Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снайперистът, убил 542-ма руски войници, умира на 96 г. в старчески дом

Експлодиращият куршум, по-известен като дум-дум, е широко използван по време на Втората световна война. След като попадне в тялото, той се взривява, а отделните му части се разпръсват в различни посоки, като по този начин нанасят максимални поражения на жертвата. В 90 процента от случаите простреляният умира. Ако куршумът само е "погалил" кожата, раната заздравява изключително трудно, а белезите остават за цял живот.

Рано сутринта на 6 март 1940 г., в разгара на Зимната война между СССР и Финландия, руски снайперист успява да улучи с дум-дум куршум в челюстта невзрачния на пръв поглед финландец Симо Хаюха. За СССР това е истински празник. Името на човека, който стои зад точния изстрел, остава неизвестно. Важна е мишената. Всички искат смъртта на Хаюха, който убива 540 руски войници благодарение на точния си мерник само за сто дни. Точно толкова продължава войната до подписване на мирния договор между двете страни. Оказва се, че една от най-големите заплахи за СССР се явява именно дребният финландец. Дни преди да го прострелят, руснаците са твърдо решени да се отърват от него. Те започват артилерийски удари срещу предполагаемото му местоположение, но без успех. Следващата стъпка са контраснайперистите. От всички изпратени само един успява да го улучи. След като е прострелян, Симо изпада в кома. За свое щастие се събужда десет дни по-късно с новината, че смъртоносният куршум не е засегнал фатално главата му. За цял живот обаче остава без лявата буза на лицето си и със затруднен говор.

Година преди да се случи това, Йосиф Сталин изпраща над половин милион души на западната граница на Русия. Дава им нареждане да разгромят войските на Финландия и да превземат част от територията й. Този ход на диктатора се заплаща с живота на десетки хиляди негови подчинени. Финландците се оказват истински факири в стрелбата със снайпери. Въпреки че те са много по-малко на брой от съветските, притежават много важен коз. В редиците им е човекът, за чийто точен мерник се носят легенди. Симо Хаюха записва името си в историята като едно от най-големите предизвикателства за руските войски по време на Съветско-финландска война.

Какъв обаче е животът на Симо Хаюха преди да се превърне в най-смъртоносния снайперист, четете в списание "Космос" №8 от 2019.