Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп  СНИМКА: Ройтерс
Президентът на САЩ Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Иран, че "си играе с огъня", предадоха Франс прес и Ройтерс.

Вчера Иран обяви, че запасите му от слабо обогатен уран са превишили равнището, разрешено от международното споразумение за неговата ядрена програма, информира БТА.

Попитан по време на събитие в Белия дом дали има послание за Иран, Тръмп отговори, че няма. Иран знае какво прави и "си играе с огъня", подчерта в същото време президентът на САЩ.

Американският президент е обсъдил по телефона с френския си колега Еманюел Макрон въпроса за повишаването на иранските запаси от обогатен уран над лимита, предвиден в ядрената сделка от 2015 г. Тръмп и Макрон са се спрели и на други теми, сред които проведената наскоро среща на върха на Г-20 в Япония, както и последвалата среща на американския президент със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.

Съединените щати "никога няма да позволят на Иран да разработи ядрени оръжия", предупреди днес Белият дом в комюнике, цитирано от Франс прес и БТА.

Това стана, след като по-рано през деня Иран обяви, че запасите му от слабо обогатен уран са превишили равнището, разрешено от международното споразумение за неговата ядрена програма.

"Грешка беше, че в споразумението за иранската ядрена програма беше позволено на Иран да обогатява уран, до каквото и да било равнище", отчете Белият дом. Американското президентство се обяви за "възстановяване на старите норми в областта на неразпространението на ядрените оръжия, които не разрешават на Иран никакво обогатяване (на уран)".

"(Иранският) режим трябва да се откаже от своите ядрени амбиции и от злонамерено поведение", призова Белият дом. Той потвърди намерението на Съединените щати да продължат кампанията си на "максимален натиск" върху Иран, "докато неговите ръководители не променят начина си на действие".