Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Останки от ракета се виждат в полето в размирния регион.
Останки от ракета се виждат в полето в размирния регион.

Двама специални пратеници на френския вестник “Монд” са били ранени при бомбардировки на град Мартуни в Нагорни Карабах, съобщиха от изданието. Пострадалите журналист и фотограф са настанени в две болници. Колегите не публикуват имената им. Единият от французите е тежко ранен и е откаран в Степанакерт за операция, разкрива Би Би Си. Париж е готов да прати самолет да ги евакуира. Журналистите разговаряли с цивилни в града, когато били засипани от бомбите. Убит е поне един местен полицай.

С наранявания, макар и леки, е операторът от тв канала “Армения” Арам Григорян, а кореспондент на руския тв канал “Дожд” попаднал под обстрел, но не е пострадал.

Боевете в спорния район, който се намира на територията на Азербайджан, но е населен основно с арменци, продължават от неделя. Отбранителните отряди на Карабах твърдят, че са свалили три азербайджански самолета, а часове по-рано съобщиха и за три ударени хеликоптера, един от които паднал на територията на Иран. Баку обаче отрича: “Всичките ни въздушни бойни единици са напълно изправни”.

Главната прокуратура на Азербайджан съобщи в четвъртък за смъртта на 16 цивилни и 55 ранени от началото на ескалацията на напрежението. Нанесени са щети на 163 жилищни сгради. И двете страни водят пропагандна война в интернет с видеа как унищожават вражески цели. 

Международната общност е силно разтревожена от информациите, потвърдени от Русия, че Турция прехвърля в Нагорни Карабах наемници от Сирия и Либия. Президентите на Франция, Русия и САЩ Еманюел Макрон, Владимир Путин и Доналд Тръмп (те са съпредседатели на създадената през 1992 г. Минска група - б.р.) излязоха с обща декларация за незабавна деескалация на напрежението. Русия предлага да е домакин на преговори между външните министри на Армения и Азербайджан. Анкара пък обвини Париж, че заради голямата си арменска общност подкрепя окупацията на 1/5 от територията на Азербайджан.

Руски медии съобщиха, че единственият син на арменския премиер Никол Пашинян отишъл да се бие в Нагорни Карабах. Ашот Пашинян е отбил редовната си военна служба също в Карабах, но се уволнил през юли 2020 г.