Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Амазонската джунгла, наричана "белите дробове на планетата", защото в дебрите й се произвеждат 20% от кислорода на Земята, може да се прости с около една четвърт от горите си. Страховете от тези данни се засилват след обявените намерения на Болсонаро да развива региона за земеделие и минна индустрия.

Някои наблюдатели смятат, че опустошителните пожари може и да са умишлени. Досега броят им достига

близо 80 000

за разлика от

миналата година,

когато са били 40 136. Данните са от Националния институт за изследване на Космоса. Цифрите са оспорвани от президента Болсонаро.

"Това са лъжи, които пречат на търговските преговори на страната", заяви той по този повод. И дори

уволни директора

на института

Рикардо Галвао, обвинявайки го в манипулации и в уронванена престижа на Бразилия. Галвао заяви пред Ройтерс, че обезлесяването е неоспоримо.

Непроходимите гори се смятат за

важен фактор в борбата срещу глобалното затопляне

благодарение на способността им да абсорбират въглеродния диоксид от въздуха. Бразилия притежава най-голям дял - 670 милиона хектара - от вечнозелените гори, в които обитават повече растителни и животински видове, отколкото където и да е другаде.

Учени подозират, че пожарите не са предизвикани от високите температури, а са в резултат на човешка намеса.

Екоактивисти обвиняват крайнодесния президент Жаир Болсонаро, че с политиката си заплашва горите.

Пауло Маутинхо, съосновател на Амазонския институт за изследване на околната среда, заяви, че

по естествен начин много рядко избухват пожари

в Амазония. Случвало се е, но повечето пъти е ставало от човешка ръка - поради небрежност или нарочно.

Маутинхо работи в горите на Амазония от 30 години. Според него целта на съзнателно предизвиканата стихия била да се използват площите за селско стопанство, ранчо и вили. Уж контролираните действия много лесно можело да излязат извън контрол, особено в сезона от юли до ноември. "Имаме късмет, че тази година не е сушава. Ако беше като през последните 4 години, щеше да е още по-зле", заяви Маутинхо.

От своя страна президентът Болсонаро предположи, че виновни за огненото бедствие са неправителствените организации. Правителството се опитвало да контролира разпространението.

Пожарите не са непознати в онази екосистема, но този път са много големи. Естествената среда пази джунглата от прекалено разпростиране на огъня според Националната океанографска и атмосферна администрация. Сушата може да е фактор, но няма нищо необичайно в климата и количеството валежи в Амазония тази година, казват специалисти.

Името на уникалната зелена екосистема е дадено от испанския изследовател от XVI век Франсиско Ореляна, след като

бил нападнат от жени воини от племето тапуяс.

Те били наречени "делкамиабас" (от испански жени без съпрузи - бел. ред.). Той сравнил индианките с амазонките от гръцката митология, описани от Херодот.

Всъщност местните вярват в своите легенди за загадъчни същества в джунглата. Най-разпространен е митът за курупира. Името му идва

от индианското наречие тупи

и означава покрит с мехури. Представлява мъж или джудже с огненочервена коса и огромни зъби, а краката му са обърнати с пръстите към гърба и петите отпред.

Напада хората, като ги сграбчва в стоманената си прегръдка, така че дори костите им се смилат на каша. Вярва се, че единственият начин да го победите, е да го повалите по гръб, защото от тази позиция не може да стане на краката си.

Курупира, което притежава редица черти на европейски и африкански странни същества, живее в горите на Бразилия и използва обърнатите си стъпала, за да оставя следи, които водят до мястото, откъдето е тръгнало, и така обърква ловците и пътешествениците. Освен това съществото

предизвиква халюцинации

и силно

пискливи звуци,

за да плаши жертвата си и да я накара да полудее. Митичното джудже е изобразявано във вариант да язди огърличесто пекари (животно, наподобяващо диво прасе - бел. ред.). По това прилича друго създание - Кайпора (горски жител - пак от наречието на индианците тупи).

Бразилците вярват, че курупира напада бракониерите и алчните ловци, които убиват животните майки в гората. В страната, в която спиритуализмът е издигнат в култ, се разпространяват много версии на легендата за митичното създание. В различните райони се срещат разнообразни вярвания за навиците и появата на курупира. Като цяло това е национална фолклорна фигура.

Тайнствено същество, наречено Демонът курупира, участва в няколко епизода на популярен през 1999-2002 г. тв сериал "Повелителят на зверовете".