Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кинаджията предлага на СДС да поканят Георги Минчев и той да каже кой певец на коя сцена по “Цариградско” да бъде

Хрумва му, че актьорът Славчо Пеев може да помоли Борис Христов да поздрави хората и всички да изпеят “На многая лета”

Известният режисьор включва и 84-годишната си майка, участвала в Септемврийското въстание да помага на десните

Спомням си, че ми се обади Еленко Божков от СДС - разказа пред "168 часа" Джеки Стоев. - Няколко души от сините бяха гледали моя филм "Спас и Нели",

който имаше доста тържествен финал, и затова решили да ме поканят за режисьор на митинга. Аз им казах, че с такова нещо никога не съм се занимавал, но с каквото мога, ще им помогна."

Първото нещо, което споделили със Стоев, било идеята на финала на митинга да започнат да се сипят цветя и на сцената да излезе Желю Желев.

"Бях откровен, че това е много глупаво - откровен е Стоев. - Един дребен човек на тази голяма платформа? Казах им: Махнете това!

Има много хора, които са допринесли за тази идея - Радой Ралин, интелектуалци, певци - нека те да излязат накрая и да пеят." За самия финал на Стоев му хрумва още една идея. "Актьорът Славчо Пеев е близък с оперния ас Борис Христов. Да помолим Славчо да му се обади и Христов да изпрати телеграма, с която да поздрави българския народ с настъпващата демокрация, след което да пуснат неговата "На многая лета".

В общи линии това е приносът ми, но Петко Симеонов много държеше

Желю да

излезе сам

Спомням си, че на едно поредно заседание спорихме два-три часа и аз непрекъснато им казвах, че е доста глупаво.

Предложих им певецът Георги Минчев да каже кои изпълнители да излязат на сцената и кои песни да изпеят. Бях категоричен, че

Гошо Минчев

може да се справи

перфектно. Той ги познаваше и поименно посочи кой на коя трибуна да пее и какво ще пее. Спомняте си, че имаше много трибуни по протежението на цялото "Цариградско шосе", по ул. "Иван Асен II"."

Днес Джеки Стоев смята, че добре се е получило и митингът е бил добре организиран.

"Всъщност всичко направиха хората и тяхното огромно желание да се освободят", твърди той.

Самият той няма друго обяснение защо са го поканили, освен че е

имало фенове

на филмите му

"Не съм бил опозиция - казва режисьорът. - Просто се държах честно и не съм правил нещо, което не харесвам. В нито един от филмите, които съм правил, не се споменава за партия, камо ли за социализъм. Всичко го изграждах така, сякаш той не съществува."

Покрай митинга Джеки Стоев започва да прави и предизборните клипове на СДС.

"Бяхме 5-6 режисьори - аз, Рангел Вълчанов, Оскар Кристанов и някои други - спомня си той. - Всеки правеше някакви обекти, примерно във всяко студио, и режисьор трябва да ги подрежда. Веднъж ни бяха извикали в СДС мен, Вълчанов, Кристанов и докато им казахме, че за труда си не искаме заплащане, дойде някой от шефовете на сините и каза, че г-жа Беновска ще ръководи студиото. Рангел попита: "Как? Та ние не я познаваме? Как тя ще ни ръководи? Ако иска тя да ръководи, нас защо ни викат?". Едва тогава от СДС оттеглиха предложението си."

В този период се случвали всякакви трагикомични случки.

"Спомням си, че един от операторите бе отишъл да снима някакъв селянин в Пернишко и онзи, като разбрал, че колегата е от СДС,

като се засилил

и го фраснал

през камерата, та в главата. Когато ми казаха какво е станало, вместо да попитам дали човекът е пострадал, аз казах: "Материалът запазен ли е?" Тогава осъзнах какво означава чисто професионално изкривяване."

Стоев помни още една незабравима история оттогава. Комунистите били доста агресивни в пропагандата и режисьорът решил, че е време да им даде урок, който ще помнят дълго.

Майка му била участник в Септемврийското въстание, вдигнато от Георги Димитров и Васил Коларов. Въпреки че знаят, че то е обречено,

те лъжат

отдадените

на идеята,

че ще дойдат подкрепления, макар че много добре знаят, че всички ще бъдат избити. Подкрепления, разбира се, няма и Димитров и Коларов бягат в Сърбия, изоставяйки на произвола увлечените от тях идеалисти.

"Постъпват като подлеци, майка ми за малко да бъде убита, късмет е, че е оцеляла и че се е отървала само с условна присъда", казва Джеки Стоев.

Именно заради богатото си соцминало, в периода около митинга режисьорът и 84-годишната му майка преценяват, че в този момент тя може да окаже неоценима помощ на демократичните процеси.

"Седнахме и

изрепетирахме как ще отиде в студиото

на Кеворк Кеворкян, за да обясни за въстанието, за дейността си, след което като честен комунист да разкаже за всички последвали диващини, на които е била свидетел, как е мълчала и се е чудила какво да прави", спомня си той. Когато възрастната жена е напълно подготвена, те отиват в студиото на Кеворкян, майка му сяда пред водещия, а Джеки застава зад нея извън кадър. Тя започва по предварителния сценарий, договорен с него, но режисьорът изведнъж с ужас установява, че жената се отплесва и започва да обяснява за славното комунистическо минало, за постиженията на социализма и идеята е пред грандиозен провал.

"Времето минаваше, тя не спираше и вече бях почти станал, за да я прекъсна - смее се Стоев. -

Исках да

вляза в кадър

и да й кажа пред всички: "Майко, това ли говорехме на репетицията?" И точно в този момент тя направи завоя и започна да изрежда извращенията на соцрежима - съвсем накрая, но така стана още по-силно. На излизане от студиото започнах да й се карам: "Как можа,

нали друго говорехме,

не остана време за критиката"."

Докато разпалено се разправя с възрастната жена, Стоев дори не забелязва, че сюжетът се развива пред Желю Желев, който ще е следващият събеседник в студиото на Кеворкян.

"Аз докато се обяснявам с майка ми, Желев се хвърли да я прегръща и целува - смее се Стоев. - Поздрави я, че така е станало много по-силно."

Може би заради всички оригинални хрумвания покрай митинга, а и след това десните канят режисьора за депутат, на което той отговаря с поредната си запомняща се шега: "Ако беше за предишното Народно събрание (комунистическото - бел. ред.), веднага щях да се съглася, там само си получавш заплатата, а тук трябва всеки ден да се ходи на работа. Без мен!"

Кръглата маса през 1990 г., в която участват представители на опозицията - отец Христофор Събев (от ляво надясно), Георги Спасов, Желю Желев, Петър Берон, Петко Симеонов и Петър Дертлиев. 

СНИМКИ: АРХИВ
Кръглата маса през 1990 г., в която участват представители на опозицията - отец Христофор Събев (от ляво надясно), Георги Спасов, Желю Желев, Петър Берон, Петко Симеонов и Петър Дертлиев. СНИМКИ: АРХИВ