Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как работят шпионите при COVID-19

Няма полети, невъзможни срещи с агенти на пустите улици, всяко движение се проследява с камери

Пренастройват “ушите си” към медицински и погребални обекти вместо към военни

Коронавирусът не е само здравен проблем, той се превръща и в заплаха за националната сигурност.

Разузнавателните служби имат повече работа откогато и да било, но в обстановка на извънредно положение, празни улици и заведения е изключително трудно да прикриват дейността си, да извършват тайни срещи с агенти, за да придобиват секретни данни. В момент, в който няма международни полети и пътуванията са лесно проследими, а всеки е потенциална заплаха, шпионите трябва да са много изобретателни, анализира авторитетното американско списание “Форин полиси”.

Засега излязоха данни само за израелското разузнаване, което се включи веднага в битката срещу коронавируса.

Служители от елитния отдел 8200 от военния шпионаж

събират данни чрез специфични алгоритми как някои страни предотвратяват бурното разпространение на пандемията. А Мосад поръча 100 000 теста.

България разчита до голяма степен на своите партньорски служби от Европейския съюз и НАТО.

Разузнавачите могат да бъдат полезни на страните си по четири начина, пише списанието.

Първият е да открият достоверни данни за разпространението и вредите от вируса в интересните за техните служби държави. Американската разузнавателна общност вече оповести, че разчита на специалния Национален център за медицинско разузнаване, чиято задача е да се бори с COVID-19. Той се намира във Форт Детрик, Мериленд. В него работят епидемиолози, вирусолози и други експерти.

Структурата е създадена през 2008 г. на базата на предишна от времето на Студената война и е американските очи и уши за биологичните заплахи. През януари и февруари разузнавателната общност е предупредила администрацията на Доналд Тръмп, че вирусът, който започна от Ухан, може да се разпространи в целия свят и да се превърне в пандемия. Президентът според публикациите неглижирал тази информация.

Вторият начин, по който разузнаванията ще помогнат в борбата с COVID-19, е чрез кражба на тайни от другите държави, което е добре известно на службите. Тук става дума за информация какво е положението, дали предоставят точни данни за броя на болните и починалите. Китай например

в началото

криеше бързото разпространение

и чак през февруари започна да говори за нов тип регистриране на заразените, при който те бяха много повече.

Русия се хвалеше с ниския си брой заболели, но предприе драконовски мерки.

И тук идва проблемът на разузнаванията. Личните срещи са трудно осъществими. Ще разчитат главно на техническото разузнаване чрез засичане на сигнали, но трябва да пренасочат прехващанията си към медицински и погребални, а не военни обекти.

Вероятно вече

са включили и изкуствен интелект,

за да разберат дали Китай например не крие нещо.

Третият начин, по който ще работят шпионите, е да разгадаят кое е дезинформация. САЩ и Китай са в търговска война от дълго време и сега тя се пренася на полето на пандемията. Броят на заразените зад океана надхвърли тези в азиатската страна и тя се опитва да трупа точки в битката. Официални китайски представители излязоха с конспиративната теория, че американски военни са внесли коронавируса в Ухан. Всъщност това е претоплена конспиративна теория от КГБ по времето на Студената война, че вирусът на СПИН е измислен в тайна американска биологическа лаборатория във Форт Детрик. Операцията е наречена “Инфекция”. По ирония на съдбата това става в предшественика на днешния център за борба с COVID-19.

В ситуация, в която никой не знае какво може да помогне, когато още не е известно всичко за новия вирус, достоверната информация е още по-необходима. “По време на Студената война

ЦРУ успешно

се пребори с дезинформацията

на КГБ за ХИВ

- пише "Форин полиси". - В началото на 80-те години президентът Роналд Рейгън създаде междуправителствена група, за да се бори със съветската дезинформация - Работна група по активните мерки, чиято стратегия беше да докладва, анализира и разгласява. Тя разкри ролята на КГБ по дезинформацията за ХИВ чрез събиране на разузнавателна информация - вероятно от шпионин. Чрез наличието й работната група приписа конспиративната теория на Кремъл и в серия от срещи на високо равнище със съветските лидери САЩ разгласи операцията по дезинформация. Малко след това - през 1987 г., Москва се отрече от конспиративната теория за произхода на СПИН".

Подобно нещо трябва да се случи и днес, макар че при наличието на социалните мрежи, при които всичко се разпространява бързо и евтино, усилията трябва да са многократно повече.

Онлайн троловете могат много лесно да опропастят всички

усилия.

Четвъртият начин, по който разузнаването може да помогне в борбата срещу COVID-19, е чрез следене. Това успешно се прилага в Китай, където всеки гражданин бе снабден със собствен QR код и чрез смартфона се вижда какво му е здравното състояние и къде се движи. В Русия избраха да направят видеонаблюдение, което позволява разпознаване на лица. В западните държави подобна практика ще е по-трудна.

Работата на разузнаванията обикновено трудно става обществено достояние, така че може би няма дори да разберем какви информации са предали службите на властите в своите страни.