Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам.-шефът на БСП Кирил Добрев представи отчета за местните избори.
Зам.-шефът на БСП Кирил Добрев представи отчета за местните избори.

Кметът на Русе към кипящия пленум: Успяхме на изборите с единение, опитайте и вие тук

Злобата ще ни погуби, предупреди и Паргов

Приеха доклада “Добрев” - партията обръща тренда на загуби за първи път от 1995 г.

Пореден другарски огън прехвърча между ръководството на БСП и вътрешната опозиция на заседанието на Националния съвет вчера. Той се събра, за да даде оценката си за представянето на местните избори.

Червените излязоха с два доклада - официален и на опозицията. До оставки не се стигна.

За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с предходните, записа в официалния доклад зам.-шефът на партията и председател на червения щаб Кирил Добрев. Ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше селата и малките общини, входът ни в местната власт днес е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно, обяснил той. За кметовете на левицата гласували над 650 хил. души - близо 100 хил. повече спрямо 2015 г.

Положителна тенденция за последните 3 г. била и желанието на все повече млади хора да се идентифицират с БСП. Пример било и подмладяването на кандидатите за кметове и съветници.

Добрев ударил по опозицията, като благодарил на съпартийците си, които “нямаха търпение тази кампания да свърши, за да започнат новата - вътрешнопартийната”. Вие успяхте да поддържате в кондиция всички онези кандидати заедно с техните организации и предизборни щабове, за да постигнат този резултат, който днес имаме, казал той.

Добрев призовал

ПЕС да вземе

отношение

по въпросите с честността на изборния процес в България. И поискал публична дискусия на европейско ниво за участието на държавните институции като “репресивни инструменти” и намесата им в политическия живот на страната извън техните правомощия.

БСП ще ангажира целия си юридически и експертен потенциал, за да подпомогне лявата група в парламента при изработването на законодателни промени, които да променят и спрат в зародиш порочните практики на изборния процес.

Докладът на Добрев бе приет с мнозинство - 86 гласа “за” и 20 “против”.

А алтернативният доклад на опозицията - отхвърлен. Първоначално се твърдеше, че той е подписан от 50 души, но пред пленума Емил Райнов обяснил, че са го подписали само 21, а другите го подкрепяли. Той обявил, че с това ръководство БСП е обречена да губи. Оставка отново поискал Борислав Гуцанов.

Георги Гергов обаче заяви на влизане на “Позитано” 20 сутринта, че сега не е времето да се занимават с оставки, защото партията има 30 - 40 хиляди гласа ръст.

Оставките не са най-важното, трябва да се види дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да помогне да се спечелят следващите избори, коментира Сергей Станишев преди пленума.
Оставките не са най-важното, трябва да се види дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да помогне да се спечелят следващите избори, коментира Сергей Станишев преди пленума.

Оставките не са най-важното, трябва да се види дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да помогне да се спечелят следващите избори, каза също на влизане и президентът на ПЕС Сергей Станишев. За него големият въпрос бил защо БСП губи избори трета поредна година и българите не я припознават като алтернатива, след като ГЕРБ ерозира. Той упрекнал ръководството, че сега нямало национална кампания, а се водили “265 пехливански войни”, червените кандидати за кметове останали без гръб и рамо.

А големият му укор е,

че се прави

подмяна

в характера

на партията

БСП оцеля в прехода, защото се социалдемократизира, стана модерна и приемлива, а сега губи основни характеристики заради политиката на ръководството, казал той пред залата.

Превръщала се в лидерска и авторитарна партия, в която демократичното начало е потиснато. Проблем било също, че БСП се самоизолирала от европейското си семейство.

Можете ли да ми дадете поне един пример за това, че БСП става авторитарна партия, попитала го вътре Корнелия Нинова. “Кое е авторитаризъм? И ако тези обвинения продължават, то нека да питам

кой орган реши

за целувката с

Местан на Орлов

мост?”, контрирала тя.

“Вие работите непрекъснато върху образа на БСП, но се изяснете с образа на ГЕРБ. Кога сте прав? Когато говорите за машината ГЕРБ, или за държавника Борисов? От вашите еквилибристики нашите съграждани оставят озадачени”, обърнала се към Станишев пък Весела Лечева.

Янаки Стоилов критикувал, че ръководството все повече разчита на външни хора. И предупредил, че противоречията в БСП ще се изострят, ще има тежки разделения. Поискал промени в устава и идейна дискусия.

В Русе победихме с единение, компетентност и подкрепата на ръководството, опитал да спре огъня между другарите си новоизбраният кмет Пенчо Милков. Той призовал и пленумът да покаже единение.

Не липсваха удари под кръста и преди, и по време, и след изборите. От нас струи злоба и омраза, ако това се задълбочи, то ще ни погуби, предупредил пък лидерът на БСП - София, Калоян Паргов. Рецептата според него е само една - съгласие, не съглашателство.

Червеният пленум даде старт на отчетно-изборната кампания в партията - от 1 декември. През април се очаква да има пряк избор на лидер, а конгресът да е в средата на май.