Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всичките активи на "Корпоративна търговска банка" отидоха в руски ръце, но не в кръга около споменавания заради шпионския скандал у нас Константин Малофеев, а в групата на Външнотърговската банка на Русия - ВТБ. Това коментира в студиото на "Лице в лице" по bTV бившият премиер Иван Костов.

Обвинението в престъпление против републиката за председателя на движение "Русофили" и забраната на ген. Леонид Решетников и на Константин Малофеев да влизат в България няма да доведат до ескалация по оста "София - Москва", смята Костов. "Това, което се вижда, е, че нито Малофеев, нито Решетников в момента заемат важни позиции в Кремъл и не са близо до центровете на власт в Русия. Никой няма да пролее сълза за тях в Москва", изтъкна експремиерът.

По думите му Малофеев действително е искал да овладее "Виваком" и други активи на КТБ, но "ако лявата ръка е искала това да стане, дясната е искала друго". Костов отбеляза, че бизнесменът се е опитвал да влияе и на процесите в Донбас, Република Сръбска и Черна гора, но навсякъде се е провалил. "Решетников силно се самолансира като важен човек в България без да има политическа тежест", отбеляза Иван Костов.

"Това, което се случи преди 5 г., сме го описали в един доклад от април 2015 г. Дадохме го на службите, но тогава не последва нищо (...)", каза Иван Костов. Той подчерта, че службите са тези, които трябва да отговорят на въпроса дали групата около ВТБ е опасна с влиянието си за България.

"Много е силно руското влияние в България, България е много уязвима, защото на българския народ му е внушено, че той сам не може да постигне нищо, че е получил даром свободата си, че във всичко, което е опитал сам да направи, се е провалил. Създаден му е комплекс за малоценност и комплекс за признателност. Това се поддържа на всички нива, учи се в училище", отбеляза Иван Костов.

По неговите думи политиците у нас се страхуват от Русия, а по-опасни от НПО като "Русофили" са свързаните с Москва партии в парламента и властта.