Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Живков поръчал на Григор Шопов ДС да създаде “Мултигруп”, за да се противопостави на формираните от Луканов и Дойнов задгранични фирми.
Тодор Живков поръчал на Григор Шопов ДС да създаде “Мултигруп”, за да се противопостави на формираните от Луканов и Дойнов задгранични фирми.

Аз оставих хазната пълна, какво направихте с тях, недоумявал бившият Първи

Превъртени са за няколко дни през руски банки, след което инфлацията ги “изяжда”

След промените над $2 млрд.в осигурителния фонд изчезват

Краят на 1990 г. Тодор Живков се вози в автомобил и чува по радиото, че няма средства в бюджета и няма пари за пенсии.

Недоумяващ

той пита

седящия до него финансист: "Какво направихте с пенсиите? Къде са парите? Оставих хазната пълна."

Оттогава "168 часа" опитва да установи какво точно се е случило със средствата в пенсионния фонд, които са били над 2 млрд. долара.

Според някои източници е станало най-баналното нещо - парите са били превъртени в рамките на международните пазари от няколко московски банки. Лихвата била толкова фрапиращо висока, че осигурила битието на някои червени другари до края на живота им.

Главният ревизор на БНБ и близък приятел на Луканов - Кольо Парамов, отрече пред "168 часа" подобен вариант: "Технологично бе невъзможно да се превърти пенсионният резерв през руски банки. Няма инструментариум, който да го разреши. Тези пари не могат да отидат никъде освен в БНБ. Частните банки стартираха едва през 1991 г. и техните пълномощия бяха различни, те не можеха да оперират с бюджетни пари. Никой не можеше да им преведе подобни средства. Живков може и да е чул много неща, но той бе хитрец. Много добре знаеше, че има 388 външнотърговски фирми, които

държат по сметките си 1,5 млрд. долара

Защо той не пита къде са тези пари? Защото точно той им ги остави. Те си бяха на негови хора и оперираха с тези пари. В момента, в който Литекс банк бе закрита, тези средства директно бяха присвоени. В тази посока ще е много полезно да се проучи цялата му история и дали наистина не е бил зависим от Никола Гешев."

Според финансиста Красимир Ангарски пенсиите са изчезнали, защото след обявяването на мораториума по външния дълг България изпада в изолация. На търговията със Запада е сложен край - не може да се извършват внос и износ на стоки, защото

няма банкови разплащания

Резултатът е тотална икономическа криза - магазините са празни, дори хлябът и млечните продукти стават дефицитни стоки, пускат се купони за храна. Периодът завинаги ще остане в историята като "гладната Луканова зима".

Съвсем логично тръгва девалвация на лева.

"Инфлацията изяде парите за пенсии, както и останалите спестявания", казва Красимир Ангарски. Според него обезценката гони 300-400 процента и изведнъж хората се оказват без пари, без депозити в банките.

Според Ангарски пенсиите и стойността на лева са могли да бъдат спасени, ако правителството на Луканов не е обявило мораториума върху плащанията по външния дълг.

Как влизаме в проинфлационна спирала, четете в хартиеното издание.