Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Онлайн се предлагат множество фалшиви препарати

Подсилете имунитета, използвайте този препарат, за да се справите с всякакви болести, изберете най-новия клас антивирусни лекарства - всякакви подобни съвети и предложения ни заливат онлайн. Приемът на агенти, обещаващи силни съпротивителни сили, обаче може да крие множество рискове, предупреждават специалисти.

Преди всичко трябва да се внимава за всякакви фалшиви препарати. Лекари съветват медикаменти да се купуват единствено от аптеки или от официалните им сайтове. Изключително опасно е да се избират продукти, предлагани само във фейсбук страници или поръчвани само по телефон, без да е ясно кой е продавачът.

Измамници предлагат уж много ефективни препарати против всякакви вируси. Пациентите трябва да са наясно, че за момента няма официално одобрено лекарство за лечение или за превенция на COVID-19, така че каквито и обещания да се дават онлайн, те най-вероятно са напълно измислени, категорични са лекари. Потребителите трябва

да са особено бдителни,

защото се появяват и фалшиви сайтове, имитиращи официалните сайтове на аптеки.

Рисковете не са само в хвърлянето на пари на вятъра, но също и в приема на препарати, които не са минали одобрение и всъщност могат да причинят много повече вреда, отколкото полза. Фалшиви медикаменти, закупени онлайн или не от официална аптека или дрогерия, могат да доведат дори до смъртни случаи.

В никакъв случай обаче не бива да се купуват и лекарства на сляпо от аптеки. Мнозина бързат да се запасяват с медикаменти, за които са прочели, че евентуално биха могли да имат добър ефект при заразени с COVID-19. Но това отново е рисково поведение. Лекарства против вируси, дори против обикновен грип, трябва да бъдат назначени единствено по преценка на специалист, а не приемани безразборно.

Факт е, че някои пациенти дори издирват ветеринарни препарати, за които са се появили теории, че имат някакъв ефект при коронавирус. Лекари алармират, че това е изключително опасно и в никакъв случай не бива да се приемат лекарства, предназначени за животни.

Медици обясняват, че е рисково дори самоинициативното приемане във високи дози на агенти, които по принцип са полезни - като витамини и минерали или официално продавани препарати за подсилване на имунитета.

Витамин С също

бе обявен за изключително ефективен

в борбата с COVID-19. Но това съвсем не означава, че профилактичният му прием по лична преценка не крие рискове. Напротив, специалисти подчертават, че прекомерната му употреба в синтетичен вид може да провокира стомашни проблеми, гастрити и язви, повръщане или диария. Учени акцентират, че заради кръвосъсирващите си свойства витамин С може да провокира при рискови пациенти тромбози, инфаркт, инсулт и дори смърт.

Според изследване на специалисти от Каролинския институт в Стокхолм във високи дози този витамин създава условия за образуване на бъбречни камъни. А учени от Университета в Осло алармират, че приемането на витамин С под формата на таблетки за продължителен период може да е свързано с увеличаването на риска от рак на простатата.

Преди няколко месеца екип от Националния медицински изследователски център по ендокринология към Министерството на здравеопазването на Русия алармира, че безконтролният прием на витамини може дори да увеличи риска от развитие на ракови клетки. Според специалистите особено трябва да се внимава с витамините от групата В, които по принцип са изключително важни за нервната система, за метаболизма и възможността на организма да се справя със стреса. При прекален прием в синтетичен вид обаче тези витамини могат да провокират проблеми

със съня,

стомашни неразположения, алергични реакции, нарушения на сърдечния ритъм, мускулни и нервни проблеми, увреждане на черния дроб.

Учените уточняват, че става дума за прием на елементите в синтетичен вид и че при консумация на храни, които са богати на витамини и минерали, риск не съществува. Според специалистите най-опасно е да се комбинират различни хранителни добавки, съдържащи повече от един елемент, защото така възможността за предозиране е по-висока.

Лекари подчертават, че трябва да се внимава с всякакви препарати за засилване на съпротивителните сили, защото прекаленото стимулиране на имунната система затруднява нейната функция и съществува риск да се стигне до момент тя да не разпознава правилно негативните от позитивните агенти. По този начин се повишава значително

рискът от автоимунни заболявания

Специалистите обясняват, че организмът има нужда от достатъчно време да изгради имунитет и ако се наруши правилното образуване на имуноглобулини, може да се стигне до момент, когато няма да може да създаде какъвто и да било имунитет без специален препарат.

За повечето имуностимулиращи препарати се препоръчва профилактичният прием да е 20 дни, последвани от 10 дни почивка. Правилото да се прави задължителна пауза на определен период важи както за медикаментите, така и за всякакви хранителни добавки или природни средства като прополис, ехинацея, женшен, лечебни водорасли, дори билки.

Според лекарите прекомерният прием дори на природни подсилващи агенти крие рискове от отключване на алергии, безсъние, високо кръвно налягане, диария, астма, дори автоимунни заболявания.

Най-добрият вариант за здравословно изграждане на имунитет са правилното хранене, достатъчно сън и умерена физическа активност, убедени са специалисти. Безсънието компрометира имунната система и прави организма още по-податлив на вируси. Според учени при епидемии са опасни както диетите, така и прекомерната консумация на определени храни - най-вече на бързи въглехидрати. Ендокринолози съветват по време на епидемии

да се редуцира приемът на захар,

защото тя уврежда възможността на белите кръвни клетки да се борят с вирусите и бактериите.

Учените са категорични също, че стресът, страхът и паниката допринасят още повече за отслабването на имунната защита. Затова е изключително важно хората да не се отдават на психози и хаос, а да реагират разумно и отговорно.