Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По един чифт  червени обувки  за всяка жена в Белгия, станала жертва на насилие заради своя пол бе  поставен в сърцето на Брюксел.
По един чифт червени обувки за всяка жена в Белгия, станала жертва на насилие заради своя пол бе поставен в сърцето на Брюксел.

Всички 28 членки на ЕС са подписали документа на Съвета на Европа, но 7 страни не го ратифицират

Невярно представяне на съдържанието и умишлено неправилно тълкуване са причина за несъгласието на България и още няколко държави от ЕС да ратифицират конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие. 7 страни от ЕС отказват - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания. Всички държави от ЕС обаче незабавно и без отлагане трябва да въведат в законодателството си документа, станал известен като Истанбулската конвенция. Това гласи незаконодателна резолюция, приета в четвъртък от Европарламента. В нея се призовава насилието над жени да бъде включено в каталога на признатите от ЕС престъпления.

Истанбулската конвенция е най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени. Засега процедурата по въвеждането ѝ буксува в Съвета на ЕС. Затова Еврокомисията посочи, че е възможно да се пристъпи към приемането на решение не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство, т.е. със съгласието на 55% от страните, които да представляват най-малко 65% от населението на ЕС.

Съществува и сценарий, при който

България ще

бъде задължена

да ратифицира

документа,

но той е силно спекулативен. За да се стигне дотам, е необходимо ЕК, която е единствената институция със законодателна инициатива, да направи предложение за ново европейско законодателство. За да бъде въведено такова, то трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и ЕП. В Съвета обаче надали ще бъде постигнато единодушие. За да мине и несъгласните държави да бъдат принудени, то трябва да им бъде попречено да образуват блокиращо малцинство. То се състои от най-малко 4 държави членки, които да съставляват поне 35% от населението на ЕС. Страните, които отказват да въведат конвенцията, са 7, но общият брой на техните жители е малко над 20%, т.е. далеч по-малко от необходимото за блокаж. В своята политическа програма новоизбраната шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща да гарантира пълната ратификация на Истанбулската конвенция.

Дали България ще бъде принудена, или не, не е най-важното относно Истанбулската конвенция. Документът се опита да въведе за първи път определение за пол и полова идентичност, която е независима от биологичния пол на лицето, единствено с цел да се подчертае, че насилието е престъпление, без значение от пола на жертвата. Това обаче даде хляб на стотици манипулатори да заблуждават обществото с неверни твърдения относно нейното съдържание.

Ето списък на основните аргументи на противниците на конвенцията:

1. Истанбулската конвенция противоречи на традиционния модел на семейство.

Истината - конвенцията не регулира семейния живот или неговата структура и държавите не са принудени да променят традиционните си представи за семейство.

2. Традиции и ценности са поставени на карта.

Истината - конвенцията само отбелязва, че традициите, културата и религията не могат да бъдат извинение за насилието над жени.

3. Думата “пол” (gender), за която се разразиха най-яростните разправии у нас, не може да замени термините “жена” и “мъж”.

Истината - думата “пол” (gender) в конвенцията се използва само за да подчертае факта, че жените често са подложени на насилие поради своя пол. Конвенцията не заменя понятията “жена” и “мъж”.

4. Конвенцията въвежда понятието “трети пол”, което се отнася за членове на сексуални малцинства или такива, които са променили пола си.

Истината - терминът

“трети пол” не се

среща абсолютно

никъде

в документа.

Няма и елемент на принуда някой да го въвежда. Държавите се ангажират единствено да защитават правата на жертвите във всеки случай на дискриминация - включително поради пол, раса, език, възраст, семейно положение, сексуална ориентация или полова идентичност.

5. Конвенцията изисква легализиране на еднополовите бракове.

Истината - текстът по никакъв начин не засяга местното семейно законодателство и в конвенцията няма нито дума по въпроса. Причината за подобни манипулативни изказвания е използването на думата “партньор” в текста на конвенцията. Тя е употребена единствено защото според действащото законодателство инцидент не е домашно насилие, ако партньорите не са женени. Истанбулската конвенция ще предостави защита при насилие в несемейни двойки.

6. Еднополовите двойки ще могат да осиновяват деца.

Истината - процедурата по осиновяване изобщо не се разглежда в конвенцията. То се регулира от местното законодателство.

7. Конвенцията гласи, че държавите трябва да се борят с установените полови стереотипи.

Истината - конвенцията гласи, че държавите трябва да се борят с половите стереотипи, които могат да доведат до насилие. Сред тях например е мнението, че жената няма право на глас в семейството, или убеждението, че мястото ѝ е в кухнята.

8. Истанбулската конвенция ни е наложена отвън и сега ни принуждават да я подпишем.

Истината - документът е доброволно подписан от правосъдната тогава министърка Екатерина Захариева след решение на правителството от 13 април 2016 г. Документът няма нищо общо с нито една държавна политика или принуда от чужда страна спрямо България.

Всички тези факти може да бъдат проверени в оригиналния текст на документа, който е достъпен на български език.

58 чифта червени обувки покриха площад “Жордан” в сърцето на европейския квартал в Брюксел в понеделник, 25 ноември. Една двойка токчета за всяка жена в Белгия, станала жертва на насилие заради своя пол през последните 2 години. Трудно се минаваше покрай тях, невъзможно бе да не ги видиш, разказва сайтът “Юроактив”. Според най-новите данни, събрани от Европейския институт за равенство между половете,

788 жени са

били убити от

своя партньор,

бивш партньор или член на семейството в ЕС през 2016 г. И това се отнася само за домашното насилие. Жертвите на насилие, основано на пол, които не са имали връзка със своя агресор, често са скрити още по-дълбоко в статистиката.

Конвенцията е одобрена от Съвета на Европа през май 2011 г. в Истанбул и оттогава е отворена за подписване. През март 2012 г. Турция бе първата, която я подписа. Примера ѝ последваха 46 държави-членки на Съвета на Европа и ЕС. Само 34 страни обаче са го ратифицирали до момента.

Въпреки че Турция бе първата, подписала конвенцията, това не попречи на полицията в Истанбул да разгони със сълзотворен газ и пластмасови куршуми хилядите жени, които маршируваха по улиците за Световния ден за елиминиране на насилието срещу нежния пол в понеделник. Знамето начело на похода гласеше: “Няма да се примирим със загубата на още една жена”.

Само 2-ма наши в ЕП “за” резолюцията, Станишев и Радан се въздържаха

Сергей Станишев
Сергей Станишев
Само двама български евродепутати подкрепиха резолюция на Европарламента за присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. Текстът не е законодателен, но призовава 7-те страни, които са я подписали, но не са я ратифицирали, да го направят без отлагане. Това са България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания.

Резолюцията бе подкрепена с огромно мнозинство в ЕП - 500 “за”, 91 “против” и 50 “въздържал се”. От българите в подкрепа на документа са гласували само Илхан Кючюк, който е и един от съвносителите, и Атидже Алиева-Вели от ДПС. Третият евродепутат на ДПС - Искра Михайлова, не е участвала във вота. Против са 8 - Асим Адемов, Андрей Новаков и Александър Йорданов от ГЕРБ/СДС, Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО и Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов от БСП.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев и Елена Йончева са се въздържали. Също и Андрей Ковачев и Емил Радев от ГЕРБ, както и Радан Кънев.

Радан Кънев
Радан Кънев

ГЕРБ я замени с промени в НК срещу насилието, а “джендър” стана идиом

Истерията около Истанбулската конвенция се зароди от превода на английската дума “джендър” на български като “социален пол”. Разгоря се интернет истерия, като основният патос на противниците бе, че е крачка към разрешаване на гей бракове и руши християнските ценности.

Пръв борец се оказа пиарът на военното министерство Александър Урумов с тезата, че документът е заплаха за българските деца, след него атаката поде и министър Красимир Каракачанов в ролята си на лидер на ВМРО. Той прати писмо до премиера Бойко Борисов, че международни лобита натискат България да узакони “третия пол”.

Със същата теза излезе и лидерката на БСП Корнелия Нинова, което прокара разлом в партията - като лидер на ПЕС Сергей Станишев агитира за документа за борба с домашното насилие. Затова ИБ на БСП дори свали Станишев от челото на евролистите, но пленум го върна.

И президентът Румен Радев призова за задълбочен дебат преди приемането на документа.

Така конвенцията срещу домашното насилие се превърна в инструмент за атака срещу правителството. Затова през януари 2018 г. гласуването ѝ бе отложено задълго, а през октомври м.г. ГЕРБ внесе промени в НК в защита на жените, жертви на домашно насилие, като се инкриминира и психическият тормоз. А неясната за народа дума “джендър” заживя собствен живот в негативен контекст. (24часа)

КС: Признаване на пол, различен от биологичния, нарушава конституцията

Борис Велчев
Борис Велчев
Истанбулската конвенция беше отхвърлена у нас през юли миналата година с решение на Конституционния съд. Осем от неговите членове, сред които и председателят Борис Велчев, обявиха, че тя противоречи на конституцията. Четирима бяха на особено мнение.

Основният аргумент на мнозинството беше, че конвенцията би наложила процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, което пък е в разрез с конституцията. Според тях, ако обществото загуби способността да прави разлика между мъж и жена, то борбата срещу насилието над жени става формален и неизпълним ангажимент. “Биологичният пол е по рождение и е в основата на гражданския пол”, написаха съдиите. Те посочиха още, че гражданският пол е от особено важно значение в социалните отношения като брак и родителство. Затова той трябвало да е ясен и безспорен. (24часа)