Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Приетата рождена дата на Васил Кунчев – 18 юли (6 юли по стар стил), също е оспорвана от някои историци. И това следва от съмнението в точността на годината 1837.

Тя е подадена от роднините, които казват, че раждането на революционера е било около Петровден. Историкът Димитър Страшимиров разпитва живите хора от семейството му през 1895 г., когато се открива паметникът на Левски в София. Първият му братовчед Васил Караиванов говори, че отправна точка е била

сватбата на

някоя си баба Деребейка

Според църковния канон обаче преди Петровден не се правят венчавки, тъй като са пости.

Изчакали неделята след този ден – 4 юли.

Родителите на Васил Кунчев е трябвало да бъдат побащими, но

майка му поради напредналата си бременност не могла

да присъства. А бебето се родило два дни след бракосъчетанието. Но дали става дума за Васил Кунчев? Никъде не се говори през коя година е била сватбата.

Но така или иначе роднинският съвет оповестява датата 6 юли, въпреки че както стана ясно, роденият през 1847 г. Васил Караиванов няма как да помни раждането на известния си братовчед.

“В резултат на темпорални еквилибристики през 1895 г. Васил Г. Караиванов и Стоян Заимов прогласяват 6 юли – пише в изследването си Веселин Игнатов в книгата си “Васил Левски – фикции и факти”.

На следната година още Андрея Начов я оспорва, сочейки 26 юни.

Подминавам пренебрежителното смотолевяне, че двете датировки не се различават съществено (Унджиев 2007).

Защото

разминаването

в датиранията документира не просто разноречието

между информаторите – братовчедът Васил Г. Караиванов, от една страна, сестрата и зетят му, от друга, – а общата тяхна несигурност и говорене напосоки.

Факт е, никой от тях не знае собствената си рождена дата, нито на когото и да било свой родственик, не помни дори кога почива доайенката на фамилията – майката на Апостола, макар това да се случва в ново време в съзнателната им възраст.”

Игнатов цитира биографа Любомир Дойчев: “Сведенията на Яна А. Начева са повърхностни, бегли и в много отношения неверни.”

Сестра му Яна
Сестра му Яна
Историкът стига по-далеч. Той пита защо около Петровден да не се е родил друг син на семейството, който носи името Петър?

Най-малкият брат на Левски се казва именно така

и той е единственият в родата, кръстен на светията.

Така или иначе, неизвестните около раждането на Апостола трудно могат да бъдат изяснени.

Толкова години след смъртта му едва ли могат да се открият нови източници, които да дадат достоверни данни.