Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов инспектира полагането на тръбите за "Балкански поток" при Кнежа.
Премиерът Бойко Борисов инспектира полагането на тръбите за "Балкански поток" при Кнежа.

Огромен проект е “Балкански поток” - за 1,1 млрд. евро, с 1 млрд. по-евтин

от “Южен поток”, посочи премиерът

За първи път в България се построи съоръжение като газоизмервателната станция “Странджа”, направи я “Главболгарстрой”

Две газови магистрали строи България и така страната ни ще се върне на мястото си като газоразпределителен център. Газов хъб “Балкан” ще осигури възможност, чрез борсата, всеки да си прекара най-евтиния газ, който намери. Така потребителите, икономиките ще имат възможност да ползват газ на ниска цена.

Това коментира премиерът Бойко Борисов при пускането в експлоатация на първия етап от трасето на “Балкански поток”. Това са 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа”. При нея е изградена и първата газоизмервателна станция в България. Инвестицията от 76 млн. лв. е на “Булгартрансгаз”.

“Другата седмица ще ви покажа интерконектора с Гърция. Сега може да се състезаваме по лотове - гръцкото и сръбското направление. Имаме две газови магистрали. Това

много политици

са го говорили,

но ние го

изпълняваме,

за да може в следващите години новото поколение да получава такси от транзит. Докато другите говореха, ние строяхме”, заяви премиерът.

Преди това, докато Борисов шофираше към станцията, возейки вицепремиера Томислав Дончев и шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов, Дончев коментира: “Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици”.

“Най-важното е, че върху тези площи вече се засява пшеница, царевица и не ги виждаш тръбите. Казвам го заради еколозите. На практика за една година няма разлика в хумуса на почвата. Селскостопанските производители може да използват почвата както намерят за добре”, коментира Борисов.

В официалното откриване участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров.

С реализацията на тези проекти осигуряваме възможност българската икономика да повиши своята конкурентоспособност, използвайки евтина суровина, а

съседните ни

държави също

да се възползват

от конкурентни

доставки,

посочи Борисов. Той акцентира върху ключовата роля на нашата страна като основен газоразпределителен център.

“Геостратегическото положение на България осигурява дългосрочни предимства за страната. С изграждането на газовата инфраструктура създаваме условия бъдещите поколения да се възползват от тях”, посочи Борисов.

Той поясни, че предложил проектът да се нарича “Балкански поток”, защото показва добра черта на балканските страни за разлика от лошата - непрекъснато да се състезават коя е по-силна и накрая да се сбият.

Борисов оприличи проекта на политическа магистрала, защото от него нататък започва войната в Сирия. Той смята, че където има големи икономически интереси и газопроводи, няма война, “затова още по-усилено строим”.

При откриването Калин Пешов, председател на УС на “Главболгарстрой” (строител на първия участък), заяви, че такова съоръжение за измерване не е правено никога в България, съединени са машини от всички водещи производители в света.

В газоизмервателната станция пък Борисов реагира: немски филтри, американски компресори, руски газ, български строители и тръби. “Как е, Анатолий? Докарваме втечнен газ от Америка, транспортираме руски газ”, обърна се Борисов към руския посланик Макаров.

А той отвърна, че това е малък, но крайно важен участък на газотранспортната инфраструктура. “Ще получавате синьо гориво по нов маршрут и ще станете един от най-големите разпределителни центрове в региона. В интерес на България е да построи бързо и качествено останалата част. Новият газопровод ще е принос за развитието на България, ще способства за просперитета, ще стимулира привличането на инвестиции”, посочи Макаров.

“Продължаваме, сега отиваме към Кнежа”, заяви премиерът. Там се строи северната част от Провадия до сръбската граница. “Огромен строеж,

огромно

съоръжение,

1,1 млрд. евро

И един милиард по-евтин от “Южен поток”. Можете да си представите защо навремето спряха този проект заради корупция и кое правителство беше тогава на власт”, коментира Борисов край Кнежа. И допълни, че се строят 10 лота в момента, защото искаме едновременно със сърбите да станем готови.

В Кнежа се присъедини и сръбският министър на енергетиката Александър Антич. Борисов настоя да си направят клип от строителната площадка и да го изпратят на Александър Вучич (президента на Сърбия), който не вярвал, че проектът ще стане. Очаква се в срок до 250 дни да бъде изграден участък с дължина от около 308 км до сръбската граница.