Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Църкви в Европа стават джамии

След като се разпространиха информации, че ислямски общности в Германия закупуват сгради на църкви, за да ги превърнат в джамии и ислямски религиозни центрове, кварталите, обитавани от арабски и мюсюлмански граждани, осъмнаха с разлепени призиви и плакати, с изобразени кръстове и горното послание.

Същевременно във фейсбук бяха публикувани три снимки. На първата се вижда пакистанец с ехидна усмивка, който поднася пред камерата документ за закупуването на църква, която ще бъде превърната в джамия. Втората представлява външен изглед на сградата, увенчана с голям кръст.

А на третата се вижда пустата вътрешност на църквата с празни столове на фона на редичка от събути обувки и гърбовете на мъже в молитвена поза, обърнати към Киблата, т.е. към Мека. В горния край на снимката се съобщава, че "Центърът за ислямско просвещение" е закупил църквата в град Хаген в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Закупуването от арабски и други мюсюлмански общности на сгради на църкви в Германия зачести през последните години. Тези сделки, в които участват ислямски милионери, подновиха тезата за т.нар. "ислямизация на Европа". На свой ред това подхранва ислямофобията на крайнодесните популисти и националисти, както и засилената тревога сред обикновените граждани от една по-широка тенденция на континента.

Според официални сведения, само във Великобритания

годишно затварят врати 20 църкви

В Дания до средата на 2015 г. бяха закрити около 200 църкви. В самата Германия през последните десет години бяха затворени 515 църкви. Според предвижданията на лидери на католическите среди в Холандия две трети от общия брой на църквите, възлизащ на около 1600, ще затворят врати през следващото десетилетие. От своя страна представителите на протестантските среди очакват затварянето на около 700 протестантски църкви за същия период.

Популярни германски вестници от типа на "Шпигел" и "Тагесшпигел" публикуваха обширни материали по този проблем, макар придържайки се към неутрален тон и опирайки се главно върху фактите. Не такъв обаче е тонът и езикът на социалните медии, както и на сайтовете, принадлежащи на крайнодесните партии. Така сайтът с название "Анонимен", свързван от мнозина с Русия, публикува статия под заглавие "Ислямизирането на Германия".

В нея се твърди, че процесът се развива с бързи крачки и че църкви са превръщани в джамии. Съобщава се, че камбаните на пет църкви около град Аахен са замлъкнали, за да бъдат заменени с азана от джамиите. Според проучване на Джорджтаунския университет в САЩ от 2012 година, в Европа се наблюдава категорично изразен процес на намаляване на практикуващите християни и на изпразване на църквите за сметка на увеличаването на невярващите. Според проучване на френското обществено мнение само 4,5% от французите посещават църквите редовно, докато 71% от гражданите на страната не считат религията за фактор, който има съществено значение за живота им.

Практикуващите християни – изчезващ вид?

Според проучване на Европейския център за социални проучвания, проведено през 2012 г., 49% са ирландците посещава веднъж седмично църква. Цифрата в Италия е 39%, в Испания – 25%, във Великобритания – 21%, в Германия – 11%, а в Дания едва 6%.

Друго проучване, публикувано от американския изследователски център "Пю" през 2015 г., вярващите пълнолетни граждани на САЩ постоянно намаляват през предшестващите седем години. Така процентът им е спаднал от 78.4% на 70.6% за периода 2007-2014 г. При това се наблюдава спад на техния брой както при католиците, така и при протестантите/евангелистката църква. За същия период процентът на атеистите се е увеличил от 6 на 22,8. Трябва да се отчита, че в САЩ живеят повече християни от всяка друга страна в света. Всеки 7 от 10 американски жители са християни.

Според друго проучване на същия център, обхванало 230 държави и публикувано през 2013 г., 84% от жителите на земята са религиозни, т.е. вярващите са 5,8 милиарда души от общо 6,9 милиарда земни жители. Сред тях християнството има най-голямо разпространение – 31,5% (но допреди няколко години този процент е бил 35%), следвано от исляма – 1,6 млрд. души или 23,2%.

Най-малобройната конфесия е юдаизмът с 0,2% или 15 млн. вярващи. В проучването се споменава, че 6% от световното население, т.е. 400 милиона души, са последователи на "народни религии" – традиционни вярвания в Африка, Китай, Америка и Австралия. В същото проучване се посочва, че атеистите съставят третата по големина общност в света - 16,3% или около 1,1 млрд.души. Любопитното е, че 52% от тях живеят в една държава – Китай. Други страни с доминиращо атеистично население са Чехия – 76%, Северна Корея – 71%, Естония – 59% и Япония – 57%.

В трето изследване на "Пю" се стига до извода, че към 2070 г. броят на

мюсюлманите

в световен мащаб

ще превиши този на християните. То е обхванало 245 държави и акцентира върху петте най-големи религии – християнство, ислям, будизъм, хиндуизъм и юдаизъм. Твърди се, че "съществуват биологически, социални и политически причини, които пречат на християните да постигнат сравним с мюсюлманския демографски ръст".

*На какво се дължи това, четете в печатното издание на "168 часа".