Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крадец карък се провали с последната кражба на картина на Куинджи в Третяковската галерия

Служител на Лувъра краде “Мона Лиза”, “Викът” на Мунк изчезва два пъти

“Полицаи” задигат Рембранд, Вермер и Мане, успокоявайки охраната, че са там по сигнал

Въпреки засилената високотехнологична охрана на големите музеи по света дръзките крадци измислят все по-изобретателни начини да се сдобият с желаните произведения на изкуството. Цената на някои от шедьоврите достига милиони долари през годините, а на черния пазар често стойността им се утроява.

Картините са постоянна мишена, към която най-ловките крадци в света се стремят. Голяма част от обирите са изпълнени толкова перфектно, че извършителите остават неразкрити.

През последните години шедьоври на изкуството

изчезват най-често

от частни домове.

Властите смятат, че зле охраняваните лични колекции са особено примамливи, защото там лесно се прониква и се изнася стоката. По същия начин в края на миналата година у нас от частен дом бяха откраднати 16 картини, от които девет на Владимир Димитров-Майстора.

Последната дръзка кражба на културна ценност стана в Третяковската галерия, а целта бе картината "Ай-Петри" на Архип Куинджи. Престъплението бе заснето от камерите на галерията.

На кадрите се вижда как

неизвестни мъже свалят платното от стената и изчезват Застрахователната стойност на откраднатата картина се оценява на 12 млн. рубли. Малко по-късно един от мъжете е задържан. Той споделя и къде е скрил платното.

Разследващите не изключват варианта, че кражбата е извършена "по поръчка", вероятно за продажба в чужбина. Обикновено подобен род произведения

се крадат, след като вече е намерен купувач

или по негова лична заръка. Картината на Архип Куинджи е от постоянната експозиция на Руския музей в Санкт Петербург. Била донесена в Москва за изложба на великия пейзажист.

"Ай-Петри" на Куинджи
"Ай-Петри" на Куинджи

Може би най-известната кражба на произведение в историята е изчезването на "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи. През август 1911 г. бивш служител на Лувъра влиза в музея и изнася най-известната картина в света. Кражбата му води до двегодишно разследване, което увеличава славата на шедьовъра.

Италианецът Винченцо Перуджа изнесъл картината, преоблечен като служител на музея. Творбата, която е сравнително малка по размери, била скрита под престилката му.

Музеят бил затворен за цяла седмица,

за да бъде направено разследване.

Въведени са нови мерки за сигурност. Арестуван е поетът авангардист Гийом Аполинер, който призовавал Лувърът да бъде "изгорен до основи". За кражбата е разпитван и приятелят му Пабло Пикасо, но и двамата са освободени.

"Мона Лиза" е открадната от италианеца Винченцо Перуджа.
"Мона Лиза" е открадната от италианеца Винченцо Перуджа.

Междувременно десетки хиляди посетители се стекли в музея, за да видят празното място, където преди била окачена картината. След доста време там бил

изложен портретът на Балтазар Кастилионе

от Рафаело,

повлиян от произведението на Леонардо.

През 1913 година "Мона Лиза" отново се появява. Две години картината прекарала в куфар с двойно дъно в дома на крадеца. Перуджа поискал да я продаде за 500 000 лири. Галеристът Алфредо Гери внимателно разгледал картината при Перуджа в хотелската му стая и видял на гърба й инвентарния номер от Лувъра. Перуджа бил заловен и осъден на седем месеца затвор. Известното платно на Леонардо да Винчи се връща в Лувъра на 4 януари 1914 г. И до днес шедьовърът рядко го напуска.

Още една творба на Леонардо да Винчи е била притежавана незаконно.

Оценяваната на около 70 млн. евро

"Мадоната с вретеното"

е похитена през 2003 г. от един замък в Шотландия.

Двамата крадци се маскирали като туристи, след което обезвредили охраната и задигнали платното. В продължение на 4 години от него няма и следа. Едва през 2007 г. тя е открита от полицията в Глазгоу.

Картините на Леонардо да Винчи далеч не са последните изчезнали значими произведения на изкуството. "Викът" на норвежкия художник Едвард Мунк е откраднат два пъти.

След последната кражба "Викът" на Мунк е в много лошо състояние.
След последната кражба "Викът" на Мунк е в много лошо състояние.

Първия път това се случва през февруари 1994 г., когато четирима мъже нахлуват в Националния художествен музей в Осло. Те вземат известната картина, а след себе си оставят подигравателна бележка с текст:

“Благодарим за слабата охрана”

Три месеца по-късно картината е върната, но през 2004 г. я сполетява подобна съдба. Двама маскирани въоръжени мъже нахлуват в музея и открадват две произведения, едно от които е друго копие на "Викът". Полицията успява да открие картините, които, за жалост, се оказват в отчайващо лошо състояние.

Музеят на изящното изкуство в Стокхолм също губи три ценни платна. През декември 2000 г. няколко крадци използват впечатляваща тактика, за да го ограбят. Един от тях стои с пистолет, насочен към пазачите, докато други двама вземат картини на известните художници Реноар и Рембранд. И досущ като в холивудски екшън

останалите от бандата взривяват коли в другия

край на града

по същото време, за да отвлече вниманието на полицията. На финала на акцията всички скачат в бързоходна лодка, която ги чака на кея до музея и се изплъзват. За щастие само за една година дирите на всички три липсващи картини са проследени и върнати.

През годините крадците стават все по-изобретателни. През 1990 г. се дегизират като полицаи и влизат в бостънския музей "Изабела Стюарт Гарднър". Те хладнокръвно обясняват на пазачите, че идват по сигнал за нередност, и си тръгват с 13 произведения на изкуството, сред които картини на Рембранд, Вермер и Мане.

Музеят обявява награда от 5 млн. долара за творбите, а ФБР започва мащабно издирване, но творбите и крадците така и не са открити.

Рамките на откраднатите картини

и до днес висят празни.

Портретът "Якоб де Хейн III" от Рембранд пък е най-често крадената картина в света. Тя изчезва общо четири пъти от галерия във Великобритания - през 1966, 1973, 1981 и 1986 година. Затова дори й излязъл прякор - Рембранд за домашна употреба. Добрата новина е, че картината винаги е била откривана и връщана в музея.

Портретът "Якоб де Хейн III" от Рембранд е най-често крадената картина в света.
Портретът "Якоб де Хейн III" от Рембранд е най-често крадената картина в света.

Колкото по-ценно е нещо, толкова повече желаещи има да го притежават. Методите на крадците понякога са направо сензационни, но определено се оказват работещи.

Може би най-странното място, в което са скрити произведения на изкуството са три картини от Ван Гог, Пикасо и Гоген на обща стойност 8 млн. долара.

Те прекарват една дъждовна вечер в изоставена

градска тоалетна,

след като са откраднати от художествената галерия "Уитуърт" в Манчестър.

Полицията получава анонимно обаждане с подсказка и успява да открие произведенията само ден след като са откраднати през 2003 г.

Картините са намерени с бележка, според която целта на кражбата е била да се обърне внимание на слабото охраняване на музея.

За щастие, често полицията успява да проследи откраднатите произведения на изкуството и да ги върне на галериите. През 2017 г. властите откриха

три от откраднатите общо пет картини

на художника Франсис Бейкън. Платната бяха незаконно отнети от къщата на Хосе Капело, приятел на Бейкън. Полицията проследява извършителя при опит да ги продаде на черния пазар.