Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Студената война е в разгара си и най-подмолните удари под кръста са разрешени

Всички критикуват руската, но нито една западна фирма не иска да носи отговорност за евентуални бъдещи поражения върху здравето

“Не можем да поемем риск, ако след 4 години се появят нежелани странични ефекти”, казват от “Астра Зенека”, които ще вземат лъвския пай от пазара

Глобалната битка между производителите на ваксини навлиза в решаващата фаза и ударите под кръста са все по-жестоки и брутални.

На 4 май 2020 г. страните от ЕС се договориха да съберат 16 млрд. евро за разработчиците на ваксини и лекарства срещу коронавируса. На масата в края на месеца вече имаше 9,8 млрд. евро. Ясно бе, че това е високорисково начинание и че нито една глобална компания няма да инвестира просто така, след като “всесилната ръка на пазара” се провали за кой ли път в тази пандемия. Затова корпорациите искат парите предварително и те са осигурени. Срещу това бизнесът не поема никакви ангажименти - може да осигури успешни ваксини, но може и да се провали. Затова в документа на ЕК е записано, че вероятността за неуспех е висока и че може нито един от подкрепените кандидати да не се справи със задачата.

Така се случи, че “Астра Зенека” и Оксфордският университет бързо изпревариха останалите и логично получиха лъвския пай от поръчките. 1 млрд. дози за Индия, 400 млн. за ЕС и освен това компанията постигна отделно споразумение за доставки и в САЩ. Паралелно с това ЕК подписа споразумения с “Джонсън и Джонсън” и “Санофи”.

Когато се набираше капиталът, от бизнеса уверяваха, че ще са готови в края на лятото или ранната есен. Още тогава редица учени и специалисти възразяваха, че при тези съкратени срокове няма как да се гарантира, че ваксините няма да дадат странични действия в бъдеще. Впрочем точно това стана с ваксините срещу свинския грип.

Независимо от това цяло лято институциите в ЕС и САЩ бодряшки подготвяха населението, че западните ваксини ще са готови съвсем скоро, и така беше до появата на руската.

След като разработката на Националния център “Гамалея” бе патентована и след като стана ясно, че след нея идва и тази на новосибирския център по вирусология “Вектор”, който е сред най-модерните в света, всички претенденти за лъвския пай от пазара застинаха в ступор.

След което започна масов обстрел срещу руснаците - при тях изискванията за безопасност били занижени, ваксината не била минала достатъчно изпитания, ако тя в бъдеще даде странични ефекти, това ще откаже населението на света изобщо да се ваксинира срещу вируса.

Възникват обаче въпроси. Ако руските опити приключат трета фаза за безопасност през есента и същите планове имат още няколко западни компании за разработките си, каква е разликата?

Времето е абсурдно кратко както за едните, така и за другите.

Още повече че страничните ефекти от ваксините могат да се проявят след няколко години.

“168 часа” в няколко публикации постави въпроса при тези срокове кой ще носи отговорност за евентуални бъдещи вреди.

При пандемията със свинския грип министрите на здравеопазването са били принудени да я поемат, след което държавите са изплащали огромни обезщетения.

Сега не е много ясно какво ще стане, но от “Астра Зенека” съобщиха пред Ройтерс, че компанията е получила защита срещу бъдещи претенции, свързани с ваксината.

“Това е уникална ситуация, при която ние като компания просто не можем да поемем риск, ако след... четири години ваксината прояви странични ефекти”, казва Рууд Добер, член на висшия изпълнителен екип на “Астра Зенека”, пред Ройтерс. След което уточнява: “В договорите, които имаме, ние искаме обезщетение. За повечето страни е приемливо да поемат този риск на плещите си, защото това е в техен национален интерес”.

След което Добер уточнява, че за тях и регулаторните органи безопасността и поносимостта са основен приоритет. За целта в САЩ приеха специално законодателство, което изключва претенциите и обезщетенията за медикаменти и продукти, които помагат да се контролират кризите в общественото здравеопазване и спешните ситуации.

Азбучна истина е, че изпитанията на ваксини продължават няколко години и ако всичко е наред, едва тогава се приема, че те са безопасни. В случая фази 2 и 3 са съкратени в рамките на няколко месеца.

Въпросът е, след като всички компании работят със скъсени срокове, след като нито една фирма не желае да поеме отговорност за бъдещите евентуални странични ефекти, защо тогава трябва да се критикуват руските ваксини? Каква е гаранцията, че някоя британска, немска или американска няма в бъдеще да се окаже с по-тежки последици? Очевидно нито в Москва, нито в САЩ или ЕС знаят какво ще стане в резултат на тези нови ваксини след няколко години.

Затова започна голямото увъртане Британската ваксина, която трябваше да е готова в края на лятото и така бе обявено, когато се набираше капиталът, сега се отлага за края на годината. Но се чуват теории, че това може да стане и след 2 години.

Затова тези дни ЕК се събира, за да реши този най-болезнен въпрос - кой в крайна сметка ще носи отговорността и как?

За съжаление, и това няма да помогне, ако не дай Боже нечия разработка се окаже с тежки странични ефекти. Тогава със сигурност ще има масов отказ по света от ваксини не само срещу коронавируса, а вероятно и срещу други и това вече може да е с фатални последици.

Въпреки това замерването с кал продължава. Студената война е в разгара си и сякаш здравето е последното, което вълнува враждуващите лагери.