Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експресните дават ориентировъчен отговор за антитела за 10 минути, но едва след 7-и – 8-и ден е ясно имало ли е инфектиране

Освен болниците от първа линия в борбата със заразата и частни лаборатории изследват пациенти на цена между 100 и 120 лева

Тестовете, с които може да се докаже коронавирусът, са три типа – генетични, експресни и един вид, известен като ЕЛАЙЗА.

При бързите подобно на експресните тестове за грип се взема малко кръв и в нея се

търсят два

вида антитела

- на прясна

или преминала

зараза

Имуноглобулин М (IgM) антителата се образуват, когато човек се зарази за първи път с някакъв патоген, те са първата линия на защита на организма срещу инфекции. Когато тялото засече агресора, нивото на IgM се повишава за кратко време и после започва да спада. След това се образуват и умножават имуноглобулин G антителата (IgG) за дългосрочна защита - вторичния имунен отговор.

В общия случай с бързите кръвни тестове не може да се хване инфекция по-рано от 7-ия - 8-ия ден от момента, в който човек се е заразил. Казано по-друг начин, организмът трябва да е развил своя имунен отговор след срещата с вируса. Предимството е бързината и затова според много от специалистите е подходящ за първично широко пресяване на пациенти с оплаквания. При преглед може да е ориентир за предприемане на карантина, докато се потвърди тестът с генетични методи.

Цените на едро на този тип тестове са 10-15 лв. В лабораториите, които го предлагат като услуга по желание в масовия случай се таксува между 100 и 120 лв.

У нас с бързи тестове са се снабдили някои от болниците от първата линия за среща с пациенти с коронавирусна болест и частни лаборатории.

Теоретично всяка лаборатория може да изпълни бърз тест при спазване на изискванията за работа на такова място, но той категорично

не е за

самоизследване

и за продажба

в аптеки за

гражданите

Този тип тестове са удобни не само за първоначално ориентиране в клиничната практика, а и за епидемиологични нужди, защото може да “хване” колко хора са се заразили, но не са развили симптоми или симптомите са били много леки. Косвено това отговаря на въпроса за т-нар. невидимо преносителство.

Златен стандарт са PCR тестовете. Те работят чрез откриване на специфичен генетичен материал на вируса. Гарантират абсолютна точност, защото работят на принципа на доказаната полимеразна верижна реакция. По нейното име за краткост ги наричат PCR тестове (от англ. polymerase chain reaction). Методът може да докаже вируса на най-ранен стадий на инфектирането с разпознаване на неговата РНК.

Цената на теста е

поне няколко

пъти по-висока

от тази на

експресните

тестове и изисква по-висока квалификация на екипите на лабораториите.  

За диагностициране на SARS-CoV-2, както е наречен новият коронавирус, PCR тестът започва с

вземане на

секрет от

носоглътката

с помощта на тампон, който се слага в стерилна среда и се изпраща в специализирана лаборатория. Там се прилагат реагенти за извличане на вирусната РНК, която държи генома на вируса.

Ензим, наречен обратна транскриптаза, преобразува РНК в последователности на ДНК, за да се създаде възможност за многократна репликация и да се улесни откриването. Технологията третира парчетата ДНК, съвпадащи с генетичния код на вируса. Изследването следва сложни алгоритми и в крайна сметка се постига изолиране на голяма генетична извадка, която след това се сравнява с новия коронавирус. Този резултат служи за потвърждаване или отхвърляне на вирусни частици дори в малко количество.

Безспорното предимство е, че PCR тестът има висока чувствителност и селективност, което означава, че правилно открива положителните случаи и правилно изключва незаразените. Изследването

изисква

апаратура и

обучени

лабораторни лекари

и лаборанти,

по-скъпо и по-бавно е в сравнение с експресните тестове. (Но вече има съобщения и за нови оптимизирани генетични тестове, които са по-бързи).

При експерсните тестове “най-медицинската” дейност е вземането на капката кръв и това ги прави много лесни за изпълнение. Но пък имат процент несигурност, който според различните изказвания на специалистите у нас е между 20 и 60%.

Третият теоретично възможен метод използва т.нар. ЕЛАЙЗА (ELISA - от англ. enzyme-linked immunosorbent assay) - също апаратен метод, който търси антитела. В момента обаче не е актуален.

В последния месец към коронавирусния диагностичен пейзаж се добавя още една идея за нов вид проверка за заразата - “домашни” тестове. Все още са само перспектива обаче. (Каква е технологията вижте по-долу.)

На България в следващите седмици ще са нужни много тестове за доказване на коронавирус, тъй като всички експерти и математически прогнози казват, че

стръмното

увеличаване

на случаите

предстои

Подходът към момента е да се изследват хората, за които има основателно съмнение, че развиват заболяване. Такава е практиката на всички държави с ограничени възможности. Преценката на експертите е, че на фона на лимитирани доставки на тестове не е оправдано да се извършват тестове без клинична картина за инфекция.

В последните си публични изяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус призова колкото е възможно повече хора да бъдат изследвани за коронавирус. Съветът му е отговор на най-новите данни, че

патогенът се

разпространява

от хора без или

със леки

симптоми

много

по-лесно,

отколкото първоначално се смяташе.

Едновременно все повече епидемиолози обясняват добрия контрол над вируса в Южна Корея с широкия скрининг заедно с изолирането на заразените, проследяването на контактите и карантинирането.

Това подтикна СЗО към разширяването на генералния съвет за действие с инструкции да се увеличат тестуванията. Възможностите за това обаче по целия обхвант от пандемията свят са ограничени, а в държавите със скромно финансиране на здравеопазването мярката е непосилна.

Дори в САЩ медиите пишат, че в момента има затруднение поради недостиг на тестове. 

Биотехнологичните компании работят денонощно за създаването на нови по-бързи и по-евтини тестове, но засега няма съобщения за пробиви. Трудностите идват основно при доказването на точността.  

Ще пробват тест лентички като при бременност - резултатът идвал до половин час

Най-бързият начин за тестване на коронавирус може да бъде предложен от компании, използващи редактора на геноми CRISPR, по-известен като генетична ножица, пише научното списание “Сайънс енд текнолъджи дейли”. Две компании твърдят, че са създали такива тестове и са заявили намерение за изпитания.

Техниката използва вирусна РНК и бърз тест за амплификация на нуклеинова киселина, наречен циклично-медиирано амплифициране. За неспециалисти е трудно разбираем, но крайният резултат може да бъде проста промяна на цвета на тест лента в рамките на минути до половин час.

Както и при популярните тестове за бременност върху лентата се появава линия за положителен резултат.

Тази експериментална разработка – все още само кандидат за тест, стои в основата на очакването за бързо домашно тестуване в бъдеще.