Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След краха на комунизма населението получава купони за хляб и млечни продукти.
След краха на комунизма населението получава купони за хляб и млечни продукти.

По време на комунизма соцдържавите са докарани до фалит, от който трудно се измъкват

Интересите на Кремъл по света са стратегически и не включват благоденствието

Всички държави, които по време на комунизма са били в сферата на влияние на СССР, са обречени на тотален срив в икономиките си през 80-те, сочи статистиката.

В продължение на 40-ина години социалистическият блок публикува напудрени икономически данни и ако човек следи ситуацията отстрани, ще си каже, че комунистическите правителства доста добре са се справяли.

Благодарение на стъкмистиката България през целия период на Студената война е с впечатляващ темп на растеж, който варира от 3,2% до

над 20 на сто годишно

През 80-те обаче започва процес на усилено вземане на кредити от западни банки, а СССР все по-рядко успява да плаща стоките, които изнасяме за него. Основно военно-промишлена продукция. Благодарение на това темпът на растеж се забавя, за да стигне до минус 1,8 на сто през 1989 г., а две години по-късно - до минус 8%.

В този период България е в тотален фалит и кабинетът на Андрей Луканов обявява мораториум върху плащанията по външния дълг.

Бюджетният дефицит е такъв, че цели системи буквално колабират. Недостигът на зърно и млечни продукти е огромен и се налага да се раздадат купони на населението. Пред магазините се извиват огромни опашки, а

дефицитът

за основни стоки продължава няколко години.

С Албания ситуацията не е по-различна. И тя като България през целия период на Студената война обявява бодряшки икономически данни, като ръстът й варира между 2,6 и 6% и изведнъж през 1991 г. настъпва пълният срив - икономиката е на минус 28%.

При Унгария ситуацията е подобна. След управлението на комунистите страната катастрофира с отчайващ отрицателен икономически ръст - с минус 12%.

Икономиката сякаш се срива за дни и над 800 хил. души остават без работа. Години наред те са на ръба на оцеляването, докато пазарните реформи постепенно привлекат чужди инвестиции в икономиката.

Румънската икономика също не прави изключение. Тя потъва с 16%, а населението е докарано буквално до оскотяване Причината е, че натрупаният през 70-те години дълг от 11-12 млрд. долара диктаторът НиколаеЧаушеску е решил ударно да върне през 80-те.

Резултатът е, че до демократичните промени в Румъния липсват основни хранителни стоки. С настъпването на промените цялата икономика потъва, което влошава ситуацията още повече. Всъщност именно гладът доведе до бунтовете в Румъния, които приключиха с убийството на Чаушеско.

Полша също е изправена пред голямо предизвикателство и икономиката й преди промените се срива “само” със 7 на сто. Но пропадането продължава две поредни години. Този период е най-тежък за хората, които губят работата си заради масовото затваряне на предприятия и буквално са принудени

да се борят за оцеляването си

В Чехия и Словакия сривът в икономиката след 1990 г. бе 14 на сто. Там обаче възстановяването е по-бързо, защото преди 1989 г. правителството е започнало успешен експеримент. На предприятията е дадена пълна свобода, като им е спускана само най-обща насока каква е целта. Благодарение на това с идването на демокрацията държавните фирми доста по-бързо от останалите си конкуренти в соцлагера успяват да се приспособят към новата ситуация и да минат на пазарни релси.

В СССР положението е тежко, но не толкова. Причината е, че тази супердържава няколко поредни години прави поръчки в целия соцлагер за милиарди, които не плаща. Резултатът е, че при Горбачов останалите

затъват в дългове,

докато СССР се държи на повърхността. Благодарение на това съветската икономика успява да се отърве с минус от едва 5% за разлика от останалите страни от соцблока, които са изправени пред национални катастрофи.

Случайно или не днес влиянието на Русия над някои страни също не е особено здравословно в икономическо отношение.

Куба все още е с планова икономика и за 2017 г. дефицитът в бюджета й е близо 20%. В една нормална страна това означава колапс на всички системи. Бъдещето на Куба също не е розово, тъй като основният й експортен партньор е банкрутиралата Венецуела, а след нея се нареждат Китай и Русия. Очевидно е, че ако кубинците са решили, че ще са плацдарм на руснаците срещу САЩ, икономическата ситуация там едва ли скоро ще се подобри.

Как днес Москва влияе във Венецуела и Северна Корея, четете в хартиеното издание. 

Четете още:

Сталин окупира територии от всичките си съседи. Никоя засегната страна не признава това за "освобождение"

Шпионски игри с Русия. Бивш комсомолски лидер издигнал обвинения Николай Малинов за шеф на русофилите

Кубинците, изглежда, нямат нищо против да са в сферата на влияние на Русия.
Кубинците, изглежда, нямат нищо против да са в сферата на влияние на Русия.
Венецуелец гледа дървото с пари, след като кризата ликвидира средствата на населението и в момента безработицата е над 44%.
Венецуелец гледа дървото с пари, след като кризата ликвидира средствата на населението и в момента безработицата е над 44%.