Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прекупвачи продали 4 платна на Владимир Димитров и

6 на Ди Киро на цена, 17 пъти по-малка от реалната. 

Делото - в съда на 12 февруари

Павел Антонов е в Унгария, когато в последния ден на 2018 г. получава обаждане по телефона, че наследствената му къща в София е разбита. Той моли приятел да отиде да види дали е изнесено нещо и скоро разбира, че картините по стените са изчезнали. Откраднати са и стари семейни вещи, на които би се радвал всеки антиквар.

Павел се прибира в България на 3 януари и подава жалба в полицията. 

Съобщава, че е строшен

прозорецът на хола му

и вратата на приземния етаж. Изнесени са 14 картини - пет на Владимир Димитров - Майстора, 8 - на Димитър Киров - Ди Киро и една на художника Вили Николов.

По това време крадците вече са пласирали чрез посредник 10 от платната. Останалите картини и старинни предмети са скрити в къща на ул. “Моравча” в столичния кв. “Орландовци”.

За ден-два обаче полицаите ги откриват. Задържат Антон Антонов-Амет, а после и Виктор Марев, известен с прякора Чоко. Двамата са стари познайници на полицията, професионалисти в кражбите. Съдени са неведнъж, но се отървават ту с пробация, ту със затвор - от няколко месеца до година-две. В досието на Марев има 22 дела. Някои от присъдите по тях са обединени в общо наказание от 3 г. затвор, което той вече излежал. (Виж карето.)

Марев и Антонов са дадени на съд от Софийската районна прокуратура. Делото срещу тях ще се гледа на 12 февруари. Подсъдими са още трима, участвали в препродажбата на картините. Те са обвинени във вещно укривателство на произведения на изкуството.

Двама от тях - Атанас Йончев - Дългия и Божидар Нейков, са на свобода срещу гаранции от по 5000 лв. Останалите са с мярка “подписка”.

Антон е на 43 г. и е роден в Шумен, но живее в “Орландовци”. С Виктор били съкварталци и се виждали често. В една декемврийска нощ, към 3 ч, се чули по телефона. Антон разказал как минал покрай къща в централната част на града и

видял през

прозореца саби,

окачени на

стената

Двамата се разбрали да се срещнат. По тъмно Виктор отишъл със Ситроен скания на ул. “Първа българска армия”, където го чакал Антон. Двамата стигнали до новострояща се сграда, оставили ситроена и продължили пеша. Скоро отместили ограда и влезли във вътрешен двор на къща с приземен и първи етаж на бул. “Сливница”.

"Портрет на Вера" - една от картините на Майстора
"Портрет на Вера" - една от картините на Майстора

Счупили прозорец и се вмъкнали вътре. Почнали да свалят картините и да ги слагат в чували. Харесали си старинна пишеща машина “Мерцедес”, цигулка, механичен метроном, мъжки часовник, будилник и офицерска сабя с калъф.

Антон подавал вещите през прозореца на Виктор, който ги носел и струпвал до близкия строеж. После двамата ги пренесли в колата. Преди да си тръгнат, те свили от приземния етаж бързовар, порцелан и бутилки с алкохол. Плячката отнесли в дома на Антон.

По-късно експерти установили, че

задигнатите

картини и вещи

струват общо

190 256,50 лв.

В обраната къща останали 4 платна на Майстора. Не е ясно дали в бързината крадците са ги отминали, или просто не са ги видели.

След кражбата Амет и Чоко започнали да търсят информация в интернет за стойността на картините. На 29 декември 2018 г. те се срещнали със свой познат - Петър. Извикали го в къщата на Антон да види картините и вещите. Той се съгласил да им помогне да ги продадат. Според прокуратурата Петър се обадил на Наско Дългия и двамата се срещнали на битака в “Малашевци”. Наско отишъл в къщата, в която били скрити картините, да ги види. Петър му дал 10, сред тях 4 на Майстора - “Портрет на Павел и Траяна Георгиеви”, “Портрет на Вера”, “Портрет на младеж” и “Двоен портрет на Павел и Русалия”.

От картините на Ди Киро посредникът взел “Алафранга-темпераментната”, “Седнала балерина 1969 г.”, “Стара къща,1964 г.”, “Звук от миналото”, “Реквием I, 1980 г.”, “Петел II, 1998 г.” и ги натоварил в такси, както си били - в черни чували. С него и още една кола крадците и посредниците стигнали до аптека на бул. “Христо Ботев”. Там ги чакал мъж, готов да вземе картините и да ги продаде.

Следобед на 29 декември той отишъл с жена си в антикварен магазин на ул. “Петър Парчевич” и предложил картините за продан. Казал, че са собственост на друг човек. Поискал поне 9000 лв., но след пазарлък получил 8500 лв. - 17 пъти по-малко от реалната цена на картините. Оценка на експертите, приложена по делото, показва, че платната струват 144 756,50 лв.

Само “Портрет на Павел и Траяна Георгиеви” на Майстора струвала 40 000 лв.

От спечелените 8500 лв. двама от посредниците получили съответно 2800 и 2500 лв. Крадците се задоволили с по-малко, но колко точно - не е съвсем ясно. Има данни, че преди да дадат картините на посредниците, те са искали 5000 лв., но после свалили мизата и взели да се пазарят за 2500 лв. за всичко крадено. С част от парите един от крадците платил кредит, а с другите отпразнувал Нова година.

На 31 декември, часове преди настъпването на 2019-а г., двама от посредниците отишли пак в къщата на Амет в “Орландовци”. Там освен старите вещи и сабята имало още 3 картини - втори “Портрет на Вера” от Майстора, “Катаклизъм” и “Портрет на Павел, 2002 г.” на Ди Киро.

За вещите един от тях дал на другия 1000 лв., въпреки че само сабята струва 900 лв. Намеренията му били после да ги продаде по същия канал и да спечели. За кражбата обаче се разчуло и той не успял. На 4 януари полицаите го задържали. В апартамента му в столичния кв. “Хаджи Димитър” са открити 2 картини на Ди Киро, сабята в ножница и цигулката.

Криминалистите открили и купувача на 10-те картини. Той

предал доброволно

“Портрет на младеж”,

рисуван от Майстора,

а за другите направил опис. Девет от задигнатите картини са намерени в мазе. До днес не са открити две - “Музиканти на покрива” на художника Вили Николов и автопортрет на Павел Антонов (“Портрет на Павел в Париж”), рисуван от Димитър Киров. Не е намерена и пишещата машина “Мерцедес”.

На предстоящото дело ще бъдат разпитани 18 свидетели. Обвинителният акт е внесен в съда през ноември м. г. Първото заседание по делото ще е разпоредително и на него ще бъдат изслушани прокурорът и защитниците на подсъдимите, които имат право да поискат съкратено следствие или връщане на делото. Собственикът на окрадената къща Павел Антонов е внук на племенничка на Майстора и има право на граждански иск за нанесени щети. През повечето време той живее в чужбина, но в сряда ще отиде в съда. След кражбата Павел казва, че възнамерява да направи галерия. Още не се е отказал и вече работи по проекта.

Павел Антонов: Платната вече са на сигурно място

Чоко работил 227 дни в затвора

Картините, които полицията откри, са на сигурно място. Още не съм направил галерия, но действам по въпроса. Набирам подкрепа. Къщата ще трябва да се преустрои, за да стане по-хубаво. Сега стаите са малки и пространството не е подходящо, заяви пред “24 часа” собственикът на картините Павел Антонов. Той още не е решил дали да предяви граждански иск срещу мъжете, претарашили къщата му. 

Обраната къща
Обраната къща

“Тия хора се препитават от кражби, няма какво друго да правят. Зад тях стои една система и чака да задигнат нещо, за да забогатеят други хора”, казва Павел. Доволен е от работата на МВР и прокуратурата по случая. “Впечатлен съм от разследващата полицайка от 2-о РУ, разбира се и от останалите звена”, казва Павел.

Двамата крадци са с дълги досиета. Срещу Виктор Марев-Чоко са водени дела в София, Шумен, Радомир и други градове повече от 3 петилетки. През 2014 г. той отнася 3 г. за кражба от съда в Радомир. Присъдата влиза в сила на 20 март 2014 г. Приспаднато е излежаното от Чоко в ареста. Признати са му и 227 работни дни в затвора. За последно той е осъден на 19 месеца затвор. На 22 юни 2017 г. сключва споразумение с прокуратурата, което е одобрено от съда във Враца.

Антон Антонов-Амет също е сключвал споразумение - през 2013 г., за 10 месеца условно за кражба. През есента на 2017 г. по 2 дела, водени във Враца и София, му е наложено общо наказание от 1 г. и 7 месеца затвор при първоначален строг режим. (24часа)