Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Петър Симеонов
Проф. Петър Симеонов

След дълго боледуване на 66 г. почина известният уролог от УМБАЛ "Александровска" проф. Петър Симеонов, дмн, съобщиха колегите му от болницата.

Проф. Симеонов работи във всички области на урологията. През целия си професионален път смята за основен приоритет бъбречната трансплантация. За заслуги към развитието на тази област на медицината в България  е удостоен с орден „Стара планина І-ва степен".

Проф. Симеонов завършва Висшия медицински институт в Пловдив през 1979 г. От 1984 г. е част от екипа на Клиниката по урология в Александровска болница, като в периода април 2013 – март 2016 я оглавява. Повече от 24 г. посвещава на учебна дейност в Катедрата по урология на Медицински университет в София. Автор е на 223 научни труда, съавтор на 5 съвременни учебника по урология, автор на 8 рационализации, една от които е удостоена със златно отличие. Специализирал е бъбречна трансплантация, ултразвукова диагностика и лапароскопска урология в Белгия и Германия. През 2013 г. е избран за национален консултант по урология и за председател на Комисията за получаване на медицинска специалност "урология".

Поклонението ще се състои на 13.03.2020 г. (петък) от 12 часа в храм “Света Неделя” в София.