Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НОВ ПОГЛЕД: Христо Смоленов показва как ще се тестват древните пергели и уреди за измерване и навигация.
НОВ ПОГЛЕД: Христо Смоленов показва как ще се тестват древните пергели и уреди за измерване и навигация.

 

 

При експедицията за търсенето на Атлантида в Черно море, която започва през лятото, ще се тестват навигационните функции на златните еталони, открити край Варненския некропол. Те са на около 7 хил. години и могат да служат за ориентация в непознати пространства. Това съобщи пред "168 часа" един от организаторите на експедицията Христо Смоленов. В експедицията ще участват учени от Института по океанология към БАН и международни експерти по океанология и археология.
Според описанието на Платон Атлантида е станала жертва на потоп и земетресение. Именно в акваторията на Черно море се е разиграла такава катастрофа преди повече от 7 хилядолетия. Точно там, във Варненския некропол, е открито най-старото златно съкровище в света, доказващо съществуването на

високоразвита цивилизация

- много преди Шумер и Египет.
Смоленов установява, че сред 9-те хиляди предмета от злато, мед, камък и кост, много могат да служат за ориентация и навигация. За атлантите се знае, че са били отлични мореплаватели и са владеели търговията в тогавашния свят.
"С тези еталони те са могли да се ориентират, да измерват ъгли с поразителна точност, да се придвижват в непознати земи и морета. Така са се появили първите транспортири, пергели и уреди за навигация - свещени предмети с научно предназначение, което ние сега се опитваме да преоткрием", казва изследователят. Всички те са елементи от система за измервания, базирана върху "царския лакът", използвана от древните египтяни 2 хил. години по-късно при строежа на пирамидите. Артефактите от културата "Варна" са на 7 хил. години, а пирамидите са на 5 хил. години според последните проучвания. Древни текстове съобщават, че мярата "царски лакът" е дадена на египтяни от богове, пристигнали отдалеч. Учените не изключват варианта родината на тези

богове, посетили Древен Египет

да е черноморската Атлантида.
Установява се, че еталонните златни плочи и златните бикове, открити във Варненския некропол, също са част от системата "царски лакът". 8 дължини на по-големия бик дават точно един царски лакът. Ширината на златната плоча, намерена в гроб 4 на некропола, е равна на точно една четвърт от царския лакът. Тя нарочно е вдлъбната в средата, за да се правят по-лесно намотки с въже или корда. Така две намотки или четири ширини на плочата се оказват равни на един царски лакът. Подобна зависимост има и при златнит ебикове. Освен за прецизни измервания, те са могли да служат и като транспортири. Отверстията им се ползват за представяне на различни пропорции, включително и на Златното сечение.
"След като тази мерна единица се открива в стотици артефакти у нас, при това 2 хил. години по-рано от ползването й в Египет, защо не допуснем, че тези представители на по-високоразвита цивилизация са изглеждали като богове за древните египтяни", аргументира се изследователят.
Ученият е убеден, че "оттук започва цивилизоването не само на Египет и Месопотамия, а и на самата Европа". Това се потвърждава и от мита за Прометей - титанът, дал на хората първите знания, включително и огъня на боговете. Благородният титан дава на хората огъня и предупреждава за предстоящия потоп и ги съветва да построят спасителен кораб. Самият той е наказан за човеколюбието си и е прикован не къде да е, а на черноморския бряг на Кавказкия хребет. И досега представителите на бялата раса са наричани кавказки тип хора. Легендата за потопа присъства в повечето митологии от древността. Не случайно Платон твърди, че

Атлантида е жертва на потопа

За библейския потоп учените напоследък се обединяват около хипотезата, че той се е състоял в Черно море. Тя бе развита от океанолозите проф. Петко Димитров, откривателя на "Титаник" Робърт Балард, Уилям Райън и Уолтър Питман.
Има още аргументи, че египетската цивилизация е наследила от варненската култура системата си от мерни единици. Изследователят открива прилики между намерения в некропола цилиндър, който по форма, размери и тегло точно отговаря на тези, с които са изобразени фараоните 2 хил. години по-късно. На много рисунки и скулптури те го държат в ръка. Този предмет може да има както ритуални, така и медицински функции, допуска изследователят.


Знаци от глаголицата преди 7 хилядолетия?

ПРОЧУТИТЕ идоли от Варненския некропол могат да служат и като модули за визуализиране на протописмени знаци.
"Модерната концепция за произхода на писмеността е, че тя започва от Източна Европа. По Дунавската равнина се разпространява към Централна Европа - казва Смоленов. - Протописмеността се свързва с Черноморския регион и Балканите, върху някои от тези артефакти могат да се моделират различни писмени знаци."
В тях ясно се виждат символите на "Аз" и "Буки", които хилядолетия по-късно Кирил и Методий ще вложат в глаголицата.
"Възможно е те преди това да са били руни или са още по-древни символи с тотемни функции и сакрално значение", допуска Смоленов. По този начин могат да се представят и символите от розетата от Плиска, както и други протописмени послания.


ИНТЕРВЮ
Проф. д-р, чл. кор. на БАН Йордан Йорданов, антрополог:
Нашите са 2000 години по-стари от пирамидите

- Проф. Йорданов, как ще коментирате откритието на Смоленов със златните еталони, пропорциите и ъглите на пирамидите?
- Съвпаденията с пропорциите, открити при еталоните и тези при пирамидите, се потвърждават. В първата част от изследването са установени математически зависимости между тези артефакти и анализа на размерите на пирамидите. Тези коефициенти се повтарят с изключителна точност. Това представлява изключителен интерес, още повече че нашите еталони предхождат пирамидите с 2 хил. години. Във втората част от изследването трябва да се намерят пътищата за разпространението на тези познания.
- Какъв е човекът, открит в гроб 43 - като нас или може да е атлант?
- Той е нормален човек, от антропологичен и расов тип като на хората, които са живеели тук по това време. Нищо по-различно. Той се отличава от останалите с това, че е единственият гроб в Некропола на човек, погребан с 1601 грама златни украшения. Досега нямаме друг подобен случай с такова отношение към мъртвия. Той е и най-възрастният. Изследванията показаха, че е живял доста повече в сравнение с останалите погребани. Бил е на напреднала за тогава възраст от 45-50 години при средна възраст за епохата от 31 години. Ръстът му показва, че е бил доста по-висок от останалите - 172 см. Надяваме се да направим ДНК експертиза в чужбина на негов зъб. Работим по проект за антропогенетична характеристика, но да се получи ДНК от тази епоха, не е много лесно.

НОВАТОРИ: Пергел на 7 хил. години.
НОВАТОРИ: Пергел на 7 хил. години.
ПЕДАНТИ: Осем от тези бикове дават точно дължината на един царски лакът 2 хил. години преди да бъде използван от египтяните.
ПЕДАНТИ: Осем от тези бикове дават точно дължината на един царски лакът 2 хил. години преди да бъде използван от египтяните.
ШАХ: Първата буква от глаголица "Аз" няколко хиляди години по-рано.
ШАХ: Първата буква от глаголица "Аз" няколко хиляди години по-рано.

ИЗНЕНАДА: И "Буки" открита в Некропола преди 7 хил. години.
ИЗНЕНАДА: И "Буки" открита в Некропола преди 7 хил. години.
МИСТЕРИЯ: Знакът "Дуло", който го има и на розетата от Плиска.
МИСТЕРИЯ: Знакът "Дуло", който го има и на розетата от Плиска.
МИСТЕРИЯ: Йероглифът "Ку", означаващ "най-дълбока възраст".
МИСТЕРИЯ: Йероглифът "Ку", означаващ "най-дълбока възраст".
Йордан Йорданов
Йордан Йорданов