Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След обвинението в шпионаж политици и наблюдатели започнаха да обсъждат въпроса шпионин ли е наистина Николай Малинов и какви качества трябва да притежава една "разведка", както казват в руските служби. Дали се вписва в образа на Агент 007, на когото руснаците да разчитат в България?

Всъщност филмите дезинформират, животът на един разузнавач изобщо не е като този на Джеймс Бонд. В ежедневието му не присъстват бързите коли, красивите жени и убийствата на престъпници.

Най-важното за един шпионин е да е на достатъчно висока позиция в обществото. Така ще има

достъп до класифицирана информация,

която представлява интерес за вербуващата го страна. Водещият му офицер, който осъществява свръзката с Москва, по презумпция трябва да се намира в България, за да може по-лесно да се виждат и да си предават инструкциите и информацията.

Един от първите директори на ЦРУ ­ Алън Дълес казва, че за да си добър разузнавач, трябва да общуваш лесно с хората, да се разбираш с тях, да реагираш адекватно при кризи, да различаваш фактите от слуховете, същественото от несъщественото, да бъдеш любознателен, изобретателен, да обръщаш внимание на детайлите, да се изразяваш кратко, ясно и интересно, да знаеш кога да пазиш мълчание.

Перфектният шпионин има

професия за прикритие

и легенда, които да маскират истинските му дейности. "Николай Малинов е отявлен русофил, той е идеален агент за влияние на руснаците, но не и шпионин", смята бившият шеф на Комисията по досиетата и ексдепутат Методи Андреев.

Един класически шпионин никога не трябва да се афишира с позиции "про" или "анти", изисквало се да говори балансирано и без да влиза в конфликти, няма проблеми с органите на реда, не затъва в дългове. И особено да не се набива на очи, твърдят специалисти.

Според прокуратурата обаче Николай Малинов е докладвал на генерал Леонид Решетников, че спътниковата станция "Плана", която е в активите на "Виваком", покрива сектор от западните брегове на Африка до Далечния изток и има 850 телевизионни кули. Двамата правили планове как активи на КТБ да минат в ръцете на руснаците, за да печелят чрез създаването на партия и медии, които да преобърнат ориентацията на България на Изток.

Страната ни все

още се намира под силното влияние

на Москва

независимо от членството ни в ЕС и НАТО, твърдят експерти. Колкото и САЩ да се опитват да завземат позиции у нас, държавите, които действително имат влияние, са Русия и Германия.

Руската служба ФСБ все още използвала методите на предшественика си КГБ, става ясно от разсекретени документи. Те са част от обучението на агентите на днешната Федерална служба за сигурност. Според тях един офицер трябва да бъде едновременно свещеник, лекар, най-добрият приятел и смъртен враг.

"Той е човек, който се опитва да ви накара да направите нещо, което ще ви разруши професионално или лично", се казва още в обучителните материали на руските спецслужби. Те бяха публикувани от Майкъл Вайс под името "Досиетата "Лубянка" в сайта "Интерпретър".

Според него от агентите на КГБ се изисква да могат да работят с хора, да четат мислите им,

да открият

слабите места на

отсрещния човек,

да успеят да го вербуват и да го накарат да направи нещо, което той иначе не би посмял. Руснаците искали нещо повече - не само секретната информация, но и защо шпионинът би искал да работи за тях.

Майкъл Вайс разказва, че руските служби още от времето на соца търсят агенти сред нисшия персонал в посолствата на САЩ като лесна жертва. Що се отнася до сътрудниците им в Източния блок, работата с тях не е много по-различна. Секретарките и чистачките са били използвани за придобиване на информация. Агентите на КГБ често оставяли нарочно следи, за да може следеният обект да знае, че са по петите му.

Макар ФСБ днес да използва старите методи на КГБ, има няколко съществени разлики между двете служби, пише британският в. "Гардиън". Някогашната внушаваща страх служба е била под директния контрол на КПСС - комунистическата партия, и по-точно на подчинение на Политбюро. Днешната наследница не се отчита на никого, действа според собствените си тайни правила. Затова се е превърнала в най-мощната и недосегаема руска институция.

Изтекли в публичното пространство дипломатически грами до Белия дом разкриват, че от 2010 г. насам Русия увеличила шпионите си в чужбина. И това се отнася за целия свят, не само за САЩ и Западна Европа.

Преди встъпването си в длъжност като президент на Русия през 2000 г. Владимир

Путин посетил колегите си от ФСБ,

чийто шеф бил година преди това, и в речта си заявил: "Изпратената под прикритие група от оперативни служители на ФСБ с цел да се внедри в правителството на Руската федерация успешно завърши задачата".