Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инвестира в “Бионтек” и “Модерна” $4 млрд., на едната стойността скочи 4 пъти, на другата - 8

Само в периода на пандемията книжата на “Майкрософт” се повишиха от $151 на 214

Помните ли как Бил Гейтс наричаше покойния Стив Джобс?

"Гений с естествен магнетизъм." Създателят на "Майкрософт" се опитвал да го копира, но неуспешно.

"Той беше такъв магьосник, а аз бях непълнолетен магьосник, така че не можех да попадна под неговите заклинания - но го виждах как хвърля заклинания и след това гледах хората. За мен те бяха хипнотизирани - казва наскоро Гейтс. - След което чистосърдечно си признава: "Бях толкова ревнив.”

Е, сега, изглежда, май самият той се превърна в ненадминат магьосник.

Какви са фактите

Бил Гейтс и шефът на СЗО Тедрос де Гебрейесус са приятели отдавна. Двамата се познават от далечната 2005 г., когато етиопецът е министър на здравеопазването. Той е африканският лидер, който пръв обявява война на маларията и затова е поканен да стане председател на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Заедно с това те го привличат за член и на подкрепяния от тях Глобален алианс за ваксини и имунизации (GAVI).

Книжата на "Модерна" са устремени към нов връх.
Книжата на "Модерна" са устремени към нов връх.

Резултатът от това сътрудничество е впечатляващ - благодарение на министър Гебрейесус и организациите, подпомагани от Гейтс, детската смъртност в Етиопия намалява с 30% в периода 2005-2011 г. Разпространението на СПИН от двуцифрени стойности пада на 4,2 на сто,

смъртността от малария е снижена

с 50% само за две години между 2005 и 2007 г.

Дали заради тези успехи, или заради участието си в глобални институции, подкрепяни от Гейтс, но Гебрейесус е избран през 2017 г. за шеф на СЗО.

Самият Гейтс от 2005 г. работи в тази сфера и в резултат на собствените си проучвания е стигнал до извода, че няма по-революционен начин от ваксините да се спаси човечеството от тежките заболявания. Впрочем това е убеждението и на повечето имунолози. Паралелно с това Гейтс е и

най-големият пропагандатор

на опасността от нови вируси.

Сега идва най-интересният въпрос - дали милиардерът наистина е загрижен за хората, или преследва поредния си бизнесинтерес?

От 2002 г. милиардерът започна да продава свои малки пакети акции в "Майкрософт" и да инвестира парите в акции на 9 глобални фармацевтични компании, сред които "Пфайзер", "Джонсън и Джонсън", "Мерк", GSK, "Ели Лили" и др.

Някои от тях създадоха ваксина за малария, други за полиомиелит, предназначени за Африка и американската армия - най-големия

потребител

на ваксини

в света.

Тоест Гейтс дарява на първоначалния етап, но дали след това дарението не се отплаща и не се превръща в

стабилен

пазар,

който расте с всяка година?

Благодарение на присъствието си в най-големите фармацевтични гиганти през март Гейтс се превърна в нещо като глобален мениджър в здравеопазването - той предложи гигантите да се обединят, да споделят базите си данни с молекулни съединения и заедно с фондацията му да дадат адекватен отговор на коронавируса.

Без значение коя от най-популярните ваксини, очакващи одобрение, ще спечели лъвския пай от поръчките, Бил Гейтс ще регистрира печалби.
Без значение коя от най-популярните ваксини, очакващи одобрение, ще спечели лъвския пай от поръчките, Бил Гейтс ще регистрира печалби.