Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо я връщат и каква е историята на героя, спасил Пазарджик, разказва пред "168 часа" кинозвездата на Армения Асмик Тер Карапетян

- Невероятен дух демонстрират всички в тази нереална ситуация.

- Да, дори артсредите намират сили за хумор. Един от изявените ни преподаватели по театрално слово каза на студентите, които отиваха на фронта: "Правете каквото ще правите, бързо решавайте въпроса и се връщайте за изпитите."

Свидетели сме на невероятен героизъм от всички. Една от най-впечатляващите сцени бе бременна жена от Ереван, която отива да се запише доброволка на фронта. Иска да защитава границите ни. На въпрос как ще го направи, все пак е бременна, жената отговори: "Детето не ми пречи, искам отсега да знае, че трябва да се бори за свободата си." От командването й отказаха с уговорката, че като роди, може да отиде.

Видяхме момичета, които заминават да готвят и да помагат на армията, но има и такива, които умеят да боравят с оръжие и отиват, за да са до своите братя, мъже, бащи.

Това не е в природата на арменската жена, тя е посветена на семейството, обича уюта, да готви, да се грижи за всички, но историята показва, че когато се налага да свали престилката, за да хване оръжие и да застане до арменските мъже, тя е готова.

- С какво свързвате България?

-Преди години в театрално представление на Лаер Вагаршиян играх българка по време на османското робство. В пиесата (по истински случай - бел. ред.) арменец се влюбва в българка и успява да я спаси от харема, в който е била отвлечена.

Той е радист, който владее азбуката на Морз. Знаете от историята, че когато турците бягат от България, разпореждат изпепеляването на Пазарджик. Този арменец трябва да предаде съобщението със заповедта до турските наместници в града. Тогава той прави нещо невероятно - нарочно превежда неправилно разпореждането и така спасява града.

Трогната от тази истинска история, поисках да видя Пазарджик, градът, спасен от моя сънародник.