Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фасадата на ресторанта е съвсем семпла.
Фасадата на ресторанта е съвсем семпла.

В него са хапвали Караваджо, Гьоте, Пикасо и Мария Калас

Kакво е общото между Караваджо, Гьоте, Пикасо и Мария Калас? Освен че са хора на изкуството, и четиримата са яли от гозбите на един и същи римски ресторант – “Ла Кампана”. Това е най-старото заведение не само във Вечния град, а и в Италия, а според последни проучвания – и в света. Миналата година намиращият се в сърцето на Рим ресторант навърши 500 г. Той е амбициран да оспори първенството за най-стар ресторант в Книгата за рекордите на Гинес. В момента то се държи от мадридския ресторант Sobrino de Butin от 1725 г.

Ако просто от любопитство искате да видите къде точно в Рим са се хранели известни исторически личности, прекрачете прага на намиращия се на уличка (виколо) “Дела Кампана” ресторант. В него могат да се вкусят ястия от типичната римска кухня.

Обстановката в "Ла Кампана" е на типичен римски ресторант от едно време;
Обстановката в "Ла Кампана" е на типичен римски ресторант от едно време;

Не очаквайте обаче кой

знае каква обстановка –

тук всичко е традиционно

и старовремско,

както беше типично за римските ресторанти отпреди десетки години. Всичко това може да ви изглежда скучно и сиво. Сигурното е обаче, че няма никаква импровизация нито в кухнята, нито в обслужването, защото става дума за добре смазан механизъм от векове. Ако искате да опитате паста по римски рецепти, дреболии или шкембе по римски, тук ще ви ги предложат така, както трябва.

Вкусвайки залък от чинията си, може да се огледате наоколо - по стените се виждат окачени в рамки черно-бели снимки отпреди век на някогашните собственици на ресторанта.

“Ла Кампана” отваря

врати през 1518 г.

на уличката с това име, намираща се на две крачки от днешната Камара на депутатите.

От едновремешния римски регистър от 1526 г. за плащането на данъците за поддръжка на улиците става ясно, че негов собственик е някой си Пиетро де ла Кампана. През 1622 г. пък ресторантът се управлява от някой си Джакомо. Оттогава до 1800 г. гостилницата е нещо като кръстопът на пътниците, които имат нужда да сложат нещо в устата си, но също и да организират пътуванията си. В квартира наблизо живее Микеланджело Меризи, известен като Караваджо. И той идва често да се храни тук, още повече че по онова време рисува стенописите в близката църква “Сант Агостино”. През ресторанта минава често и Гьоте, който даже

го цитира

в свой роман,

като не пропуска

да спомене

и обслужилата го келнерка

В “Ла Кампана” хапват и художници като Пикасо и Гутузо, писателят и драматург Пирандело. Тук вечерят актьорите Алберто Сорди, Ана Маняни, режисьорите Федерико Фелини, Енрико Ванцина. И оперната дива Мария Калас не пропуска да вкуси от гозбите на ресторанта.

Всички типични ястия от римската кухня са в менюто.
Всички типични ястия от римската кухня са в менюто.

Това е любимото място на певицата, в което обича да организира често и работните си срещи.

Заради изключителното си местоположение, съчетано с история, ресторантът

привлича за своя клиентка

дори бившата испанска

кралица София

За многото италиански политици, прекрачили прага на заведението, пък дори не си струва да говорим, като се има предвид, че той е съвсем близо до парламента. Тук обича да хапва и бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги. В ресторанта организира и първата вечеря след края на мандата си бившият президент на републиката Джорджо Наполитано.

Испанската кралица София със собственика Паоло Транкасини и с персонала на ресторанта
Испанската кралица София със собственика Паоло Транкасини и с персонала на ресторанта

Всички те са чести гости и днес, когато ресторантът се управлява от Паоло Транкасини и сестрите му Марина, Франческа и Аличе. Те са наследници на фамилията, която контролира заведението от над 100 г. Само допреди месеци Паоло Транкасини беше и кмет на община Леонеса (на североизток от Рим) в продължение на 4 мандата. Сега пък е депутат от дясната партия “Италиански братя”.

И до днес ресторантът ползва все едни и същи доставчици – месаря и хлебаря от Кампо дей фиори, Цветния площад, прочут с колоритния си пазар, на който днес се продават всякакви хранителни продукти и подправки.