Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принцът на художниците боготвореше Микеланджело, но той не успя да му прости таланта и го заклейми за 5 столетия

500 г. по-късно: Разпети петък пак ли ще е фатален за любимеца на всички папи?

Неочакваната смърт на Рафаело пренасочва всички големи поръчки към конкурента му Микеланджело

Рафаело и Микеланджело страдали от тремор, виене на свят и загуба на зрение заради силните отрови в боите

Когато се родиш на Разпети петък, когато майка ти се казва Магия и умреш внезапно на 37 години, отново на Разпети петък, това не само че не е случайно, а е белег за една наистина необикновена съдба. В продължение на 5 века откакто Рафаело мистериозно си отива от този свят, никой не се осмелява да проведе разследване дали гениалният художник не е пречел на някого. Дали не е бил отровен? Какво точно е било съдържанието на боите му 2 седмици преди да умре? Оттогава досега всички приемат за истина от последна инстанция версията на биографа му Джорджо Вазари. Той освен че създава галерия “Уфици”, е художник и съвременник на Рафаело, Леонардо да Винчи и Микеланджело и е най-известният им биограф.

Според Вазари Рафаело е починал заради бурна нощ със своята приятелка Маргерита Лути. Версията му е, че младият мъж получава треска, която продължава 15 дни. Рафаело не посмял да каже на лекаря причината, той му дал грешното лекарство и талантливият художник си отишъл от този свят

точно на рождения си ден - Разпети петък.

Разследване на “Космос” установи, че на Вазари не може да се вярва, най-малкото защото самият той не е вярвал на тази история. Неслучайно биографът се е “застраховал”, че я е научил от “злите езици”. А злите езици са много, защото Рафаело буквално е оставил без работа десетки художници. Той и неговите 50-ина ученици са поемали всички големи поръчки на Ватикана и утвърдени творци като Микеланджело и Леонардо са се домогвали до единични проекти. Така че Рафаело е имал куп врагове в съсловието, но сред тях има един, който до такава степен не понася успеха и красотата на младежа, че публично изразява омразата си. Това е Микеланджело. Питате се дали той има нещо общо със “злите езици” на Вазари? Има голяма вероятност, защото Вазари е един от изявените ученици на Микеланджело. Двамата са близки приятели и заедно с Великия херцог основават Художествената академия, на която начело застава Микеланджело.

Но на Вазари не може да се вярва и по още няколко причини. Той е добър художник, но като писател е повече от небрежен към фактите. Освен че бърка рожденото място на приятеля си Микеланджело, той описва с най-големи подробности и веждите на Мона Лиза и как косъмчетата излизат от кожата, а такива всъщност няма. Затова съвременните историци с право подлагат почти всичките му твърдения на съмнение и ги смятат за недостоверни с аргумента, че Вазари много често си измисля и украсява. Въпреки всичко това историята му за смъртта на Рафаело е приета за чиста монета и в продължение на 5 века се разпространява.

Каква е истинската причина и защо Микеланджело ненавижда и Леонардо, четете в новия брой на сп. "Космос". 

Атинската школа е сред най-вдъхновяващите творби на всички времена. Рафаело обожава Леонардо и го поставя в центъра на картината, а на преден план навъсеният философ поразително прилича на Микеланджело.
Атинската школа е сред най-вдъхновяващите творби на всички времена. Рафаело обожава Леонардо и го поставя в центъра на картината, а на преден план навъсеният философ поразително прилича на Микеланджело.