Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

Захариева: Предупреждаваме от два месеца! Можем обаче да одобрим преговорите на Албания

България предупреждава от два месеца, че няма да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония с ЕС, тъй като в нея не са залегнали три от основните ни искания - придържане към формулата за езика от 2017 г., пътна карта за изпълнение на Договора за добросъседство и изричен текст, че няма да има претенции за македонско малцинство в България. Тази позиция изрази външната ни министърка Екатерина Захариева по време на видеозаседание на Съвета по общи въпроси на ЕС. Въпросната формула за езика, потвърдена с договора от 2017 г., се изразява в това, че документът се подписва в два екземпляра, всеки един на официалните езици на договарящите се страни, съгласно техните конституции. Така езикът, на който говорят македонците, ще бъде наричан “официален език на Република Северна Македония”, а не македонски. В противен случай София иска да бъдат признати българските му корени. Захариева напомни, че позицията на страната ни е известна от повече от година.

Можем да одобрим преговорната рамка с Албания, тъй като е изпълнила голяма част от условията, които бяха поставени в решението от март, посочи Захариева.

"Предложенията за приемане проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид", категорична бе Захариева. Подчерта, че е запознала членовете на комисията с проведените разговори между София и Скопие досега. Напомни и, че позицията на България е известна от повече от година.

В решението от март месец за започване на преговорите има изричен текст - осезаем напредък, това като че ли се забравя, по договора за приятелство и добросъседство. Не считаме, че има осезаем напредък по изпълнение на този договор, за съжаление, категорична бе тя. Според нея трябвало да се наблегне на повече преговори, отколкото на очерняща кампания срещу България, каквато имало поне три пъти, откакто тя била министър.

“Смисълът на подготовката за членството и самото членство е да направи съюза по-силен. Това трябва да е цивилизационен избор. Той не трябва да става, защото искаш нещо от съседна държава - в този момент ще подпишеш, но после няма да го изпълняваш. Добросъседството трябва да се прилага на практика, не само да се одобрят едни текстове”, подчерта още Захариева.

Заев получава наградата на фондация “Фридрих Еберт”.
Заев получава наградата на фондация “Фридрих Еберт”.

Берлин награждава Заев, докато София решава за преговорите с ЕС

Награда за човешки права бе връчена на македонския премиер Зоран Заев ден преди очакваното вето на България за първата междуправителствена конференция, с която започват преговорите с ЕС. Германската фондация “Фридрих Еберт”, свързана със социалдемократи, които са коалиционен партньор в правителството в Берлин, връчи на Заев наградата си за човешките права заради усилията му да изгради “отворено и свободно общество” и да либерализира законодателството в областта на човешките права и дискриминацията.

На церемонията специално обръщение направи германският външен министър Хайко Маас, който изтъкна стъпките на Скопие към Европа, направените реформи в условията на силна поляризация и на съпротива срещу Преспанското споразумение и закона срещу дискриминацията. В туитър Маас написа, че Заев станал “източник на надежда и пример” за много нерешени конфликти по света.

“Европейската перспектива на Западните Балкани винаги е била приоритет за Германия и нищо не се е променило. Пътят на Северна Македония е по-бавен, отколкото искаха Берлин и Скопие, но не бива трудностите да обезкуражават”, добави Маас. По думите му е “добър знак”, че 3 години след подписването на Договора за добросъседство България и Северна Македония съпредседателстваха Берлинския процес и договориха регионален пазар и зелен дневен ред.

“Много време чакахме до формалното начало на преговорите и тъй като от това зависи и репутацията на ЕС, се надяваме в следващите дни да намерим отговор на въпросите, на които засега няма такъв”, каза германският външен министър.