Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

COVID-19 върна евтината почивка на българина, уикенд туризмът спасява сезона

Част от хотелите в Слънчев бряг да станат карантинни като в Гърция – държавата да плаща за престоя и прехраната на заразени с коронавирус туристи, пристигнали в най-големия ни морски курорт. Това е една от мерките, които са обсъждани с новия министър на туризма Марияна Николова, разкри пред "168 часа" хотелиерът Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Той признава, че това е една доста закъсняла мярка, но все пак е по-добре от нищо, за да се спасят поне август и септември. До края на тази седмица се очаква приемничката на Николина Ангелкова да се види на място с хотелиерите в курорта. "Ако беше по-рано, и аз щях да оборудвам своя хотел за болни от коронавирус. Сега сондирам мнения с колегите – колко от тях ще са съгласни и как точно ще стане карантинирането", казва зам.-шефът на БХРА Налбантов. И допълва, че не бива да се забравят и

държавните

бази в курорта

като станцията на Министерския съвет например.

"Като цяло хотелиерите откликват, защото и част от сезона да спасим, ще е добре. Не бива да забравяме още нещо важно – въздухът тук е чист заради завихрянето на ветровете от морето и планината. Това явление, познато като "розата на ветровете", гарантира безопасна почивка, а ако все пак има заболяване, то преминава по-бързо", убеден е Веселин Налбантов.

В края на юли обаче 70% от хотелите в Слънчев бряг остават затворени. Тези, които са решили да отворят, са инвестирали допълнителни средства в противоепидемични мерки. “Само за материали съм похарчил

30 хил. лв.,

допълнително съм увеличил и персонала, тъй като отпадна самообслужването", казва Румен Мончев, собственик на 4-звезден на хотел в Слънчев бряг.

Тези, които са отворили, работят предимно с български туристи, за които обичайно скъпият ни курорт сега е съвсем достъпен. Цените са паднали с до 40 %. Така нощувка в луксозен хотел с ултра ол инклузив на морския бряг може да се намери за 50-60 лв. на човек.

Още в началото на лятото в най-големия туристически комплекс по Българското Черноморие свалиха с 50% цената на паркирането и от 2 падна на 1 лев с неограничено време за престой. В курорта има и доста румънци, които пристигат за уикенда със собствен транспорт.

Тук-таме по алеите се срещат поляци и германци, но

без традиционните летовници

от Великобритания и скандинавските страни комплексът направо пустее. Няма ги върволиците от подпийнали английски младежи от баркроловете, които обикаляха нощните заведения и купонясваха здраво по плажа и крайбрежните алеи.

Преди десетина дни на бургаското летище кацна първият чартър от Украйна, а пътниците, препълнили самолета, бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол от младежи в народни носии. Надеждата на хотелиерите е поне украинците да не се спират със задължителен PCR тест, тъй като в Украйна тестовете били доста скъпи и не всеки можел да си ги позволи. Друият вариант е нашата държава да им плаща изследването, предлагат хотелиери.

И докато курортите на север от Бургас се понапълват основно през уикенда, то на юг вече се усеща обичайното лятно оживление. Дали заради рестрикциите на съседна Гърция, или по други причини, от близо седмица Пловдив и София сякаш са се изнесли основно в Созопол и околните къмпинги. На значителен брой летовници се радват и в община Царево, известна с най-многобройните си плажове, които са и едни от най-красивите.

Позапълват се и базите в Приморско, а култови плажове по Южното Черноморие като Аркутино се пукат по шевовете. Това лято и в Созопол, който иначе също държи високи цени, може да се почива евтино, а в Царево и Приморско това си е традиция. Факт е, че колкото по на юг се отива, толкова почивката на море поевтинява. Безплатните или символичните цени на плажните чадъри и шезлонги са допълнителен бонус за летовниците това лято.

"Нали все безплатните шезлонги в Гърция хвалят нашенци. Ето, сега и тука е така, но

нашата хотелска

база е по-хубава,

пясъкът е уникален, плажовете са чисти и поддържани", казва хотелиерът Румен Мончев. И дава пример, че на цената на едно гръцко фрапе от 2 евро вече е и чадър в Слънчев бряг. Под и на тази цена се движат плажните атрибути на повечето ивици по Южното Черноморие. Родни хотелиери са убедени, че базата по Българското Черноморие е на много нива над гръцките. "Ходенето за един безплатен чадър в Гърция не си заслужава", разсъждава Мончев. И внася още по-голям колорит в разговора. „Знаете ли как се кълнат гръцките ресторантьори, като се карат? Ами казват: "Дано българи с хладилна чанта да дойдат под чадъра ти за едно фрапе"…

Хотелиери развиват и друга теза в полза на българското море, която звучи направо шокиращо - че гръцкото море, което е много солено, вдига кръвното. Затова много българи, като се върнели от почивка там, изведнъж започвали да се оплакват от високо кръвно.