Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кометата Борисов навлиза в Слънчевата система. Тя може би е напуснала своята звездна група преди 60 млн. години

Лети с много по-висока скорост от другите подобни и не се влияе от слънчевата гравитация

Комета пришълец от друга звездна група е навлязла в пространството на Слънчевата система на 30 август. Тя е забелязана малко преди изгрев от руския любител астроном Генадий Борисов.

12 дни по-късно е записана като C/2019 Q4 (Борисов) в Центъра за малки планети към астрофизическата лаборатория "Смитсън" в Харвард и Международния астрономически съюз. Практиката при такива случаи е небесното тяло да се кръщава на своя откривател.

Според полски учени Борисов е напуснала собствената си звездна система, наречена Крюгер, преди 60 милиона години. Други астрономи са скептични към това предположение.

Кометата C/2019 Q4 интригува учените, защото дори на обектите с най-висока скорост им трябват

хиляди, а може би и милиони години, за да излязат от орбитата си,

да напуснат своята звездна система и да преминат в друга. А човечеството наблюдава небето с телескопи от някакви си 400 години, което на практика е нищожно време. Да не говорим че само от няколко години имаме достатъчно добри технологии, които да забележат малък, блед и бързодвижещ се обект като кометата Борисов.

Така че самият факт, че е забелязана на хоризонта, вече е огромен напредък за науката. Предстои "чужденецът" да бъде изследван по-подробно в следващата една година.

Кометата Борисов ще бъде най-близо до Слънцето в периода декември-януари.

На какво разстояние ще се намира, защо скоростта й е по-висока от кометите от Слънчевата система, както и защо не се влияе от гравитацията, четете в хартиеното издание на сп. "Космос".