Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БИРЕНОСЛЪНЧЕВ КОЛЕКТОР: “В света няма по-евтин начин за отопление!” - категоричен е Джим Мийни.
БИРЕНОСЛЪНЧЕВ КОЛЕКТОР: “В света няма по-евтин начин за отопление!” - категоричен е Джим Мийни.

 

Бирата ще спаси света... или поне ще ни спаси донякъде от топлофикациите и убийствените месечни сметки...
Пили ли сте скоро бира в кутии? Да?!... А знаете ли, че тя може да ви избави от студ и мраз съвършено безплатно...
"Превръщането на обикновени бирени кутии в отоплителни слънчеви панели е гениално решение! Панелите са напълно независими от отоплителната ви инсталация, не изискват сериозни начални инвестиции, както продаваните досега слънчеви колектори, и спестяват разходите за отопление от 20% до 40%! Поставят се на южна, югоизточна или югозападна стена, или директно върху покрива. Слънчевата енергия се акумулира и превръща в топлинна, системата филтрира големи количества подгрят въздух през специално колекторно ядро и ги подава към помещенията. Температурата вътре може да се регулира и поддържа. Достатъчни са

само 15 минути слънце

на час, за да осигурите приятни градуси в помещение от 92 кв. м. Когато грее навън, панелът се загрява и отоплението в дома ви се включва автоматично, а с това се изключват всички стари отоплителни уреди, ако имате такива. Технологията е зелена, защото не използва невъзобновяеми ресурси. Изчислили сме, че всеки "бирен" модул елиминира 14 949 кг отровни вещества, изхвърляни годишно в атмосферата при горене на изкопаеми горива. Това е 100%-ова екотехнология и отоплението с нея

ще ви струва 0 цента

- обяснява създателят є Джим Мийни, собственик на канадската компания за зелена енергия "Кенсолеър".
Вдъхновен от опита на Мийни, един български изобретател създава абсолютно сам собствен бирен слънчев колектор, с който отоплява успешно дома си. Евгений Кънчев Гичев е инженер по изчислителна техника и работи като администратор на SAP компютърни системи за цялостно управление на предприятия.
- Инж. Гичев, какво представлява колекторът?
- Изрязаните бирени кутийки с отделени дъно и горна част се залепват с червен, термоустойчив (250 градуса) силикон една за друга върху винкел (като стойка), за да се получи прав "кюнец". Може между няколко кутийки да се слага по една с изрязани на ивици и завити "перки" на дъното или горната част. Целта е допълнително турболизиране на въздушния поток. Броят на кутийките в един "кюнец", както и броят на "кюнците" в един панел зависи от конкретната конструкция и размер. Тези "кюнци" се разполагат в дървен сандък, като напречните дъски са с отвори малко по-малки от кутийките. В двата края се оставя общо пространство - колекторна част, като в единия се обособява входящ отвор, а в другия изходящ. Под кутийките използвах каменна вата, а колекторните кутии изолирах със стиропор. След боядисване с черен матиращ спрей за джанти викате познат стъклар да ги остъкли (каналите за стъклото трябва да са направени предварително). Важно е спреят да е матов, за да намали огледалния ефект, тоест количеството отразена топлина. По-добре е да се използва плътен поликарбонат вместо стъкло, но е около 5 пъти по-скъп. В конкретната реализация се водех от идеята да осигуря

минимална площ от 2 кв. м

за слънчевия панел. Това се налага поради факта, че слънцето през зимата е по-слабо. Така слънчевата топлинна мощност достига приблизително 800-1200 Вт на квадратен метър. Типичният коефициент на полезно действие на подобни панели е 60-75%. Тук е мястото да подчертая основния принцип на този тип отопление: "Изолирай, преди да отопляваш!" Съобразявайки се с това и със свободното пространство, което имах над терасата за разполагане на панела, реших конструкцията да бъде около 70 см висока и 3 метра дълга. Този размер е

предизвикателство

за монтажа и остъкляването. На практика се постига с два огледално еднакви панела, които се закопчават от двете страни със закопчалки за сандъци. За тях поръчах на познат дърводелец да ги направи по мой чертеж. Не е проблем да се направят по-евтино от плоскости с ориентирани частици OSB. Получих размерите, като изчислих 9 реда по 9 кутии в един ред на разстояние 2 мм. Добавих и колекторна част, където ще се събира въздухът от всички бирени "кюнци". Оформи се панел 170х70 см. Прибавих 3 см отдолу за топлоизолация от каменна вата, плюс разстояние над кутийките и височината се получи 10-11 см. Реших да разположа вентилатора на входа на студения въздух на самия панел. По-късно добавих втори вентилатор в паралел за увеличаване на дебита. Използвах изолирани въздуховоди от 100 мм, за да доведа въздуха от стаята до панела и да отведа топлия от другия му край

обратно в стаята

От магазинче "части за перални" купих регулируем термостат от 7 до 77 градуса, който управлява включването на вентилаторите: при температура от 40-42 градуса се включват, а при 36-38 градуса се изключват. За да си направите сметка, ще ви кажа и колко струват използваните материали: дървени сандъци, дъски + фазер - 80 лв.; остъкляване - 30 лв.; изолация (вата + стиропор) - 10 лв.; силикон 250 градуса - 8 лв.; силикон обикновен - 4 лв.; боя - 8 лв.; лак за външна употреба за дърво - 14 лв.; изолирани въздуховоди - от 3 до 5 лв. за метър и термостат - 9 лв.
- Наистина ли тази система топли и до колко пестим с нея?
- Аз лично съм голям оптимист. В стая от 18 кв. м, 45 куб. м, при външна температура от 0 до 10 градуса и за периода от 9 до 17 часа се поддържа температура от 19 до 21,6 градуса без допълнителен източник на топлина! Разбира се, когато има слънце.

Щастие за всички без пари

За да си направите бирен слънчев колектор, ще трябва да съберете определен брой алуминиеви кутии и да следвате инструкциите на Джим Мийни и Евгений Гичев.
Разбира се, те могат да не са само от бира, но задължително трябва да са алуминиеви. Тест с обикновен магнит ще покаже дали не съдържат и желязо. Плюсовете на вашето биренослънчево "парно" са убедителни:
1. Вдига температурата и затопля помещенията без традиционни отоплителни уреди - печки и радиатори. Това щади парите ви, вашите нерви и природата.
2. Повторното използване на кутиите пести енергията, необходима за тяхното рециклиране, и отново е оправдано екологично.
3. Учите семейството си на труд и творчество и се забавлявате с висене на покрива край новата си отоплителна инсталация.
4. Съседите и котката ви са щастливи, че не тресете денонощно етажа с новия си климатик.
5. Жената на съседа ви ревнува, че няма мъж като вас, или обратното - мъжът на съседката ви страда, че не е срещнал девойка с ентусиазма ви. 6. И най-важното: печелите известна независимост в битката с монополистите на пазара за енергийни източници.

КОНСТРУКЦИЯ: 9 реда по 9 бирени кутии с майсторство и желание топлят безплатно.
КОНСТРУКЦИЯ: 9 реда по 9 бирени кутии с майсторство и желание топлят безплатно.
УНИКАЛНО: Панелите на Джим Мийни спестяват до 40% от годишните разходи за отопление.
УНИКАЛНО: Панелите на Джим Мийни спестяват до 40% от годишните разходи за отопление.