Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравният министър проф. Костадин Ангелов разговаря с шефовете на болниците във Варна, кризисния щаб и експертите от РЗИ. СНИМКА: АВТОРЪТ
Здравният министър проф. Костадин Ангелов разговаря с шефовете на болниците във Варна, кризисния щаб и експертите от РЗИ. СНИМКА: АВТОРЪТ

l Без маски навън и наесен, каза здравният

министър проф. Костадин Ангелов

l Координационен център и във Варна ще

разпределя хората с COVID-19 по болниците

l Трети ден заразените са под 100

Извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължена до края на септември, без това да е обвързано с допълнително затягане на сега действащите мерки, ако нивата на заболяемост не се повишат. Доклад с такова предложение ще внесе в Министерския съвет днес здравният министър проф. Костадин Ангелов, обяви самият той във Варна, където провери организацията на работата на болниците в областта и на РЗИ.

Като грозна лъжа определи Ангелов и твърденията, че наесен маските на открито отново ще станат задължителни. Припомни, че в последните две седмици заболяемостта в България намалява и при задържане на тенденцията мерките няма да се засилват.

“Здравната система ще издържи натиска на заразата с коронавирус, дори заболяемостта да се повиши. Във варненските болници има достатъчно легла за заразените”, каза още Ангелов.

От днес, подобно на Инфекциозна болница в София, в морската столица също ще заработи координационен център, чрез който ще се разпределят пациентите с COVID-19 по болниците. Той ще се намира в Инфекциозна клиника към У МБАЛ “Св. Марина” и ще следи и за легловата база и натовареността на системата.

Проверка дали бившето ръководство на болницата в Добрич е извършило престъпление, допускайки нарушаване на правилата срещу разпространението на COVID-19, започва районната прокуратура. Причината - от сигнал на лекар от болницата става ясно, че пациентите с коронавирус са хоспитализирани във Второ отделение по вътрешни болести, което е разположено в хирургическия корпус, а не в изолирана структура, както се изисква. Освен това персоналът, който лекува болните с COVID, се грижи и за другите пациенти.

Заради неудовлетворителната организация на работата в болницата в условия на COVID-19 министър Ангелов поиска смяна на директора ѝ още в началото на август.

Трети ден поред заразените у нас са под 100. 99 бяха отчетени във вторник, или 2,8% от 3588 тествани. Сред тях са и 12 души от едно семейство в ромския квартал “Изток” в Луковит. Общо заразените стигнаха 15 386, активни от които са 4326.

Нов рекорд на жертвите на COVID-19, 18 починаха за денонощие

Нов черен рекорд, свързан с жертвите на коронавируса, отбеляза страната ни във вторник. 18 души загубиха битката с COVID-19 при 16 най-много досега за денонощие.

Така починалите до момента са 563 души. Сред новите случаи е и 60-годишният д-р Муса Вакльов - деветият медик, починал след заразяване с вируса (виж карето долу).

Останалите са на възраст от 49 до 88 г., повечето от които с придружаващи заболявания. 11 от починалите са мъже със сърдечни, хронични белодробни, бъбречни и неврологични заболявания, пневмония и диабет. Най-младият е бил с неврологично заболяване.

7-те починали жени са на възраст от 56 до 84 г., при които преобладават сърдечни, онкологични, хронични бъбречни и неврологични заболявания, пневмонии и диабет.

Белица погреба д-р Вакльов и се моли синът и жена му да преборят коварния вирус

ТОНИ МАСКРЪЧКА

l Най-вероятно се е заразил, докато лекувал болните шивачки в Разлог

l Цялата фамилия е от медици: съпругата е медицинска сестра, синът - кардиолог в Благоевград, и двамата сега лежат в “Пирогов”

Цялата община Белица е в шок от смъртта на д-р Муса Вакльов.

60-годишният лекар с кабинет в село Краище почина от коронавиус в столичната болница “Пирогов”. Там са настанени още

съпругата, която е

медицинска сестра

и акушерка, и синът -

кардиолог в болница

в Благоевград

Двамата също са с положителни проби за COVID-19 и лекари се борят за живота им.

“Изгасна светило! Всички сме потресени, не можем да повярваме. До последно докторът си беше в кабинета и приемаше пациенти. Един човек не е върнал повече от 30 години”, каза кметът на Краище Муса Мизур.

Д-р Вакльов е от близкото село Бабяк. Още след завършване на висшето образование се върнал в родния край. В пациентската му листа са хора от Краище, Бабяк и други селища от цялата община Белица.

“Изключителен професионалист, помогнал е на стотици хора. Той беше

най-уважаваният

човек в селото

Отзивчив, добър, обичаше си професията. Колко хора са го събуждали през нощта с някакъв здравословен проблем и на нито един не е отказал помощ. Нямаше работно време - беше на разположение денонощно”, допълни кметът.

Лекарят е приемал не само свои пациенти, но тръгвал веднага където и да го повикат за помощ. Местните хора се молят сега, след голямата трагедия, поне съпругата и синът му да се излекуват. Цялото семейство са свързани с медицината.

Дъщеря му пък

е стоматолог

Има двама по-малки братя, а майка му е починала преди няколко години.

В понеделник д-р Вакльов бе погребан в родното си село Бабяк. Стотици хора отишли да му отдадат последна почит.

“Нашите обичаи повеляват да се събираме много близки и познати по радостни и тъжни поводи. На погребението на доктора обаче имаше много хора от Белица и Якоруда. Всички се молехме за душата му, както и най-вече да оздравеят синът и жена му”, каза близък на починалия лекар.

Най-вероятно той

се е заразил, докато

лекувал болните от

огнището в шивашкия

цех в Разлог,

което се появи в началото на август. С положителни проби бяха 60 работници. В този цех работят хора от различни села от община Белица и Разлог. Заради това огнище се наложи временно да бъде затворена детската градина в Бабяк.

“Достоен за уважение лекар! Всеотдаен и с дълбока загриженост към пациентите си! Така ще го запомним. Мир на душата му и съболезнования за близките”, каза председателят на читалището в Белица Мая Падарева.

В социалните мрежи десетки пациенти изказваха съболезнования. Хората го определяха като “добър човек и всеотдаен лекар, винаги готов да помогне”.

Изработиха плазма за лекарка с COVID-19 от варненска болница

Д-р Ненкова е в средно тежко общо състояние с дихателна недостатъчност, разказа министър Ангелов

НАДЕЖДА АЛЕКСИЕВА

За броени часове се намериха дарители за плазма за д-р Ненкова, която лекуваше пациенти с COVID-19 във варненската УМБАЛ “Света Марина”.

Лекарката е с регистрирана положителна проба от 10 август, на 21 август е постъпила на лечение в отделението, където работи, с тежко протичаща инфекция. 

Д-р НЕНКОВА
Д-р НЕНКОВА

В понеделник от името на нейни близки Наталия Ненкова публикува във фейсбук молба за помощ, чрез която се надяваше да намери оздравял с кръвна група Б в района на София, за да бъде изготвена кръвна плазма за заразената лекарка от Варна. По-късно, отново в социалната мрежа тя съобщи, че са намерени трима души, като единият вече е дарил кръв във столичната ВМА.

“Д-р Ненкова, за която беше организирана акция за преливане на кръвна плазма, е в средно тежко общо състояние с дихателна недостатъчност”, каза във вторник пред варненски медии здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За щастие, призивът към преболедували пациенти с кръвна група Б да дарят за д-р Ненкова бе отправен, преди тя да бъде включена на апаратна вентилация. Плазмата вече е изработена в София и е доставена с кола на УМБАЛ “Света Марина”.

Министър Ангелов изрази надежда, че д-р Ненкова ще получи необходимите количества плазма.