Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той е един от примерите за тъмната страна на медиите - като кореспондент в Брюксел на няколко пъти си измисля новини, за да засили омразата на англичаните към ЕС 

Уволняват го заради измислен цитат, в "Ню Йорк таймс" го наричат "човека, който лъже, както диша" 

В книгата си "Дописки от хаоса на времето" Симеон Василев описва пагубното влияние на жълтата журналистика в Брюксел, чийто основоположник е сегашният британски премиер Борис Джонсън. Той дълги години бе кореспондент на "Дейли телеграф" в ЕК.

"Щефан Рус-Мол остро критикува репортажите на кореспондентите в Брюксел - пише в книгата си Василев. - Процеса на тяхното падащо качество той нарича "джонсънификация" по името на Борис Джонсън.

В прощалната си лекция в университета в Лугано той казва за кореспонденциите от Брюксел следното: "Те се стремят да привлекат внимание и са повърхностни и по-заинтересовани от дръзкото заглавие, отколкото от дълбочината и истината.

Носител на тази тенденция беше

Борис

Джонсън

Дълго преди да стане символ на кампанията за Брекзит, по-късно британският външен министър и сега кандидат за наследството на Тереза Мей, той бе от 1989 до 1994 г. кореспондент на "Дейли телеграф" в Брюксел, където игра неприятна роля. Той подтикна настроенията на англичаните срещу ЕС и

прецака

колегите си кореспонденти

с незрели, особено апетитни таблоидни истории.

Тези истории също така се харесаха и на други главни редактори на прословутата лондонска таблоидна преса."

Като журналист Джонсън бързо се прострелва право в крака.

"Таймс" го уволнява заради измислен цитат за предполагаем любовник на Едуард II.

"Петгодишната му работа като кореспондент на в. "Дейли телеграф" в Брюксел е

подчинена повече

на ефекта,

отколкото на журналистическото старание - пише в книгата си Василев. - Според Мартин Флетчър, бивш кореспондент на "Таймс" в Брюксел, Джонсън е кръстникът на речта на омразата към ЕС."

Друг кореспондент, Отмар Лаходински, бивш кореспондент на австрийския вестник "Ди Пресе", също потвърждава това.

"За известно време той беше мой колега сред кореспондентите в Брюксел в началото на 90-те години - твърди Василев в книгата си. - Наричаха го "неуправляемата ракета", защото написа за "Дейли телеграф" най-странните и измислени кореспонденции за ЕС. Например за предполагаем нов регламент за размера на презервативите или за това, че зелените ивици на британските магистрали трябва да бъдат покрити със статуи на политици от ЕС, включително и на любимия му враг Жак Делор". Британският журналист Джеймс Бътлър в статия за в. "Ню Йорк таймс" нарече Борис Джонсън "човека, който лъже така, както диша". 

С Брекзит някои се радваха, други плачеха.
С Брекзит някои се радваха, други плачеха.

Въпреки това този човек месеци наред заблуждаваше англичаните колко скъпо им струва оставането в ЕС - на няколко пъти бе изобличен в лъжа и дори съден за това, но без резултат. Когато все пак изкара Великобритания от ЕС,

шамарът бе толкова оглушителен,

че жителите в големите градове, отчаяни и съкрушени, не можеха да повярват, че това е истина.

Но не се заблуждавайте. Това е само един от страничните ефекти на жълтата журналистика. Тя може много повече - отново да поведе за носа един народ и да го откара там, където той най-малко очаква.