Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Филип Димитров
Филип Димитров

Ако искаме да сме държава от НАТО и ЕС която заслужава уважение, трябва да се самоуважаваме. Не мисля че ходенето да се клепаме по посолствата е нещо което помага на България в това отношение. Има нещо много комплексарско в това, коментира пред NOVA Филип Димитров, първият министър-председател на България след падането на тоталитарния режим.

Или ние можем да си свършим работат вътре и това става, а ако не става може би нещо в начина по който го правим не е в ред, или ходим отново и отново да викаме Големия брат на помощ. Това в българската история често се е случвало, посочи Филип Димитров.

Посоката на България е абсолютно правилна. България все пак постигна голям напредък и той се мери в това че огромното мнозинство от хората живеят по-добре, отколокото когато и да било друг път. Не казвам, че няма хора които са в много тежко положение, че няма неща, които трябва да бъдат променени. България е извървяла дълъг път нагоре. Не се спирам на мантрата, че тя била последната измежду европейските страни, каза Филип Димитров.

Трябва да си даваме сметка че голяма част от нашите проблеми са общи проблеми, че навсякъде в Европа хората се оплакват от бавността на правосъдието и се вдигат гласове, че съществува корупция. В България много личи, но явно го има навсякъде, тенденция да се изключи каквато и да била положителна мотивация на някой, който се занимава с нещо, свързано с политиката, аргументира се Филип Димитров.

Когато искаме главният прокурор да бъде максимално независим от изпълнителната власт, е логично неговият мандат да бъде по-дълъг. Ако той по-често може да бъде сменяван, се предполага, че повече конюнктурни фактори биха могли да му влияят. Това е логиката на дългите мандати. Логиката на дългите мандати е да не може конюнктурата да ми влияе, каза Димитров. 

„Демокрацията дава възможност на гражданите да изявяват своята воля в различни форми, най-важната от които са изборите. Затова е предвидила определен цикъл от избори, за да не може час по час хората да си сменят мнението. Когато много важни причини налагат това, те разбира се имат право да търсят някакво друго решение. Когато казвам обаче „те имат право”, признавам, че се дразня, когато каквато и да била част от хората започва да претендира, че тя е народът с главна буква. Народът може да изрази своя глас само тогава, когато отиде на избори или евентуално има референдум”, заяви още Филип Димитров.

Аз съм имал честта да участвам в нещо, което се нарича революция, когато България свали един отхвърлен от историята режим, а не правителство и когато създаде чисто нов начин на управление на държавата. Революция означава да бъде сменена из основи формулата на държавното управление, не е "Искам оставката на Иван или Драган". Когато чуя за въстание се сещам за Гео Милев и за това как хора с брадви, колове, шопи със сопи и т.н. тръгват да правят нещо. За мирно въстание не бях чувал досега и това е новост в моята лингвистична култура", иронизира Филип Димитров.