Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САЩ, Австралия и Европа дрънкат с оръжия, но все още са прекалено зависими от Пекин 

Дори правителствата да изтеглят мултинационалните компании оттам, след това няма кой да купува многократно поскъпналите стоки

Поднебесната империя е на път да настигне Америка, но като световен "печатар" на дигитални пари

Ако някой още не е разбрал, човечеството е на прага на нова търговска война срещу Китай, но краят й ще е непредвидим. Все още никой не е готов смартфонът му да поскъпне до 1500 евро или досегашните евтини компютри да станат 2 хил. евро? Струва ви се скъпо? Е, на първо време това ни чака, ако ЕС, САЩ и Австралия започнат нова търговска война срещу Китай заради

ада с

коронавируса,

с който заразиха цялата планета.

Светът е настръхнал срещу Пекин - заради едно прикриване на истината сега всички държави са изправени пред криза, подобна на Голямата депресия в САЩ от първата половина на миналия век. За нея сегашните поколения само са чели от учебниците, но освен всичко тя е придружена и с най-много самоубийства.

Край на

живота си

избират да сложат не само хора, останали без работа, а дори спекулантите на Уолстрийт.

Сега, освен че всеки бизнес понася безпрецедентни загуби, глобалната икономика разкри и един от най-свирепите си недъзи. Изведнъж в разгара на епидемията всички осъзнаха, че Китай е центърът на света - там са заготовките за лекарства и антибиотици, медицинското оборудване, там се произвеждат защитните екипи, маски, шлемове. Въобще всичко необходимо при една пандемия. За да се защити, Западът направи следващата грешка - докато в Поднебесната империя върлуваше заразата, износът оттам бе забранен. Изведнъж се стигна до най-абсурдната ситуация. Когато епидемията

избухна

в Европа, за медицинския персонал се оказа, че няма елементарни предпазни средства.

Италианските медии са пълни със статистики колко пациенти са били заразени от медиците в болниците. Колко хора заради това са починали. Причината е, че никой не вярваше, че буквално всичко се произвежда в Китай. Държавите в Европа, САЩ, Австралия, Канада по някаква странна логика си въобразяваха, че все отнякъде ще купят необходимите предпазни средства или антибиотици. Оказа се, че няма откъде.

Икономиките започнаха бързо да се пренастройват, включително много български предприятия в спешен порядък пуснаха ограничени количества маски, шлемове, дезинфектанти. И точно тогава Китай възобнови експорта, но заради

натрупания

дефицит

се стигна до възможно най-нелепите сюжети в ХХI век.

Германия поръча от Пекин огромни количества медицински маски, но САЩ научиха за сделката, платиха доста повече и взеха маските, предназначени за Европа.

Търговска война с Китай или скъпа електроника - всеки сам избира. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Търговска война с Китай или скъпа електроника - всеки сам избира. СНИМКИ: РОЙТЕРС

“Това е съвременно пиратство”, изригна канцлерът Ангела Меркел, недоумяваща как е възможно да се случва всичко това.

Тръмп си

замълча,

но в този момент всички осъзнаха, че западният свят има голям проблем.

Бясна заради нелепия капан, в който се озова Старият континент, Меркел реши да подкрепи Тръмп в битката му срещу Пекин и призова Китай да каже цялата истина за вируса.

"Колкото по-прозрачно даде отчет за произхода на заразата, толкова по-добре ще бъде за всички на тази планета "да си извлекат поуки", заяви Меркел.

Великобритания и Австралия също се присъединиха към САЩ и поискаха обяснения от Китай, намеквайки, че те също ще участват в международната офанзива.

Стигна се дотам, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви езоповски, че светът не е станал по-добър след овладяването на епидемията от испанския грип в началото на миналия век.

“Напротив, насочи се към война”,

заяви Борел.

Френският президент Еманюел Макрон не остана по-назад и също атакува Китай. Той изрази съмнения за стратегията на Пекин след появата на първите заразени: "Очевидно там са станали някакви неща, които не са ни известни."

Все по-ясно остава, че от Европа, през Америка до Австралия всички искат отмъщение, но в тази криза

не смеят да направят

излишни движения

Най-малкото защото доставките за болници, лекарства, медикаменти идват основно от Китай.

Има още един възпиращ фактор. Правителствата трудно могат да принудят международните концерни да изтеглят предприятията си от Поднебесната империя и да ги позиционират в САЩ и Европа.

Вариант е да се използват стимули, както опита Тръмп, за да привлече някои компании с производства в Китай. Но САЩ могат да си позволят много неща, които ЕС не може.

Най-малкото защото Америка е световен печатар на пари, никой не знае колко долара циркулират, имат ли някакво покритие, обвързана ли е стойността на валутата с икономиката и т.н.

Вторият фактор е, че там горивата са без акциз. Така въпреки високите надници в САЩ икономиката има два буфера, за да произвежда относително конкурентоспособни стоки.

За разлика от Америка еврото е постоянно под атака от някоя закъсала държава, а акцизите оскъпяват горивата и спъват икономиката.

От тази гледна точка дори при най-добро желание "декитаизирането" трудно ще се реализира. Причината е, че при мултинационалните корпорации няма патриотични чувства, обиди, яд. Там всичко е сметки - какво ще спечелят от преместването и какво ще загубят.

Всички в бизнеса са наясно, че нито европейците, нито австралийците, нито американците ще преглътнат смартфон или нисък клас

компютър за над 1500 евро

Или изведнъж промишлените стоки в магазините да скочат десетина пъти.

Не е необходимо човек да е финансов гений, за да сметне, че подобен план няма как да сработи. Дори и да има стимули за тези компании, възниква въпросът кой ще плати сметката. Безплатен обяд няма и обществата трябва да приемат, че за да отмъстят на Китай и да станат независими икономически, данъците им ще се повишат.

Гора от желаещи отново няма да има.

Пекин също усеща, че Тръмп и САЩ се готвят за нова търговска война, и предвидливо вземат мерки. Те изкупиха голяма част от външния си дълг на безценица, запасяват се със стратегически ресурси за месеци напред, тъй като цените им в момента са на дъното, и паралелно с това се готвят да станат като Америка - модерен

световен

“печатар” на дигитални пари

Според Централната банка на Китай тестовете са успешни и първоначално новата валута ще е за банките и телекомуникационните гиганти.

4 града участват в проекта, като постепенно броят им ще расте. Една по една банките също се присъединяват, като внимателно се проверява всичко около софтуера. Той трябва да работи безпроблемно с новата система 5G и през симкартите.

Това ще е крачка, след която едва ли някой някога ще се сети да говори за стабилността на китайската валута. Тя ще е толкова, колкото реши властта в Пекин - за да е най-изгодна за просперитета на икономиката.

На този фон всички анализатори, които прогнозират черни дни за Китай заради

повишаващия

се бюджетен дефицит

до 3,5%, най-вероятно ще сбъркат. Когато имаш дигитална валута и тя е толкова удобна, че завладее разплащанията по света, това няма да е никакъв проблем. Както за САЩ никога не е бил проблем дългът от трилиони долари, защото открай време те отстояват ролята си на световен печатар на пари.

Санкциите също не са вариант - поне докато светът не се подготви с маски, лекарства и защитни облекла за тази и следващите епидемии.