Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Прокурори от Южна Корея започнаха безпрецедентна проверка срещу Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Причината е взривяването на офиса за връзка между двете страни, който функционираше като посолство. Това се случи в края на юни след серия изявления на младата жена, шеф на кабинета на Ким-младши в управляващата Работническа партия.

Тя отправи поредица язвителни коментари към Сеул заради листовки, които севернокорейски бежанци изпратиха с 500 000 балона в родината си през силно милитаризираната граница. Броени дни след като Ким Йо Чен заплаши, че "безполезният" имот скоро ще бъде "напълно срутен", това наистина се случи.

Севернокорейските военни взривиха комплекса,

разположен на 10 км северно от демилитаризираната зона в граничния град Кесон, Северна Корея. Той отвори врати през 2004 г. и това беше приветствано като важна стъпка към икономическото сътрудничество и помирение отвъд тежковъоръжената граница, която разделя двете Кореи след края на войната през 1950-53 г. Службата за връзка заработи през септември 2018 г. с цел намаляване на напрежението. Тя бе затворена временно през януари, когато двете Кореи се съгласиха да замразят дейността й заради епидемията от коронавирус.

Напрежението между двете Кореи нарасна, след като Ким Йо Чен, гласът на Северна Корея, втвърди линията. Когато активисти от Юг изпратиха антисевернокорейски листовки отвъд границата, тя направи серия от изявления, заплашващи с отмъщение - включително унищожаване на службата за връзка. На 4 юни влиятелната в управлението на Пхенян сестра на Ким-младши предупреди, че Северна Корея може да се откаже от важното междукорейско военно споразумение и да закрие големи проекти от значение за двете страни, ако разпространението на листовките "против Северна Корея" не престане. Пхенян отпечата свои пропагандни листовки, в които осъди бежанците на Юг. След това генералите взривиха междукорейския офис за връзка.

Правителството

на Мун Дже Ин

в Сеул реагира

с нетипично твърдо изявление, което припомня най-лошите дни на конфронтация "Север-Юг". "Северът ще бъде отговорен за всички последствия от този акт", заяви Ким Ю Гюн, заместник-директор по националната сигурност в кабинета на Мун. "Ние отправяме строго предупреждение, че ако Северна Корея продължава да влошава ситуацията, ще предприемем съответни стъпки."

В отговор Северна Корея заяви, че отхвърля неотдавнашното предложение на Мун Дже Ин да изпрати специални пратеници в Пхенян. Също така военните в Пхенян съобщиха, че ще търсят одобрението на Ким Чен Ун да "възобновят всички видове редовни военни учения" близо до спорната западна морска граница, въпреки по-ранното междукорейско споразумение за забрана на такива учения. По-късно Ким Чен Ун прекрати всякакви по-нататъшни военни действия.

Междувременно Министерството на обединението в Сеул заяви, че е отнело лицензите на две бежански групи от Север като юридически лица, тъй като изпращането на листовки през границата

застрашава живота на живеещите до границата селяни

и повишава напрежението със Северна Корея. Без разрешение двете организации не могат да набират пари чрез дарения и други средства.

Отношенията между двете Кореи бяха по-топли през 2018 г., когато Ким Чен Ун проведе срещи на върха с президента Мун, помогнал за организирането на срещи между севернокорейския лидер и Доналд Тръмп. Те се пропукаха, след като втората среща Ким-Тръмп, проведена във Виетнам през февруари 2019 г., се провали.

На този фон Ли Кюнг Джи, адвокат активист и критик на президента на Южна Корея Мун Дже Ин, каза пред репортери, че е завел дело, защото правителството в Сеул не е било достатъчно активно в справянето с проблема с унищожаването на службата за връзка. Адвокатът на консервативните активисти смята, че

виновен за всичко е един човек:

сестрата на Ким

В жалбата си юристът твърди, че събореният офис за връзка е собственост на Южна Корея, тъй като е реновиран с помощта на 8 милиона долара на южнокорейските данъкоплатци. Той подаде жалба и срещу Пак Джонг Чон, началник на Генералния щаб на севернокорейската армия.

Прокурорите в Южна Корея заявиха, че разглеждат правните възможности за осъждане на деянието, но не е ясно дали ще започне официално разследване.

Според Наказателния кодекс на Южна Корея увреждането на имущество с използване на експлозиви се наказва със смърт или затвор от най-малко седем години.

Изглежда обаче, че ръцете на прокурорите са вързани - практически няма начин да призоват сестрата на господин Ким в съда, за да я изправят срещу обвинението, пише в. "Ню Йорк таймс". Правна жалба в Южна Корея обикновено се изпраща до прокурор, който трябва да реши дали тя заслужава цялостно разследване. Обикновено прокурорите спират опитите да повдигнат обвинения за престъпници, когато те не могат да бъдат изправени пред съда.

Дори адвокат Ли Кюнг Джи признава, че няма как прокурорите да доведат Ким Йо Чен или Пак Джонг Чон в съда на Сеул. Но адвокатът твърди, че иска "севернокорейският народ да разбере за лицемерието на своя лидер".

Процесът до голяма степен е символичен, но ако предизвика гневна реакция от страна на Пхенян, може да доведе до по-нататъшното влошаване на отношенията с ядрено въоръжената Северна Корея.

Съдебният процес срещу сестрата на Ким идва след

забележителното решение по граждански иск,

заведен от името на двама южнокорейски военнопленници от войната в Корея през 1950-1953 г., коментира "Ню Йорк таймс".

С помощта на адвокати консерватори мъжете, прекарали десетилетия на Север, преди да избягат на Юг, спечелиха делото.

Съдът в Сеул реши

Ким Чен Ун и Северна Корея

да ги компенсират

за положения принудителен труд.

Съгласно конституцията на Южна Корея Северна Корея и нейният народ са част от Южна Корея. В Южна Корея гражданските дела могат да бъдат разглеждани без подсъдимите в съда. Решението по делото до голяма степен също е символично, тъй като няма как Южна Корея да принуди държавния глава Ким и Северна Корея да платят обезщетението. Но то насърчи политически активните консервативни юристи да заведат и други дела срещу Северна Корея по редица въпроси, като например широко разпространената злоупотреба с правата на човека на Север.

Прокурорите все още не са решили дали да предявят наказателни обвинения срещу Ким Йо Чен. Но като се има предвид досегашната практика, те най-вероятно

ще прекратят случая след проучване на жалбата

В миналото активисти са съдили висши лидери в Северна Корея като Ким Чен Ир за инциденти – например за потъването на кораб на южнокорейския флот през 2010 г. Но прокурорите не повдигнаха обвинения срещу никого.

Севернокорейското предупреждение към Южна Корея е в резултат на непрекъснатата ескалация повече от година, смятат анализатори.

Взривяването на офиса е насочено към президента

Мун Дже Ин,

който бе посредник в провалените преговори между Северна Корея и администрацията на Тръмп. Но то е и съобщение към Вашингтон, смятат анализатори. Ким Чен Ун се върна у дома с празни ръце след втората си среща на върха с американския президент през февруари 2019 г.

Някои анализатори отбелязват много конфронтационния подход на Ким Йо Чен. Те изразяват безпокойство на фона на слуховете за разклатеното здраве на брат й и нарастването на властта на сестрата по "революционната" кръвна линия.