Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като евакуира всичките си приближени, Хитлер най-вероятно е излетял с последния самолет от Берлин.
След като евакуира всичките си приближени, Хитлер най-вероятно е излетял с последния самолет от Берлин.

75 години след Победата излиза наяве секертната операция 

След заседание при Сталин съветската компартия излиза с протокол от 1 октомври 1945 г.: Няма доказателства, че фюрерът се е самоубил

Съюзниците са спечелили Втората световна война, но все още търсят врага - Адолф Хитлер. Макар че са се опитали да ги убедят, че той се е самоубил, в щабквартирите на Великите сили все още никой не вярва, че фюрерът ще евакуира всичките си приближени, а той ще се застреля.

Когато съветските разузнавачи влизат в сградата на Генералния щаб на военноморските сили на Райха,

те са шокирани

Там откриват карти, показващи маршрута на ескорта на фюрера. В тях точно е описано кои лодки ще го придружават по пътя към Южния полюс.

Руснаците разчитат на картите, че подводниците трябва да са минали под Земята на кралица Мод на Антарктида, където има подземни пещери.

Макар всички да са потресени, това изобщо не учудва народния комисар на Държавната сигурност на СССР Всеволод Меркулов и един от най-резултатните съветски шпиони при нацистите - Савелев. Причината е, че руското разузнаване вече има

данни за

нацистката база там

Това, което руснаците все още не знаят, е как точно Хитлер е успял да избяга. Затова, колкото и фантастично да звучи идеята за живот в пещерите на Ледения континент, е решено, че трябва да се проведе разследване.

Всичко това разкрива полк. Леонид Ивашов в книгата си "Обърнат свят", в която публикува за първи път документи на КГБ във връзка с издирването на фюрера.

Картите, открити от съюзниците в щаба на ВМС на Райха. В тях подробно е описано кои лодки ще конвоират тази на Фюрера.
Картите, открити от съюзниците в щаба на ВМС на Райха. В тях подробно е описано кои лодки ще конвоират тази на Фюрера.

През 1938 г. Савелев показва документи от немската преса, че германците се отправят към бреговете на Антарктида с голяма експедиция с кораба "Швабия". На борда му има две "плаващи лодки" - самолети, приспособени за водно кацане, като за първи път това е станало през януари 1939 г.

Изучаването на вътрешните пещери там било от първостепенно значение за нацисткото правителство. Дори на емблемата на експедицията е показано, че това ще е "Новата земя на Швабия".

На 11 юни 1945 г. зам.-комисарят по вътрешните работи Виктор Абакумов пише до комисар Всеволод Меркулов докладна с гриф "Съвършено секретно". В нея отбелязва, че сътрудници на контраразузнаването на

СМЕРШ - 79-и стрелкови корпус,

са открили в щаба на ВМС на Германия "карти за маршрут в морските дълбини" с гриф: "Само за капитаните на подводните лодки клас А, конвой на фюрера" - 38 бр. от серия 44, с номера 0188 - 0199, 0228 - 0239, 0446 - 0456, с номера 0555, 0870, 1489.

Според Абакумов от

превода

на инструкциите на картата се разбира, че целта е да минат подводни коридори към входа в "Агарта" под ледовете на Антарктида. На всяка карта с графики, цифри и знаци са отбелязани областите, навигацията, различни ключове и какво е времето според различното разположение на Луната.

Самолетоносачът "Нова Швабия" пръв подготвя нацистката база на Антарктида.
Самолетоносачът "Нова Швабия" пръв подготвя нацистката база на Антарктида.

Преводът на картите е 38 стр., а впоследствие е установено, че те са отпечатани в концлагера "Дахау", след което всички лица, участващи в изготвянето им, са избити. Разпореждането на Меркулов е моментално да започне работа по издирването под контрола на шефа на контраразузнавателното управление СМЕРШ. По-късно откриват и капитаните на подводниците, отправили се към Антарктида.

Това са стари морски вълци като Гюнтер Нунке, участвали в множество

подводни сражения

Затова Централният комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз след заседание изготвя протокол от 1 октомври 1945 г., че при тези обстоятелства Хитлер и приближените му

може да са се скрили

в южноамериканските страни.

"Съветските разведоргани са длъжни да активизират работата си по установяване на местонахождението и в частност на бившия райхсканцлер Адолф Хитлер, тъй като никакви свидетелства за неговата смърт до настоящия момент не са представени", пише в протокола.

От намерените документи и заповеди съветските разузнавачи разбират, че към Антарктида са се отправили 260 души с хиляди кутии секретни товари. Конвоят се състоял от 350 лодки. В ход били две мисии - по-важната - "Спасение", отговаряла хората и товарите безпрепятствено да минат под ледената покривка.

Според руснаците така са евакуирани много германски учени и техните семейства заедно с "най-добрите представители на нацията".

В СССР научават, че капитанът на подводницата У-530 Ото Вермут е съобщил, че при последния курс той е предал

лични вещи на Хитлер заедно със 150 кутии скъпоценности, които били у хората с маски, пише Всеволод Меркулов в докладната си, цитиран от Ивашов.

Руснаците не подлагат на съмнение изграждането на фашистката база на Южния полюс, но трябва да проверят дали на тези карти може да се вярва. Съмненията им се засилват, когато на 22 септември 1945 г. СМЕРШ арестува адютант на 21-ва подводна флотилия. Германецът потвърждава, че на Ледения континент има тайна германска база.

По други сведения на борда на подводницата У-977 се е намирал Адолф Хитлер, като по пътя към Антарктида на 4 май 1945 г. подводницата е потопила бразилския "Бахия", където загиват около 400 души. На 5 май са потопени още три военни съда - два бразилски на бреговата охрана и един на Великобритания - на тях

загиват общо

около 600 души

“Както следва от справката на началника на Първо управление на НКГБ другаря Фитин - по линия "А", всички близки острови около Антарктида в периода 1944 до май 1945 г. са заселени с немски колонисти - пише Меркулов. - А губернатор на Южните Оргнейски острови от ноември 1944 г. е д-р Фриц Бартелс - бригаденфюрер от СС. На Малвинските острови е разположен скрито гарнизон от германските ВМС, в разпореждане на който са няколко подводни лодки, които са в горния масив в залива в района на Порт Стенли.”

Какво откриват руснаците на Антарктида, четете в следващия брой.