Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Куриозно, но факт - през последните 100 години в света са екзекутирани повече вещици, отколкото по време на "големия лов" навремето в Европа.

Истината е, че митовете, свързани с вещици, са били спътник на човечеството през цялата му история и дори в култури, които са на хиляди километри разстояние, могат да се открият легенди за подобни същества. Вероятно феноменът е заложен дълбоко в човешката психика, тъй като според психоанализата, най-вече в традицията на Карл Густав Юнг, приказките за вещици се разглеждат като израз на безсъзнателното в т.нар. архетип на майката, т.е. разрушителната и поглъщаща майка.

Но поне на Стария континент с настъпването на Просвещението от законодателството на европейските страни са премахнати престъпленията, свързани с магьосничеството.

За съжаление обаче, това не пречи в други части на света все още да има преследване на "вещици".

Проблемът е толкова значим, че по инициатива на католическата помощна организация Missio 10 август бе обявен за Международен ден на борба срещу "лова на вещици".

През 2011 г. в Саудитска Арабия беше обезглавена жена като "вещица", която твърди, че може да лекува болести по свръхестествен начин и е получила заплата за предполагаемите си способности. Теократичната монархия и до момента остава последната страна в света, която не е отменила смъртното наказание за вещици в законодателството си. До 2013 г. "магьосничеството" можеше да бъде наказано по закон и в Папуа-Нова Гвинея.

Подобно е положението и в много африкански страни, които криминализират "магьосничеството".

По данни на световната организация между 1960 и 2000 г. само в една държава - Танзания, са били умъртвени приблизително 40 000 души, обвинени за връзки със зли сили - повече, отколкото за целия период на гонения в Европа.

Според докладите на ООН в някои държави наказателното преследване е общо правило - Габон, Малави, Намибия, Замбия, Танзания, Демократична република Конго и Република Конго. В много други деянията, свързани с "магьосничество", се наказват само ако са и криминално значими като убийство, нападение, нарушаване на обществения ред - Бенин, Кот д'Ивоар, Гамбия, Гвинея Бисау, Камерун, Кабо Верде, Кения, Нигерия, Сенегал, Чад и Уганда.

В Гана жените са преследвани въз основа на произволни обвинения въпреки липсата на наказателни разпоредби. Неправителствените организации изчисляват броя на жените, "депортирани в лагери за вещици" в тази африканска страна, на около 3000. В Судан пък има случайни бунтове и изстъпления срещу жени, обвинени като магьосници, без държавата да се намесва адекватно.