Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Месар разфасова кучешко на китайски пазар.
Месар разфасова кучешко на китайски пазар.

Обожават патешки ембриони, пържени скорпиони на клечка, змийска супа, столетни вкиснали яйца, скакалци, паяци, бръмбари, копринени буби и морски кончета

Птичите гнезда са деликатес, който върви от 10 хил. долара нагоре заради слюнката, с която са лепени пръчиците

Милиони кучета и котки ежегодно потъват в готварските казани

Oт векове един от основните посланици из света на древната китайска култура е нейната традиционна кухня. Тя обаче има и своите тъмни и по-малко познати страни. Китайците слагат на трапезата си често ястия, които не просто са необичайни, но е и немислимо да ги ядем. Птичи гнезда, кучета, скорпиони, пчелни какавиди и "100-годишни" яйца са само част от необичайната диета на милиони. Всеки регион в огромната страна си има своя храна, която от гледна точка на европейците изглежда, меко казано, странна. Още по-непонятна изглежда и местната мода през последните десетилетия да се дава израз на доброто благосъстояние с ядене на екзотични и често застрашени диви животни. Изглежда, огромната конкуренция от ресторанти и майстор-готвачи и търсенето на нови преживявания от милиони замогнали се местни и търсещи необикновени преживявания туристи са създали кулинарна култура и

култ към сензационния вкус

от редки продукти.

Един от най-необичайните и дори изглеждащи варварски обичаи според нашите разбирания в някои азиатски кухни е яденето на кучета. Това, което европейците наричат "най-добър приятел на човека", за китайците често е любимо месо. Между 10 и 20 милиона кучета в страната всяка година се убиват, за да бъдат сервирани в местните блюда. Нещо повече – от 2009 г. в двумилионния южен град Юлин има

ежегоден фестивал на кучешкото месо

На него стотици, а в някои години и хиляди кучета са убивани и предлагани сготвени по всевъзможни рецепти. Разбира се, фестивалът има много противници – не само на Запад, но и в самия Китай. Въпреки това местните държат на традицията си – за тях добре приготвеното кучешко е не по-лошо от свинското. Не ги спира и един от най-шокиращите факти – голяма част от животните, убити и предложени на клиентите, всъщност са откраднати домашни кучета. Цената на кило месо от тях е малко по-ниска от тази на свинското. Това направи месото особено търсено вследствие на кризата с африканска чума по свинете, която удари и Китай през миналата година.

Яденето на

котки също не е

табу в кухнята

на някои китайски региони. В 113-милионната провинция Гуандонг тяхното месо се счита за много подходящо за консумация през зимата, тъй като загрява организма. Седмично там се изяждат по над 10 000 котки. Една от най-звестните местни манджи е супата "Дракон, Тигър, Феникс". В нея фениксът е представен чрез пилешко, драконът чрез змийско месо, а тигърът е или котка, или друго диво екзотично животно – хималайската цивета.

Циветата е от семейство виверови – първи братовчеди на котките. Tя е дребен хищник, който обитава топлите земи на Югоизточна Азия.

Месото й е считано за екзотичен деликатес

в Китай. Богатите местни държат тяхната супа "Дракон, Тигър, Феникс" да бъде направена не с обикновено котешко месо. Разпространената теория за избухването на епидемията от ТОРС през 2002 г. е, че болестта се е прехвърлила на човек за пръв път именно от зле приготвена супа с цивета.

Подобна теория днес свързва коронавируса с други две животни – прилепи и панголини. И докато представената като масова практика в град Ухан да се приготвя супа от прилепи се оказа по-скоро медийно преувеличение, панголините се превърнаха в основен заподозрян за първоизточник на COVID-19. Това дребно животно живее в Субсахарна Африка и Югоизточна Азия. На вид е много странно -

прилича на броненосец,

като тялото му е покрито с твърди люспи, състоящи се от кератин – материала, от който са изградени ноктите ни. Наподобява много ходеща шишарка.

Храни се предимно с мравки

и други дребни насекоми. Движи се тромаво, а при опасност се свива на кълбо. За негова беда обаче бронята му не може да го опази от хората. От десетилетия панголините са търсени в Китай, тъй като, от една страна, месото им се счита за голям деликатес, а от друга - люспите им са важна съставка в местната народна медицина.

"Панголинско задушено" или "панголин с пържен ориз" са само две от много ястия, с които богатите китайци могат да се наградят заради високия си статус. Достатъчно е да потърсите в Google някоя от хилядите рецепти за готвене на това миловидно животно, за да разберете защо днес то е един от най-застрашените видове на земята. Необичайната страст за панголинско е причината популацията му в световен мащаб да е спаднала с над 80% в последните години. Цената на жив екземпляр е скочила от около 7 долара през 90-те до над 300 долара днес. Затова и видът е един от най-пострадалите от бракониерство. Може би неволно, но според много учени в края на 2019 г. панголинът отвръща на удара, като стартира заразата с коронавирус, която днес е парализирала живота на почти цялото човечество.

Странните ястия в китайската кухня далеч не се ограничават само с консумацията на месо от необичайни домашни и диви бозайници. Трудно можем да изчерпаме

гозбите от различните видове насекоми

и начините им на приготвяне из огромната източна земя. През последните години по улиците на много градове като леснодостъпна улична храна се продават пържени скорпиони на клечка. Предлагат се подправени със сол, чили и лимон и според много опитали – стига да си затвориш очите и да не гледаш какво ядеш – са много добри на вкус. Подобно на пресните шарани за Никулден в България, в Пекин ценителите на скорпионите дори могат да си ги изберат, докато те са все още живи и мърдащи на сергията. Друга изключително езотична улична храна са пчелни какавиди.

В провинция Юнан те се сервират пържени до златисто. Друг популярен начин за приготвянето им може да зарадва по-малките – торта с пчелни какавиди. От векове из китайски пазари могат да се видят сергии, преливащи със скакалци, паяци, бръмбари, копринени буби, морски кончета, готови за консумация от гладния посетител.

Змиите също не са в безопасност в присъствието на китайци. Змийската супа е известен кантонски деликатес. На вкус тя сладни, тъй като по традиционна рецепта задължително се подправя с листа от хризантема. За приготвянето й е необходимо месо от поне два вида змии – често питон, кобра или усойница, като те се накълцват на тънки лентички и се варят поне 6 часа заедно с пилешко, джинджифил и лимонена кора. Както и при скорпионите, в много ресторанти угаждат на клиентите, като им позволяват да изберат живите влечуги, които впоследствие ще им бъдат сервирани в супата. Един от основните проблеми, който това традиционно ястие има през последните години, е, че все по-трудно се намират майстор-готвачи, които да предават на поколенията как се приготвя истинската змийска супа.

Странните птичи храни в Китай ни карат да се запитаме как изобщо хората са стигнали до идеята, че точно това нещо е подходящо за ядене. Много високо ценен и скъп деликатес са гнездата на вид дребни бързолети. Те наподобяват лястовичите домове, които са познати у нас. Килограм от тях достига цена 10 000 долара за най-висококачествените. Самите гнезда са направени най-често в пещери и под стрехи от слюнката на мъжката птица по време на размножителния период.

Считат се за много полезна храна,

богата на протеини, с високо съдържание на калций, калий и магнезий. Този продукт е толкова търсен в Китай, че в много държави в Югоизточна Азия са направени импровизирани ферми за бързолети с удобни за тяхното гнездене бетонни структури. Бизнесът с гнезда достига до над 5 милиарда долара на година. Деликатесът, в който те се приготвят е, вид супа. Вкусът й най-често е сладък, а в нея гнездата имат мека желатинова текстура и не много силен вкус. И това ястие, както и месото от панголина, се консумира често единствено като израз на добро благосъстояние.

"Балут" е друго доста необичайно блюдо от птичи продукт, който представлява полуразвит патешки ембрион. За приготвянето е необходимо оплодено преди между 14 и 21 дни яйце, което се вари и яде директно от черупката. По-добре "узрелите" балути съдържат вече оформени дребни патици, чиито кости обаче все още са меки и могат лесно да се дъвчат. Ядат се с щипка сол или чили и малко сок от лайм, но могат да са основна съставка на омлети или като пълнеж за тесто. Това е много популярна улична храна във Филипините, но тази рецепта е привнесена в Китай, където също все още се радва на популярност. Природозащитни организации из целия свят пък се борят за забрана на приготвянето на балут. В юдаизма и исляма яденето му е табу.

По подобен на балута начин се проготвят и т. нар. Столетни яйца. Това са

патешки яйца, оваляни с луга, пепел и кал

и потопени в разтвор на сол и вода за поне 100 дни. През това време яйцата ферментират, жълтъкът позеленява, а белтъкът става тъмнокафяв. Така приготвени, те имат доста силен аромат и вкус, наподобяващ добре узряло сирене. Могат да се ядат като ордьовър или като основна съставка на много манджи от кантонската кухня. Макар и да не звучи твърде апетитно, този начин на приготвяне е подходящ за по-дълго съхранение на яйцето, без то да се развали и да стане негодно за ядене.

Морско конче и скорпиони на клечка са китайския вариант за “Фаст фууд”.
Морско конче и скорпиони на клечка са китайския вариант за “Фаст фууд”.
Добре ферментирало “Столетно яйце”.
Добре ферментирало “Столетно яйце”.
Панголинът е миловидно животнo, за което на пръв поглед не ни хрумва, че става за ядене.
Панголинът е миловидно животнo, за което на пръв поглед не ни хрумва, че става за ядене.
Змийска супа, приготвена в Хонг Конг.
Змийска супа, приготвена в Хонг Конг.