Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Белгийската евродепутатка от зелените Петра де Сютер показва колко много зарядни се използваха, преди ЕС да започне да въвежда стандарт.
СНИМКА: ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ
Белгийската евродепутатка от зелените Петра де Сютер показва колко много зарядни се използваха, преди ЕС да започне да въвежда стандарт. СНИМКА: ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

- Това се случи след дебат в Европарламента по идеята на Паси

- През 2009 г. има над 30 вида зарядни устройства. Вече са намалели само до 3 основни

- Евродепутати: Не можем да оставим интересите на частните печалби да надхвърлят интересите на хората на планетата

Забрана за продажба на мобилни телефони в комплект със зарядно устройство е една от възможните мерки, които обмисля Европейската комисия, за да убеди производителите да преминат към общо зарядно.

Разглеждат се и други варианти, твърдят източници от институцията.

“Еврокомисията силно подкрепя хармонизирането на зарядните устройства за мобилни телефони. През 2009 г. имахме повече от 30 вида зарядни. Сега те са 3 основни”, заяви зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович.

Междувременно обаче са се появили и

нови технологии

чрез безжично и

зареждане с USB

Най-разпространен в момента е т.нар. кабел тип C, но продуктите на производители като “Епъл” не са съвместими с него.

“Не можем да оставим интересите на частните печалби да надхвърлят интересите на хората и планетата”, каза Петра де Сютер, член на Европарламента от зелените. “Трябва да се възползваме от тази възможност и да постигнем възможно най-бързо устойчиво решение. Загубихме вече много време.” 

От статия във в. “24 часа” тръгна идеята за общо зарядно.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
От статия във в. “24 часа” тръгна идеята за общо зарядно. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Ако зарядните устройства са еднакви и се продават отделно, потребителите няма да са принудени да вземат зарядно при всяка смяна на телефона си, независимо дали имат нужда от него или го искат.

През последното десетилетие Брюксел настоява за един-единствен метод за зареждане на мобилни телефони, таблети, електронни книги и т.н. Досега обаче това ставаше, като се

насърчаваха

доставчиците

на технологии

да приемат

доброволно

единен стандарт

Методът не работи, затова ще бъде въведен закон, с който производителите ще са длъжни да се съобразяват на европейския пазар.

По време на дебат по темата в ЕП в Страсбург в понеделник евродепутатите категорично

настояха общото

зарядно да

бъде въведено

задължително

Целта е да се намалят електронните отпадъци и да се улесни животът на потребителите. Според проучвания старите зарядни устройства генерират над 51 000 тона електронен боклук годишно.

“Чух ви силно и ясно. Много рядко имате единодушно мнение в дебата”, каза Шефчович пред евродепутатите. 

Европейската комисия скоро ще предложи нови стъпки, които биха могли да доведат до съответното решение, добави той. Ще бъдат разгледани различни алтернативи, увери европейският политик.

Зам.-председателят на Еврокомисията призна, че избраната тактика да не се предлага европейско законодателство, а да се разчита на саморегулацията на производителите, не е постигнала успех. Безрезултатен е и меморандумът за разбирателство, подписан между тях и комисията през 2018 г.

“Въпреки усилията на комисията да насърчи по-голямо усилие към хармонизация и устойчиви продукти, в този случай те не сработиха, както очаквахме.

Липсата на успех

не е, защото сме

се страхували от

някоя компания”,

заяви Шефчович в Страсбург. 

Зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович поиска да се уеднаквят зарядните устройства.
СНИМКА: ЕВРОПАРЛАМЕНТ
Зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович поиска да се уеднаквят зарядните устройства. СНИМКА: ЕВРОПАРЛАМЕНТ

Идеята за общото зарядно лансираха първо в “24 часа” Гергана и Соломон Паси на 29 май 2008 г. със статията “ЕС, GSM и САЩ”. С нея започна инициативата за стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони. Тази идея бе подкрепена от Еврокомисията и Европарламента и стана реалност.

“Това е огромно национално

постижение, сравнимо

единствено със

създаването на компютъра от

българина Джон Атанасов”,

каза Соломон Паси

пред “24 часа” през 2009 г., когато идеята бе одобрена и от Международния телекомуникационен съюз (МТС) - орган на ООН.

Идеята на семейство Паси се родила, след като в един момент двамата бивши министри не могли да се свържат по телефона в много важен момент поради изтощени батерии на телефоните си и липса на съответните зарядни устройства. 

После те писали лично на тогавашния еврокомисар по индустрията и технологиите Гюнтер Ферхойген - зам.-шеф на ЕК, ангажирали още няколко негови колеги, включително Меглена Кунева и Нели Крус. Така идеята е придвижена до успешен край.

Директивата за радиосъоръженията бе окончателно приета от ЕП през 2014 г. Тогава европейските законодатели дадоха на Еврокомисията правомощия за продължаване на работата чрез делегиран акт.

В края на януари миналата година обаче в рамките на публична консултация от “Епъл” посочиха, че “подобни предложения са лоши за околната среда”. И

компанията на

покойния Стив Джобс отново

отказа да се съобрази с

европейското изискване

В писмен коментар Клер Дармон, отговаряща за Европа във фирмата производител на айфони, заяви: “Епъл” означава иновация. Правилата, които биха управлявали съответствието на типа конектор, вграден във всички смартфони, замразяват иновациите, а не ги насърчават. Подобни предложения са лоши за околната среда и ненужно разрушаващи за клиентите”.

Разработването на безжични зарядни устройства за батерии трябва да се използва за създаване на единен стандарт за всички производители, заяви Андреас Шваб (ХДС), говорител на групата на ЕНП за вътрешния пазар и защита на потребителите.

“Възможно е да има

технически

аргументи срещу

задължителната

стандартизация

на щепселните връзки за кабели. Но това не се отнася за безжичните зарядни устройства.”

Дебатът в Европейския парламент в понеделник вечерта завърши с проект за резолюция, която ще бъде гласувана на предстояща пленарна сесия в края на януари.

Бащата на идеята

Соломон Паси: Това е

огромно климатично

завоевание за планетата

СОЛОМОН ПАСИ
СОЛОМОН ПАСИ
Бащата на идеята за общото зарядно Соломон Паси коментира новината от Делхи, където участва в Raisina Dialogue - годишна международна конференция за геополитика и икономика. Ето какво каза бившият външен министър:

“Тръгналото от България, от страниците на “24 часа”, европейско решение за общо зарядно устройство, базирано на USB, имаше временен и сравнително доброволен характер.

Общо зарядно устройство обаче се оказа огромно климатично завоевание за планетата. Затова тази практика трябва да бъде не само продължена във времето, но и наложена глобално!

Междувременно Атлантическият клуб предложи и нови, включително дизайнерски екорешения — стандартизирано дистанционно за всички телевизори, пан-европейско законодателство срещу деградацията на почвите, космическо законодателство, универсален Wi-Fi достъп в ЕС, както и компютърно-асистиран ъпгрейд на демократичния процес.

Някои от тези идеи са наистина далеч отвъд въображението на балканските или европейските правителства.

Но, уви, дори и най-проверените неправителствени решения не се радват на правителствен ентусиазъм у нас. В противен случай България отдавна да се беше позиционирала като Start-Up нацията на Европа.

Но бъдещето е пред нас.