Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жената и още петима сирийци снабдявали групировките с джипове и пикапи за над 16 млн. лв.

Лидер на бандата се оказа бизнесменът Мустафа Алибрахим

Група, вербувана от терористите, но не за атентати, а за логистична помощ, беше разбита само преди година от властите в България. Главно действащо лице в нея тогава се оказа 39-годишната ромка Исения Асенова, задържана за помагачество на сирийци, финансиращи радикализирани организации.

За лидер на бандата беше посочен бизнесменът Мустафа Алибрахим и двамата сирийци Абдалхай Халум и Атеф Хсара. При спецакцията на службите бяха арестувани 43-ма души, основно чуждестранни граждани. Само на шестима от тях обаче бяха повдигнати обвинения.

Разследването на властите установи, че организацията, в която е членувала и самата Исения, се занимавала с небанкови парични преводи по

арабската

система "хауала"

Тя се изразявала в това групата да трансферира финансови активи на "Ислямска държава" от контролирани от нея сирийски територии към Турция, България, Германия, Великобритания и Швеция. Част от преводите от арабски държави били предоставяни на членове на терористични групи, пребиваващи на територията на Европа. Както получаването, така и предаването на средства, ставало срещу представяне на изписан на лист цифров код. Прикритието на незаконното трансфериране на големи парични суми ставало чрез две фирми, регистрирани у нас на името на един от задържаните сирийци.

Освен всичко това Исения и компания изпълнявали и други услуги. Те купували джипове и пикапи в Германия, България и Румъния, прекарвала ги през българо-турската и турско-сирийската граница, а веднъж стигнали до Турция и Сирия, ги предоставяли на членове на терористичната организация "Фронт Нусра", известна като "Хаят Тахрир Ал Шам", на сирийския клон на кюрдската ПКК, както и на други въоръжени опозиционни групи. Според специалисти возилата, достигнали до терористите, се оценявали на над 16 млн. лв.

"168 часа" още тогава ви разказа за ключовата роля на жената в определената от разследващи като особено "опасна" банда. Проверка на вестника установи, че Исения е пътувала до Турция през два месеца, без дори да направи опит да скрие това. Публикации в социалните мрежи, които използва, показаха, че нейна редовна дестинация бил град Одрин, а благодарение на пътуванията дотам успяла да създаде и множество контакти с мюсюлмани. Бърза справка показва и че голяма част от приятелите на Исения във фейсбук са родом от Ирак и Сирия. В профилите си някои от тях

позират облечени във военна екипировка

и с автомат в ръка. В публикациите им не липсват и послания като "Смърт в името на Аллах" и "Пророкът е един и той е велик". В своя профил обаче Асенова няма такива постове. Тя е споделяла с обкръжението си в интернет само български или арабски песни.

Жената може да се похвали с отлично владеене на турски и арабски, което правело общуването с чуждестранните й приятели безпроблемно.

Дали в интернет Асенова е уреждала срещите си със сирийците, които финансират терористи, не може да бъде потвърдено и до днес. Не е изключено тя да е използвала мрежи за анонимна комуникация, в които е почти невъзможно да се проследи какво точно е написал определен потребител.

И до днес не е ясно каква е точната сума, която Исения е прибрала за участието си в системата "хауала".

Пред "168 часа" нейни познати разказаха, че по нищо не личало задържаната да разполага с много пари. Никой не може да каже и какво точно е работила тя, тъй като не споделяла пред никого с какво се занимава и откъде официално идват доходите й. Няма и никакъв трудов стаж. От тази гледна точка честите посещения в Турция били съмнителни дори и за обкръжението й.

За тях тя обяснявала, че пътува дотам, за да се види със свои познати и роднини, които не можели да я посещават в България.

По думите на близките й начинът на живот, който задържаната водела, изобщо не кореспондирал със сумите, за които се говори, че са минавали през ръцете й.

"Единствената по-голяма покупка, която си направи, беше апартамент в Червен бряг - разказа нейна близка пред "168 часа". - Имотът не е голям, малък е и тя почти не си ходи там."

Справка в търговския регистър показва, че ромката наистина го е закупила през далечната 2008 г.

Исения сама

издържала

децата си,

тъй като с мъжа й се разделили преди години, твърдят още близки от обкръжението й.

"Има две момичета - обяснява жената, пожелала анонимност. - Издържа ги финансово, както всеки родител. Винаги са добре облечени. Не можеш да кажеш, че са много богати, защото не изглеждат такива.

За лидер на цялата схема категорично беше посочен 60-годишният бизнесмен Мустафа Алибрахим, за когото се твърди, че

бил истински

спец в търговията

с автомобили

Според наблюдаващия магистрат по делото Евгения Станкова той изпращал колите в Сирия и това бил един от начините за финансиране на терористичните организации.

По непотвърдена информация мъжът имал и чейндж бюра. Живеел в България от 25 години. Справка в търговския регистър показва, че сириецът е управител и съдружник с още двама чужденци - Абдалхай Ибрахим и Рафа Ахмед, във фирмата "Сиуар". Като предмет на дейност там е отбелязана търговия на едро и дребно с промишлени и хранителни стоки, селскостопанска и животинска продукция, автомобили и авточасти, петролни продукти и битова техника. Адресът й е жк "Зона Б-5".

"Петимата в групата са обвинени за две престъпления против републиката - обясниха от прокуратурата. -

Едно от престъпленията

е за това, че са действали по различен начин в периода от началото на 2016 г. до 2018 година, за да осъществят косвено финансиране на терористична организация, която действа на територията на други държави. В резултат на действията на тази група към този момент сме документирали над 25 000 000 евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 леки автомобила, които са били транспортирани от България до сирийската територия."

Второто обвинение срещу тях е за това, че са участвали в група, която си е поставила за цел финансиране на терористична организация.