Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В същото време европейските десни популисти предупреждават: "Агресията срещу страните ни е обречена на провал". В Германия са най-много

След като се разпространиха информации, че ислямски общности в Германия закупуват сгради на църкви, за да ги превърнат в джамии и ислямски религиозни центрове, кварталите, обитавани от арабски и мюсюлмански граждани, осъмнаха с разлепени призиви и плакати, с изобразени кръстове и горното послание.

Същевременно във фейсбук бяха публикувани три снимки. На първата се вижда пакистанец с ехидна усмивка, който поднася пред камерата документ за закупуването на църква, която ще бъде превърната в джамия. Втората представлява външен изглед на сградата, увенчана с голям кръст.

А на третата се вижда пустата вътрешност на църквата с празни столове на фона на редичка от събути обувки и гърбовете на мъже в молитвена поза, обърнати към Киблата, т.е. към Мека. В горния край на снимката се съобщава, че "Центърът за ислямско просвещение" е закупил църквата в град Хаген в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Закупуването от арабски и други мюсюлмански общности на сгради на църкви в Германия зачести през последните години. Тези сделки, в които участват ислямски милионери, подновиха тезата за т.нар. "ислямизация на Европа". На свой ред това подхранва ислямофобията на крайнодесните популисти и националисти, както и засилената тревога сред обикновените граждани от една по-широка тенденция на континента.

Според официални сведения, само във Великобритания

годишно затварят врати 20 църкви

В Дания до средата на 2015 г. бяха закрити около 200 църкви. В самата Германия през последните десет години бяха затворени 515 църкви. Според предвижданията на лидери на католическите среди в Холандия две трети от общия брой на църквите, възлизащ на около 1600, ще затворят врати през следващото десетилетие. От своя страна представителите на протестантските среди очакват затварянето на около 700 протестантски църкви за същия период.

Популярни германски вестници от типа на "Шпигел" и "Тагесшпигел" публикуваха обширни материали по този проблем, макар придържайки се към неутрален тон и опирайки се главно върху фактите. Не такъв обаче е тонът и езикът на социалните медии, както и на сайтовете, принадлежащи на крайнодесните партии. Така сайтът с название "Анонимен", свързван от мнозина с Русия, публикува статия под заглавие "Ислямизирането на Германия".

В нея се твърди, че процесът се развива с бързи крачки и че църкви са превръщани в джамии. Съобщава се, че камбаните на пет църкви около град Аахен са замлъкнали, за да бъдат заменени с азана от джамиите. Според проучване на Джорджтаунския университет в САЩ от 2012 година, в Европа се наблюдава категорично изразен процес на намаляване на практикуващите християни и на изпразване на църквите за сметка на увеличаването на невярващите. Според проучване на френското обществено мнение само 4,5% от французите посещават църквите редовно, докато 71% от гражданите на страната не считат религията за фактор, който има съществено значение за живота им.

Практикуващите християни – изчезващ вид?

Според проучване на Европейския център за социални проучвания, проведено през 2012 г., 49% са ирландците посещава веднъж седмично църква. Цифрата в Италия е 39%, в Испания – 25%, във Великобритания – 21%, в Германия – 11%, а в Дания едва 6%.

Друго проучване, публикувано от американския изследователски център "Пю" през 2015 г., вярващите пълнолетни граждани на САЩ постоянно намаляват през предшестващите седем години. Така процентът им е спаднал от 78.4% на 70.6% за периода 2007-2014 г. При това се наблюдава спад на техния брой както при католиците, така и при протестантите/евангелистката църква. За същия период процентът на атеистите се е увеличил от 6 на 22,8. Трябва да се отчита, че в САЩ живеят повече християни от всяка друга страна в света. Всеки 7 от 10 американски жители са християни.

Според друго проучване на същия център, обхванало 230 държави и публикувано през 2013 г., 84% от жителите на земята са религиозни, т.е. вярващите са 5,8 милиарда души от общо 6,9 милиарда земни жители. Сред тях християнството има най-голямо разпространение – 31,5% (но допреди няколко години този процент е бил 35%), следвано от исляма – 1,6 млрд. души или 23,2%.

Най-малобройната конфесия е юдаизмът с 0,2% или 15 млн. вярващи. В проучването се споменава, че 6% от световното население, т.е. 400 милиона души, са последователи на "народни религии" – традиционни вярвания в Африка, Китай, Америка и Австралия. В същото проучване се посочва, че атеистите съставят третата по големина общност в света - 16,3% или около 1,1 млрд.души. Любопитното е, че 52% от тях живеят в една държава – Китай. Други страни с доминиращо атеистично население са Чехия – 76%, Северна Корея – 71%, Естония – 59% и Япония – 57%.

В трето изследване на "Пю" се стига до извода, че към 2070 г. броят на

мюсюлманите

в световен мащаб

ще превиши този на християните. То е обхванало 245 държави и акцентира върху петте най-големи религии – християнство, ислям, будизъм, хиндуизъм и юдаизъм. Твърди се, че "съществуват биологически, социални и политически причини, които пречат на християните да постигнат сравним с мюсюлманския демографски ръст".

Това се дължи на демографските трендове в глобален план. Германският "Велт" публикува тази статистика, изтъквайки политическите и стратегическите последствия от този висок демографски ръст на мюсюлманите, който може да ги подтикне да установят тотален контрол над планетата.

Според директора на центъра Алън Куперман причината за бързото

разпространяване на исляма

се дължи на високия демографски ръст в мюсюлманските общества, където на всяка жена се падат 3,1 деца.

За сравнение – при християните тази цифра е 1,3. Освен това експертите очакват увеличаване броя на конвертите от християнство в ислям, както и на броя на невярващите от християнски корен. Към 2050 г. броят на християните ще е спаднал със 106 млн.души, докато едва 40 млн. души ще са онези представители на други верски общности, които ще са приели християнството.

С други думи, ще е налице спад на общия брой християни от 66 млн. души. В същото проучване се твърди, че увеличаването на атеистите ще е за сметка на развитите индустриални държави в Европа, Америка и Япония, където има нисък прираст на населението, докато не се предвижда подобна тенденция в мюсюлманските държави, не на последно място и поради факта, че атеизмът е наказуем дори със смърт.

Нерелигиозните християнски

общества

Отслабването на религиозната мотивация и практика сред европейските християни е особено забележимо на фона на засилването на религиозността у мюсюлманите в Европа, съпровождащо се с разпространението на крайни ислямистки течения от типа на джихадисткия салафизъм. На свой ред този ислямски "бум" поражда необходимост от откриване на нови и нови джамии. Според най-новите проучвания на Изследователския център "Пю", през 2030 г. броят на мюсюлманите ще съставя 8% от този на жителите на Европа.

В Германия са регистрирани най-много случаи на разпродажба на празни църкви. Сред най-известните случаи е този с църквата "Дортмунд Йоханес", закупена от Турския ислямски съюз преди около 10 години и превърната в джамия "Дортмунд". Нейната площ е 1700 квадратни метра и може да побере около 500 вярващи.

Друга църква, откупена от мюсюлмани през 2012 г., е църквата "Капернаум" в провинция Хамбург. Тя бе превърната в джамия, като средствата за това бяха осигурени от Кувейт. В интервю пред кореспондент на турската агенция "Анадол" лидерът на дружеството "Джумер Сбаху" Мохамед Кузу заяви, че големият брой на предлаганите за продажба църкви в Германия е индикатор за незаинтересоваността на младежите от религията, както и за все по-голямата пропаст между религиозните поучения и германското общество. В Холандия

ислямските и арабските общности

също така са закупили голям брой църкви, превръщайки ги в джамии. Своеобразни жалони са откриването на джамията "Ал-Фатих" в Амстердам, джамията "Султан Аюб" в окръг Гронинген и джамията "Осман ал-Гази" в окръг Уирт. Всички тези джамии са подчинени на холандския Мюсюлмански вакъф. Във Франция провелият се преди години епископален конгрес алармира по повод превръщането на четири църкви в страната в джамии.

Най-известната от тях е доминиканската църква в северната област Лил. В град Клермон Феран, намиращ се в югоизточна Франция, бе продадена църквата "Свети Йосиф" поради намалялото паство. Впоследствие тя бе превърната в "Месджид ал-Таухид".

В тази връзка "Дойче веле" на арабски език цитира думите на сирийски имигрант, че действията на някои мюсюлмани, които закупуват църкви, заличават християнската им символика и ги превръщат в джамии, само засилват омразата към всички имигранти-мюсюлмани от страна на крайната десница.

Според него, високото самомнение и триумфални изявления от страна на подобни мюсюлмански лидери дават основание на крайнодесните за насаждане на омраза към мюсюлманите. Както писа в страницата си във фейсбук известният ислямски активист в Германия Халед Ханафи, "дори когато законът разрешава това, а местната общественост не възразява, закупуването на църкви и превръщането им в джамии показва незрелостта на мюсюлманите; подобни актове ще се превърнат в коз срещу мюсюлманите в Европа".

В края на 2018 г. се състоя церемония по откриването на джамията "Ал-Нур" в град Хамбург. Тя последва закупуването от страна на мюсюлмани на

сградата на протестантска

църква,

след като тя бе обявена за продажба в интернет. Другите църкви с подобна съдба също са действащи джамии или ислямски културни центрове на различни секти – алевити, хюсейния, шиити и др.

Особено е активна ислямската организация "Ал-Турат" в Берлин, която е под духовната егида на иракския шиитски предводител Али ал-Систани. Според доклад на германското национално радио, разпространен от "Дойче веле" през 2017 г. , католическите общности са продали през предшестващата година 84 църкви. Според говорител на католическия епископат превръщането на католически църкви в джамии не е тревожно събитие. Католиците съставят около една трета от населението в тази страна, докато останалите жители са протестанти или невярващи. Мюсюлмани са около 6% от жителите на Германия, като повечето от тях са от турски произход.