огнища и разнообразни лепени на ръка глинени съдове. Обследването на мястото показва, че тук имаме една селищна могила, разположена на левия бряг на Слатинската река.

Селището е заемало твърде обширно място. То е засега най-старото поселение в София - от ІІІ хилядолетие преди новата ера", Магдалена Станчева, София, 1958.

Два-три скромничко поднесени, но сензационни факта, че София ("в чертата на града") е на възраст около 5000 години; че София, като жив и в момента град, е средище на най-древни цивилизации; че в София е открита най-старата строена къща (а не жилище в пещера) в цяла Югоизточна Европа. Достолепно!

По това време обаче столицата на

България е в телените мрежи

на т.нар. Съветски блок. НъРъБъ безгрижно и устремено "строи" комунизЪма и... По-висок и по-стар връх в историята от петолъчката на Кремъл не може да има... Просто няма!... И археологическото събитие тихо е притулено, а научният интерес откъм Европа и света е покрит с розови недомлъвки.

1979 г. Младият археолог Васил Николов разказва за неолитното селище в източната част на столицата в статията си "Следи от най-древната история" в сп. "София", кн. 5, с. 40. Следващите му 35 години труд са посветени на открития и научни публикации, които днес са включени в учебниците по праистория в университетите по цял свят.

1985 г. "Професор ляга на релсите пред трамвая!" - шега моя, ама не съвсем... След 7 години безработица заради

“политически некоректен”

произход, завършилият "Археология" в СУ В. Николов успява да спре временно строителството на трамвай № 20 за ж.к. "Дружба". Благодарение на интелекта, куража и настойчивостта на младия учен започват същинските разкопки. Там, където трасето пресича Слатинска река за подлез под линиите на Околовръстната железница... Резултатите са смайващи, невероятни, сензационни!

Чл.-кор. проф. Васил Николов, зам.-председател на БАН, на презентация пред журналисти през 2018 г. обявява: "Още при първите ми разкопки през 1985 г. попаднах на къща с площ 117 кв. метра. Макар че беше изгоряла при преднамерен пожар, личеше, че е страхотно направена. Здрава, много умно измислена, с невероятна конструкция. В нея имаше всичко. Събрах толкова много информация, че за нея написах книга. И в момента тя се изучава в Австрия, Германия, Франция и в други страни като

най-голямата и най-добре запазената

раннонеолитна къща. Засега на Балканите, а също и в Европа от това време не са открити толкова големи постройки, които са ново потвърждение на тезата, че в днешните български земи се е развивала първата европейска цивилизация".

Екип историци под негово ръководство установява, че

праселището в столицата на България

от новокаменната епоха е със сериозни размери - заемало е поне 80 дка площ! Културните пластове са с дълбочина 3 метра и пред изследователите се разкриват общо 5 строителни хоризонта... Неолитното селище Слатина потъва още по-дълбоко в хилядолетията: 2 след плюс 5 преди Христа правят 7000 години!

За жалост, при бетоностроежа на спортен комплекс "Червено знаме" на 4-ти километър през 1970 г. по-голяма част от разположения и на десния бряг на реката неолитен град невежо и безгрижно е унищожена. Общата урбанизирана площ надхвърляла 300 дка! Незасегнати останали едва 8 дка откъм кв. "Гео Милев".

И все пак, на площ само от 1,5 дка (колкото са разкопките от 1985 - 87 г.) са установени местата на 9 къщи в две успоредни редици. Строени от плет и кал на 5 до 15 метра разстояние, те били изпичани още по време на градежа. Четири от жилищата били доста добре запазени. Археолозите вадят на повърхността и целия бит и поминък на

хората от ранния неолит:

над 50 каменни брадви и тесли, брусове, точила, над 120 кремъчни ножа, стъргалки за кожа - 70, прасърпове за жътва и косене, 98 мелници за жито (хромели), тежести за тъкачни станове, лъжички. Цял музей, с който би се гордяла всяка цивилизована столица.

В една от пракъщите учените открили и челюстна кост от млад мъж, 18 – 20-годишен. А на терена - и още две запазени погребения: на 19 – 20-годишен юноша с ръст около 1,73 м и на 16 – 17-годишна девойка, висока около 1,55 м. Момичето се срещнало с вечността в нетипична за ранния неолит "жабешка поза" - седнало, със силно разтворени колене и с глава, насочена нагоре. Може би изобразявайки Богинята майка?

1987 г. Най-древното селище на територията на София е датирано, че е още по-древно, съществувало е 6000 г. преди Христа (ранен неолит)!

София вече е град на 8000 години!

Книжовникът Георги Тахов публикува безценния си събирателски труд, книгата "От Средец до София" през 1987 г. В очерка си "Кръстопътите на Слатина", с. 244, авторът документалист акцентира на две-три "странни" и любопитни подробности: "Най-древното население е обитавало местностите Градини и Росялка... За сравнително по-късното време говори старобългарското наименование Росялка. Такава местност се намира на левия бряг на Слатинска река. Това е местност, където народът е вярвал, че се появяват русалки, русалии... Заемайки място в посока към слънцето, Слатина е била навярно място, което като оброчище се е почитало и по-късно.

Куриозно е, че тук именно е намерено най-древното копче в българската праисторическа наука. То е с диаметър 3 см и е от... глина! В задната част е с пробив, успореден на лицевата плоскост. Произведено от местен майстор, то говори за антично отношение към облеклото и ни дава известна представа за онова време".

1997 г. В опожарената 117 кв. м раннонеолитна къща са открити

три зърнохранилища в пода

Диаметърът им е средно около 90 см и съдържат 225 кг ЗАПАЗЕНО ЗЪРНО - ЛИМЕЦ, ЕЧЕМИК, ЛЕЩА, ГРАХ, СЕКИРЧЕ. Проф. В. Николов коментира: "Дълго време се пишеше, че през желязната епоха, някъде около 1100 г. пр. Хр., се появил т.нар. кисел хляб в Европа. А се оказа, че още през 6-ото хилядолетие пр. Хр. той се е месел тук. Фактически първият кисел хляб на Стария континент е регистриран в Слатина".

Картини - благост за ума, разкош за въображението!... РУСАЛКИ, ДРЕВНИ БОГИНИ И ШИВАЧКИ С НАЙ-СТАРОТО КОПЧЕ, ПЕЧЕНО ОТ ГЛИНА... Холивуд ли? Ретро пикчърс ли? Или Индиана Джоунс?... Не - Слатина, източната врата на София към света... В най-древни времена, когато на сладки приказки по пладне присядали прачовеци, богини, русалки, водни духове, доплували от Рила, Витоша или Дунав. А над реколтата на първите земеделци бдял огненият конник Слънцето.

2011 г. След толкоз четене, слушане и приказки за това археологическо чудо, аз и съпруга нежна, успяваме да се доберем до останките на праисторическото селище. Ходили сме да търсим и преди, но неуспешно. Приятели, кореняци от кв. "Слатина" ме упътват точно: "Там, зад ръждясалите огради под жп моста. Минаваш отсам обаче, откъм БАН, през храсталаците."

Гледката е потресаваща

- бурени, скитащи кучета, срутени бараки на археолозите... А съм бил, да речем, и в Природонаучния музей "Григоре Антипа" в Букурещ - в мазето е отделът за праистория с витрини и кукли - експонати във възстановена естествена среда... И по някои други музеи в Европа също. Тук погром и забвение... Ядна публикация на блога ми

“Прачовекът от Слатина”

с болка за нихилизъм и чиновническо невежество...

2013 г. Столична община съзира късче самородно културно злато на брега на Слатинска река и осигурява пари за нови проучвания. На обекта са поканени кметът на София, журналисти, телевизии. Работата по разгласата се засилва. В последния ден на разкопките, вече в мокър ноември, от софийската кал и водите на митологичните русалки се ражда ВЕНЕРАТА ОТ СЛАТИНА - най-голямата и единствена от мрамор статуетка на Богинята майка от епохата на неолита. Откривателите са на седмото небе от радост.

Същите дни чл.-кор проф. В. Николов коментира пред пресата Венерата от Слатина: "Като имаме предвид пропорциите от вече познати пластики, намерени тук, можем да предположим, че е била висока 26 - 27 см. През тази епоха акцентът е върху ханша, т.е. възпроизводствената част на женското тяло, а от кръста нагоре фигурата е съвсем малка.

Ако има глава, тя е абсолютно табу, никакви портретни черти. Богинята майка не е позната, тя няма допир с хората".

2014 г. Изненадите на археологическия обект в София продължават. Пласт по пласт надолу в праисторията разказват на откривателите си, че тук са живели

интелигентни и прагматични хора

2015 г. В сградата на Централна минерална баня, на 17.09.2015 г. отваря врати новата експозиция на Музея на София. Най-първата зала е подредена с

находките от праисторическото селище в Слатина

Скромни надписи на български и английски казват с едва забележими прозрачни букви на стъклата пред експонатите, че находките са от 6-ото хилядолетие пр. Хр... Който се сети, сети. На упътващата табела също не е обяснено, че СОФИЯ Е НАЙ-СТАРИЯТ ЖИВ ГРАД В ЕВРОПА, НА ВЪЗРАСТ 8000 г.

2016 г. За кратките дни осигурена работа през м. юли на обекта екипът

открива още по-голяма къща

от годините на неолита. Дългата основа надхвърля 20 метра! ... Към внушителната възраст 8000 години учените добавят още 100.

На студентска сбирка през 1985 г. се запознах с Емилия Сиракова - научен сътрудник на проф. В. Николов. Въпреки веселбите наоколо успях да чуя беседата на младата археоложка - за вълнуващата й работа в неолитна Слатина.Зашеметен и очарован, така си тръгнах... След много лета с нейната съученичка и вече моя съпруга Кейти сме тръгнали да я потърсим на обекта, на "копаенето на праистория"... Но, изпуснали сме срещата. Последният работен ден за 2016-а е бил вчера. Посреща ни млада археоложка от екипа. "В началото на лятото вече зазимявате разкопките?", питам аз. Бюджетът бил изчерпан, уви... Успяваме все пак да зърнем основите на праисторическия "дворец" в Слатина - най новата находка. Плетен от пръти и печен от глина е бил и той. Наистина, като за екосграда от кал - огромна направа! Зала със

салон за танци от ранния неолит?

Какви ли музики и моди са праскали прапрапрадядовците и бабите ни от Слатинска река, първите земеделци в Европа? Като знам колко добре са рисували, било е нещо фино, усукано, тайнствено, на приглушена светлина... Жалко, че средната възраст на мъжете тогава била едва 35-36 години, а на жените 32-33.

Виждам в тревата отстрани и извадени този сезон домакински уреди отпреди 8000 години. Едно хаванче за стриване на зърно блести на слънцето - червен камък е отрязан по средата и е издълбана идеално кръгла паничка. Може и да е мрамор. Не смея да пипам... Тухлите от "салона за танци", червени от огъня парчета глина, също са пред нас с Катето - предстоят да бъдат прибрани. Трепка ми от радост, като да съм намерил отчупения нос на Сфинкса в Египет, а не да съм из шубраците на Слатина...

2018 г. Култово и твърде загадъчно откритие

на археолозите!

В раннонеолитното селище Слатина е намерен амулет, малка свастика in situ, изваяна от тъмнозеления кристал нефрит. Соларният символ е с перфектна изработка, прилича повече на машинна част от ХХ век, с ротиращи към оста стилизирани дракони (или жабешки крачета, според археолозите). Изненадата е голяма, находката изключителна! По нашите земи са намерени едва 5-6 предмета от този кристал, който не се среща на Балканите. Откривателите го разглеждат като символ на плодородието.

2019 г. На разкопки през май на обекта в кв. “Слатина” е

намерен напълно запазен женски скелет на 7600 г

Скоро - и части от детски. Възрастният е погребан в позата на плода в утробата на майката. Явно, първите европейци са вярвали в прераждането, връщайки тялото на Земята майка във вида на човешкото сътворение.

"Този рядък случай да попаднем на гроб е много важен за проучването на историята на първата европейска цивилизация - казва чл. кор. проф. Николов. - В днешните български земи и съседните земи... се ражда първата европейска цивилизация.

Оттук тръгва цивилизацията към Европа."

Оказва се, че София е Прамайката на градската цивилизация в Европа. Най-старият жив град на територията на Стария континент с доказана датировка отпреди 8100 години.

Прачовекът от Слатина пристига по пътя на житото

от Близкия изток и идва в Софийската котловина по коритото на р. Струма. Създава първия земеделски полис на Балканите. Стъпките на "Културата Слатина" сетне поемат към Западна Европа... На 14 км от Белград в Сърбия е открито праселище от неолита на 7500 г. Желаещите да посетят мястото и музея там, а те са много, се придвижват по суша или със специални туристически корабчета по р. Дунав. Световна атракция! Нашият Пловдив е на около 6000 години и бе културна столица на Европа за миналата 2019-а г. На замръзналия прачовек от Алпите Йоци учените в Австрия направиха реална възстановка на фигурата, обществеността - специален музей и филми по световните тв канали.

Йоци го откриха през 1994 г

и установиха, че е живял преди 5300 години. Вече е част от историята на световната цивилизация. Но Йоци от Алпите е прапраправнук на прачовека от Слатина. Първият европеец, живял в София, за жалост все още е загадка за широката публика.